Profesionalke dišijo po jasminu

Mateja Pevec si je po dveh letih šolanja pridobila naziv profesionalne plesalke orientalskega plesa.

Če ste slučajno mislili, da zanimanje za orientalski ples vsaj malo pojenja, ste se zmotili. Ravno nasprotno. Vse več je plesalk, vse več je občinstva, vse več je tečajnic, vse več je skupin. V spoznavanju Orienta in njegovih plesnih skrivnosti je ledino pri nas zaorala Jasna Knez, ki je k nam prinesla prve plesne korake in navdušila nekatere naše plesalke, ki so trebušni ples vzele za svojega.

Jasna Knez velja za začetnico orientalskega plesa pri nas.
K prepoznavnosti med občinstvom pa je pripomogel tradicionalni Bazar, festival plesov in kulture Orienta z Melito Drev Bakirkaya na čelu. No, Melita se po petih letih uspešnega organiziranja in promoviranja orientalske kulture iz  festivala umika, ker jo uradno, “čakajo novi poslovni izzivi”. A tisti, ki poznajo razmere v slovenskem orientalskem plesnem svetu, so prepričani, da ima Melita polno glavo vsevednih in prepotentnih trebušnih akterk.
Bazar 2010 še zadnjič pod taktirko Melite Drev Bakirkaya.
Kakšna bo usoda Bazarja, v tem trenutku ni znano, znano pa je, da se bo v soboto in nedeljo, 15. in 16. maja, plesalo v Španskih borcih. Novoustanovljeno ekipo sestavlja dvanajst uveljavljenih orientalskih plesalk iz Slovenije in Hrvaške, ki so se združile pod imenom Banat al Ward oziroma po slovensko Cvet deklet. Našle so se med dveletnim izobraževanjem za naziv profesionalne orientalske plesalke pod mentorstvom mednarodno priznane plesalke in plesne učiteljice mag. Barbare Kazerouni – Bahare in v sodelovanju s Plesnim društvom Salam Ghazeea. 
Banat al Ward so: Sylvia Valentine, Vesna Jevšenak, Mateja Pevec, Naja Zapušek, Mojca Belingar, Ivana Medvedec, Nataša Kočar, Natasa Laura, Vesna Selan
“Svoje plesno znanje, izkušnje in ustvarjalnost bomo prvič združile v plesni predstavi Vonj jasmina, v kateri bomo pripovedovale različne zgodbe iz orientalskega sveta. Med drugim boste doživeli vzdušje arabske poroke in mistični sufi ples, uživali pa boste tudi v sodobnejših zvrsteh orientalskega plesa, kot je energični moderni Kairo stil. Plesalke bomo skozi tradicijo in lepoto orientalskega plesa pokazale različne značaje žensk in povezanost med njimi. S predstavo bomo prijetno proslavile zaključek izobraževanja, hkrati pa tudi začetek trajnega sodelovanja,” je povedala Mateja Pevec ena od plesalk v skupini.
Po jasminu bo dišala tudi Vesna Jevšenak, ki je prve orientalske korake spoznala pri Jasni Knez.
Če bi si želeli izvedeti še kaj več od napisanega, pa se odpravite na ogled v živo v Španske borce v Ljubljani ali pa skočite na njihovo spletno stranwww.banat-al-ward.com.

View Gallery 6 Photos