Novoletna čestitka Martine Plohl. Naj se čim prej zaslišita glasba in zvok plesnih čevljev!

Martina Plohl

Pedagoginja, plesalka, koreografinja, avtorica plesnega priročnika Martina Plohl je pogledala nazaj in naprej.

Kako si doživela leto 2020?
Leto 2020 je bilo kar težko leto. Veliko sprememb, nepričakovanih situacij, popolno nasprotje vsega, kar smo bili navajeni. Lahko bi rekla, da se je kar čez noč vse spremenilo. Leta prej sem se večinoma ukvarjala s svojim delom – poučevanjem plesa, to leto pa bolj s tem, kako rešiti nastalo situacijo in kakšne poti ubrati, da vse, kar sem do zdaj ustvarila in za kar sem se trudila, ne bi bilo ogroženo. V tej situaciji smo vsekakor bili najbolj prizadeti športniki, glasbeniki in umetniki, saj smo bili od svojega dela popolnoma odrezani. Leto 2020 pa me je opozorilo tudi na to, da ni nič samoumevno in da moramo biti prav za vsako stvar hvaležni.


Kaj je bilo kljub temu pozitivnega v tem letu?
Ker v prihodnost vedno zrem pozitivno, sem se kljub situaciji v letu 2020 kar hitro lotila novih projektov in načrtov, ki jih je bilo mogoče izvesti v tem obdobju. Nastalo je veliko novih projektov, na katere sem ponosna in hkrati hvaležna, da sem se jih lotila. Ko sem spoznala, da situacija ne bo minila tako hitro, sem se lotila online vadbe za tečajnike plesnega studia in načrtovanja treningov za tekmovalce. Ne samo, da želim svoje varovance ohraniti v dobi plesni formi, pač pa jih želim motivirati in jih spodbujati k treningu, razveseljevati s plesom in glasbo, hkrati pa polepšati njihov vsakdan. V času samoizolacije pa sem dokončala tudi svojo drugo knjigo, ki govori o pozitivnih vplivih plesa na ljudi v vseh starostnih obdobjih. Prav tako sem izjemno hvaležna, da me je moj soplesalec 1. sezone oddaje Zvezde plešejo (vrhunski borec) Denis Porčič Chorchyp povabil k sodelovanju in sprejel v svoj tim Complete Life, kjer gre za tim strokovnjakov, ki skrbijo za ponudbo online programov, ki pokrivajo vsa področja življenja (telo, um, prehrano, znanje in zabavo). V okviru tega pripravljam plesne programe, ki bodo namenjeni tako tistim, ki se bodo s plesom srečali prvič, kot tudi tistim, ki plesne osnove že obvladajo, in tistim, ki bi se radi naučili kaj več in se lotili težjih plesnih izzivov. Veliko časa sem v tem letu namenila tudi osvežitvi delovnih prostorov, sklenila pa sem tudi veliko promocijskih sodelovanj z različnimi podjetji. Vsi smo se znašli v podobni situaciji, nekatere je prizadela bolj, nekatere manj, tako sem s promocijo in podporo želela pomagati malim podjetjem. Zdi se mi prav, da drug drugemu čim bolj pomagamo in podpiramo lokalne in domače ponudnike še posebej zdaj.
Prav tako pa mi ni zmanjkalo časa za kakšno dobro knjigo, sprehod v naravi ali kak božični film, ki jih zelo obožujem.
Kakšen je pogled naprej?
Moj pogled v prihodnost je veder in pozitiven, vsekakor se zelo veselim ponovnega druženja s tečajniki in tekmovalci v plesnem studiu. Komaj čakam na tekmovanja in nove uspehe svojih varovancev. Nikoli ne smemo obupati, verjeti moramo, da vse enkrat mine in da je lahko samo bolje. Življenje nas vedno znova postavlja pred preizkušnje, zato naj bo leto 2020 nova izkušnja, iz katere smo se nekaj naučili.
Ne pozabimo, da ni pomembno, kako dolge korake delamo na svoji življenjski poti, pomembno je, da se premikamo in ne obstanemo na mestu.


Čestitka za plesalce, kolege in kaj želiš sama sebi.
Vsem plesalcem in plesnim kolegom želim, da skupaj premagamo to situacijo in da se iz plesnih dvoran čim prej zaslišita glasba in zvok plesnih čevljev. Zase si želim, da ostanem pozitivna in še naprej verjamem v svoje zastavljene cilje. Ostanite zdravi, pazite drug na drugega, širite pozitivno energijo in priskočite na pomoč, če je to potrebno.