Ples + kavica = PLESkavica

Bolgar Ivo Dimčev je velika zvezda. Po Ljubljani bo nastopil na dunajskem ImPulsTanz festivalu.

Plesalec, koreograf in šef Fičo baleta Goran Bogdanovski je bil glavni krivec letos tako zelo uspešnega praznovanja 29. aprila, ko se je na mednarodni dan plesa plesalo v središču prestolnice. Goran, za katerega večina meni, da je absolutno odličen organizator in spretni pridobitelj vseh možnih financ, ki obstajajo v različnih domačih in mednarodnih skladih, tokrat med 17. in 20. junijem vabi na festival PLESkavica.

Goran Bogdanovski je vse boljši in boljši organizator plesnih dogodkov.
Festival Pleskavica 2010 sestavljata dva sklopa, in sicer Kratki rezi #3 in Povečava. "Kratki rezi #3 so premierne sodobnoplesne uprizoritve, ki sledijo idejam štirinajstih potujočih koreografov in plesalcev iz petih južnoslovanskih držav ali držav t. i. Zahodnega Balkana (Slovenija, Hrvaška, Srbija, Makedonija ter Bolgarija) in ostalih držav (Švica, Nemčija in Izrael), ki so v obdobju od 13. marca do junija 2010 živeli, potovali in ustvarjali skupaj v programu NOMAD Dance Academy. Ustvarjalci so se vsakih štirinajst dni preselili v drugo državo, v drugo mesto (Skopje, Sofija, Kanjiža, Beograd, Zagreb, Ptuj in Ljubljana), ki jim je nudilo umetniško rezidenco z delavnicami, predavanji, soočenja z lokalnimi in mednarodnimi umetniki in teoretiki kot tudi prostor za lastno umetniško raziskovanje. Nomadi bodo s pomočjo umetniških svetovalcev in lokalne tehnične ekipe v Ljubljani v zelo kratkem času ustvarili niz kratkih zgodb, situacij in dogodkov (5 – 30 minut), ki jih bodo izvedli na različnih lokacijah po Ljubljani. Svetlobo, ton, sceno in video v Kratkih rezih #3 bodo soustvarjali mladi slovenski odrski tehniki, ki se izobražujejo v zdaj že tradicionalnih Bunkerjevih tehničnih delavnicah. Letos se je delavnice udeležilo več kot dvajset udeležencev, nadobudnih oblikovalcev svetlobe, tona in videa v gledališču, ki jih bomo na naših odrih gotovo še srečevali v prihodnosti!," pojasnjuje letošnji program Goran Bogdanovski, ki bo v sodelovanju z ekipo Bunkerja odprl tudi vprašanja o sodobnem plesu danes.
Skupina plesalcev, ki so se zbrali na Kostariki, je ustvarila plesni projekt 5 od 50. (Foto: Amira Bochenska)
Gledališki projekt Utopija se spopada z razmerjem med publiko in predstavo in bo zaključil festival PLESkavica. (Foto: Petra Veber)
Program in organizatorji obljubljajo odlične mlade in že uveljavljene avtorje, zanimive predstave, diskusije, druženje, nogomet in zabavo. Lahko se odločite za nakup vstopnic v paketu, za katerega boste odšteli 32 evrov, ogled posamezne predstave pa vas bo stal sedem evrov. Hiter izračun kaže, da se vam absolutno splača kupiti paket, pa še skrbeti vam ne bo treba, da bi ostali slučajno brez sedeža v dvorani.
Več na www.ficobalet.org

View Gallery 4 Photos