Miha Krušič pravi: Nika Kljun je samooklicana gurujka slovenskega hiphopa

Miha Krušič je bil z ekipo BPS najuspešnejši na državnem prvenstvu.

Začnimo najprej z dejanskimi podatki in nato s kakovostjo ter oceno prvenstva nekaterih sodelujočih. Prvi sklop državnih prvenstev v modernih tekmovalnih plesih je prinesel devet pionirskih, osem mladinskih in devet članskih državnih prvakov ter tudi že prva razburjenja med tekmovalci. Prvi majski vikend v Medvodah si bodo zapomnili udeleženci državnega prvenstva v hip hopu, electric boogiju in break danceu. Za naslove državnih prvakov so se pomerili pionirji, mladinci in člani. V hip hopu so se pomerili solisti, solistke, pari, male skupine in formacije, v electricu solisti in pari, v breaku pa solisti in male skupine. Vse skupaj okoli 1200 plesalcev, ki so priplesali kolajne triindvajsetim različnim slovenskim klubom. Najbolj uspešni so bili plesalci Blejskega plesnega studia, ki so pobrali sedemnajst kolajn, na drugem mestu po številu osvojenih medalj je PK Bolero Ljubljana z dvanajstimi, na tretjem pa je pristal PK Miki Domžale s sedmimi osvojenimi kolajnami. Blejčani so se tudi največkrat okitili z zlatom, in sicer sedemkrat, enako kot plesalci Bolera. Najbolj vroče je bilo v članski hip hop kategoriji, ki postaja zadnjih nekaj let najbolj atraktivna kategorija državnih prvenstev. Po pričakovanjih je zmagal Anže Škrube in njegova formacija iz Maestra s koreografijo 300. Njegova največja konkurentka in nekoč tudi njegovo dekle Nika Kljun se je morala zadovoljiti z drugim mestom, a je nato slavila v mladinski in pionirski kategoriji, ko so Bolerovci zmagali. Tretji med člani pa je bil Miha Krušič in formacija Blejskega plesnega studia s točko Dante’s Inferno – Hell, s katero Miha nadaljuje plesno triologijo Dantejeve Božanske komedije in bo sčasoma vse nastale tekmovalne koreografije povezal v celovečerno koreografijo.
Miha je bil zelo kritičen do organizacije prvenstva, še posebej se mu zdi sporen nastop Bolera, ki ni upošteval predpisanih pravil glede glasbe, ki jih določa pravilnik tekmovanja za hip hop stil. Nika Kljun je namreč v svojo koreografijo z naslovom Ko se Bob in Bobka zaljubita vnesla tudi del, na katerega se pleše brez glasbe, tega pa pravilnik ne dopušča. " To je bilo eno najslabše organiziranih državnih prvenstev do sedaj. Nika Kljun se ima za gurujko slovenskega hiphopa, a njeno nepoznavanje pravil in še posebej glasbe je očitno. Če že meni, da je takšna strokovnjakinja, ne vem, zakaj je za glasbeno podlago tekmovanja pri solistih in parih izbrala komade Britney Spears in Mihaela Jacksona. Če je to hip hop glasba??? Plesalci njene hip hop formacije so bili odlični, a s pokazanim so "falili" kategorijo. Bolj bi bili primerni za disco ali street dance. Žele ( Željko Božič iz PK Kazina, ki je bil četrti; op. p.) se je pritožil, jaz sem se pritožil, ampak ne vem, če nas bodo upoštevali, predvsem zato, ker so sodniki že med samim nastopom opazili napako, pa niso storili nič. Od Nike Kljun bi res pričakoval malo zrelosti, saj menim, da je odlična plesalka. Sicer pa me nič ne boli, če me pljuva, kajti če je res tako dobra plesalka, kot se hvali in jo hvalijo mediji, ne vem, kaj počne še vedno tukaj, zakaj ne gre v Ameriko, kjer je menda tudi uspešna. Greencard pač lahko dobiš, če si res dober. Sicer pa že vsi čivkajo, da letošnje koreografije spet niso njene, enako kot niso bile lanske," je zaključil svoje misli Miha Krušič in odhitel naprej koreografirat scenske nastope nekaterih nastopajočih v šovu Slovenija ima talent.

Mihi Krušiču je vseeno, če Nika Kljun pljuva po njegovem delu. Želi samo, da so pravila za vse enaka.
Kandidatka za letošnjo fatalko leta revije Obrazi Nika Kljun je menda obljubila, da bo do evropskega prvenstva, ki se bo odvijalo od 10. do 13. junija v Amsterdamu, napako v koreografiji odpravila, o prvenstvu pa je za naš portal povedala:  “Za nami je več kot uspešno državno prvenstvo in moram reči, da so mi moji plesalci zopet napolnili baterije za dolgo časa. Ponavadi si po tako velikih projektih želiš vsaj malo počitka, a samo ko pomislim, kako zelo so plesalci žareli od sreče in užitka na plesišču, se mi naredi nasmešek na obrazu. Osvojiti 7. nazivov državnih prvakov v različnih kategorijah, ali pa biti na stopničkah, ni kar tako. Občutek je res lep, saj se vidi, da dobro in kvalitetno treniramo ter izobražujemo svoje plesalce, vse od pionirjev pa do članov. Svojim plesalcem vedno pravim: ‘Poslušaj svoje srce in pleši zase, za svoj užitek ter uživaj v gibu in ritmu vsak trenutek.’ Ponosna sem na na vse plesalce Bolera. Ni lepšega občutka, kot spremljati razvoj svojih plesalcev in jih gledati njihovo profesionalnost na plesišču.”
Nika Kljun in njena drugouvrščena ekipa v koreografiji Ko se Bob in Bobka zaljubita.
Navdušen nad številnim občinstvom, a kritičen do organizacije in razpleta tekmovanja, je bil trenutno največja slovenska plesna zvezda Anže Škrube. "Super občutek je bil nastopati pred slovenskim občinstvom in presenečen sem bil nad številno publiko, ki si je prišla ogledat prvenstvo. Odkrito pa lahko rečem, da je bilo prisotno še večje ljubosumje kot včasih. V zraku je bilo toliko sebičnosti in ljubosumja in žal mi je, da je ta energija prevladala v slovenskem plesnem prostoru. Zavedam se, da je to najbrž posledica mojih oziroma uspehov naše skupine Maestro in prepoznavnosti, ki smo jo deležni v zadnjem času. Že pred prvenstvom sem se uradno pritožil na Plesno zvezo zaradi neprimernega urnika tekmovanja (sobotno tekmovanje je trajalo kar šestnajst ur; op. p.) in zahteval spremembo in pojasnilo, zakaj je tako, a do danes še nisem prejel odgovora in ga najbrž tudi nikoli ne bom. Pa se ne sekiram preveč, raje razmišljam o novih koreografijah. Zmaga v članski hip hop formaciji s točko 300 je super. Koreografija ima globlji pomen, ki jo najbrž plesalci in gledalci še ne razumejo najbolje, jaz pa sem jo naredil za mojo dušo in moje plesalce. Hotel sem pokazati kakovost giba in biti nad vsemi ostalimi predvsem v tehniki. Tudi to, da nas je plesalo samo osemnajst in ne štiriindvajset, kolikor dopušča pravilnik za velike formacije, je nekakšen creme de la creme, elito Maestrovih plesalcev. Inspiriral me je film 300 in tristo Špartancev, ki so za nekaj časa zadržali večtisočglavo perzijsko vojsko pred napadom na Grčijo. Drugo mesto v hip hop dvojicah me ni niti malo presenetilo, saj sem vedel, da me nekje pač morajo "kaznovati". Zmagovalca iz Bolera sta dobra plesalca in sta si zmago po mnenju sodnikov zaslužila. Pogled na ocene tako kaže, kaj pa strokovni argument … ampak se res ne ukvarjam s tem. Pravzaprav mi je čisto fajn, da se o tem sedaj veliko govori." Anže Škrube in Maestro se pripravljajo na veliki finale oddaje Slovenija ima talent in večina je kar menja, da jim zmaga ne bo ušla. Če se to zgodi, Anže pravi, da bo super, saj bodo lahko dobljeno finančno nagrado vložili v nadgradnjo znanja celotne Maestro ekipe v Los Angelesu, nekaj pa bo ostalo še za kostume in še za nove vadbene prostore, saj zdaj gostujejo v fitnes centru Panter.
Maestro so s koreografijo 300 dokazali, da so najboljši v državi.
Sobotno sodniško ekipo je vodila Ribničanka Diana Drobnič Gorenc, ki je pokomentirala prvenstvo: "Kot glavna sodnica lahko komentiram, da je bilo na tekmi odlično vzdušje, športno navijanje in seveda vrhunski plesni užitki za vse ljubitelje plesa. Hip hop še vedno napreduje v kvaliteti, le da se stilsko malo dopolnjuje, hitrost in odsekanost gibov včasih spominja že na electric boogie, včasih na techno, vendar je še vedno hip hop. Pri break danceu gre vsa stvar naprej v akrobatiki in atraktivnosti elementov, pa povezava s plesnimi koraki in domiselnostjo koreografij. Seveda smo imeli sodniki zopet zelo težko delo, saj je praktično v vsa finala tako otroških kot tudi članskih kategorij prišlo veliko odličnih plesalcev, ki se brez sramu lahko postavijo ob bok najboljšim na svetu. Čutiti je bilo tisto pravo tekmovanje, ko vidiš, da plešejo na vse in se celoletno delo, vsi treningi, emocije in izkušnje izrazijo v nekaj nepozabnih minutah. Med vodilnimi koreografi v hip hopu po rezultatih še vedno ostajajo Anže Škrube – Maestro, Nika Kljun – Bolero, Miha Krušič BPS in Željko Božič – Kazina. Razred zase med skupinami še vedno ostaja Maestro, med posamezniki in pari pa je cela vrsta odličnih plesalcev iz različnih klubov. Za brejkerje velja kot razred zase omeniti skupino Go Breakers in vse tri brate Činej iz PK Urške NG, sicer se pa tudi zelo dobro dela v različnih slovenskih klubih z malimi otroki, kar pomeni, da je podmladek zagotovljen. Glede tekmovalnih napak smo kot običajno morali izreči nekaj opozoril ali v zvezi z glasbo ali zaradi kostumov … skratka glede novosti v pravilniku mednarodne plesne zveze iDO smo tudi mi opozarjali sicer na nenamerne napake pri tekmovalcih, ki pa jih bodo do nastopa na mednarodnih tekmovanj ustrezno sanirali. Nobena pa ni bila tako huda, da bi zaradi nje izgubili kakšno uvrstitev.”
Diana Drobnič (tretja z leve) je bila glavna sodnica sobotnega prvenstva, ki je bilo po njenem mnenju kakovostno.
Sicer pa v Amsterdam na evropsko prvenstvo potuje številna ekipa, in sicer po deset solistov, solistk in parov ter po pet malih skupin in formacij. Naslednje državno prvenstvo pa se bo odvijalo 29. in 30. maja v Krškem pod organizacijsko taktirko Dušana Vodlana in njegove ekipe PK Lukec. Dušan obljublja dobro organizacijo, na sodniške odločitve pa tako ali tako nima vpliva.
Fotografije z državnega prvenstva nam je prijazno odstopil fotograf Miha Indihar. Fotogalerijo si oglejte na www.dic.si/galerija

View Gallery 5 Photos