Najkrajše državno prvenstvo v zgodovini tekmovalnega plesa

Starejši mladinci na stopničkah (foto: Jernej Rihar)

Pogled na štartno listo že nekaj dni pred prvenstvom je dal vedeti, da bomo priča enemu od številčno najskromnejših in posledično najkrajših prvenstev v zgodovini tekmovalnega plesa pri nas. V soboto se je res zbralo samo osemintrideset plesnih parov, ki pa so pokazali precej dobro pripravljenost. Nataša Ambrož, ki je bila delegatka Plesne zveze Slovenije, je dejala, da "gre res za najkrajše državno prvenstvo v zgodovini, a naj se pustimo presenetiti in uživamo v tekmi".

Osemintrideset parov iz osmih plesnih klubov

Da prvenstvo ni bilo kratko, je poskrbel Plesni klub Jasmin z uvodnimi plesnimi in baletnimi točkami svojih članov. PK Jasmin je bil tudi soorganizator tekme, čeprav mi je šefica kluba Karmen Arko še pred tekmo zatrjevala, da nima ničesar pri organizaciji. A brez klana ‘Arko’ v Kočevju seveda ne gre, saj ekipa slovi, da vedno odlično organizira prireditve – pa naj gre samo za kvalifikacijske turnirje ali pa državno prvenstvo. Tako je bilo tudi v soboto, ko so se znova potrudili tako z okrasitvijo kot z darili za plesalce.
Ana Ekart in Ivan Jarnec
Tekmovanje se je začelo ob 16.00 s skromnim in edinim polfinalom za starejše mladince, ko se je na parket podalo trinajst plesnih parov. V finale jih je odplesalo sedem. Slavila pa sta aktualna državna prvaka Ivan Jarnec in Ana Ekart iz PK Pingi. To je bila njuna sedma skupna zmaga. "Res sva malo več trenirala standard in letos je najin cilj udeležiti se vseh svetovnih ter evropskih prvenstev, dobro plesati in vsakič odplesati kolo več," sta dejala po razglasitvi.
Herman Tomažič (levo) in Vladimir Prebilič
Zbrano občinstvo je v finalnem delu ob 18.00, dvorana je bila polna do polovice, pozdravil župan občine Kočevje Vladimir Prebilič: "Hvala Plesni zvezi za zaupanje, hvala PK Jasmin, hvala, ker ste prišli v največjo slovensko občino, ki je tudi najbolj gozdnata. Mi ples cenimo, ker je odnos do partnerja in sočloveka, in želimo si, da se vidimo tudi v prihodnje. Obiščite nas tudi, ko ne bo tekme, smo zelo gostoljubni," so bile njegove pozdravne besede. Lep govor, ki mu gre verjeti, in župan je v finalnem delu tekme vidno užival. Stojnica pred vhodom v dvorano z domačimi izdelki pa je bila deležna odobravanja in tudi kakšnega nakupa. V mojem primeru odličnega kočevskega medu.
Sodniška ekipa
Prvenstvo je odprl predsednik sekcije za latin in standard Herman Tomažič, himno pa je v živo odpela Urška Bakovič. Vodja tekmovanja Marko Vodnik je bil po običaju odlično razpoložen, njegova žena Šana pa je bila edina ženska predstavnica sodniške ekipe. Ob sebi je imela Branka Bohaka, Braneta Križnarja, Andreja Novotnyja, Marka Tumpeja, Petra Nejka Levaka in Mirana Priteklja, ki je bil končno osvobojen očitkov, da lobira za sina Mateja in hčerko Anjo. Oba sta namreč nehala plesati za Slovenijo. Anja nadaljuje kariero v Frankfurtu, Matej pa tudi pravkar poskuša najti soplesalko, prav tako za Nemčijo. "Prvenstvo je imelo res malo parov, a je bilo kakovostno. V mlajših kategorijah bodo morali plesalci še precej vaditi, državna prvaka med mladinci sta razred zase, tudi med starejšimi mladinci o zmagovalcu ni bilo dvoma, a sta preostala dva para na stopničkah tudi dobra. V članski kategoriji sta prepričljivo zmagala Kolesnikov (Vladislav; op. u.) in Dolenčeva (Naja; op. u.), a sta drugi in tretji par tudi vrhunska," so bile besede Mirana Priteklja.
Urška Marinko (desno) je vodila državno prvenstvo, Jasmina Arko pa tisti del, kjer je nastopal PK Jasmin.
Ja, članska kategorija je bila res atraktivna. Sicer skromnih pet parov, a dobri nastopi. Sploh v ‘quickstepu’ so se vsi razplesali, kot da ne gre za tekmo.
Naja Dolenc in Vladislav Kolesnikov
Zmago v vseh petih plesih sta slavila Vladislav Kolesnikov in Naja Dolenc iz ŠRKD Diamant, ki lani v kombinaciji nista mogla skriti razočaranja nad drugim mestom. Danes je to le preteklost. "Priznam, da imam vedno več treme na domačih prvenstvih kot na tujih, in sicer zato, ker zelo spoštujem preostale pare. Vsi treniramo, vsi se borimo, a smo po drugi strani tudi prijatelji. Sva zadovoljna in želiva si dobrih uvrstitev na mednarodnih tekmovanjih," je dejala Naja, ki je plesala v elegantni črni obleki oblikovalke Saše Pust. Naja je za dosego plesnih ciljev za zdaj tudi pustila študij in vse sile usmerila v trening. "Sicer sem se vpisala na fakulteto v Mariboru, sem mislila, da bom zmogla študirati na daljavo, a pri tako intenzivnem treningu in tekmovanjih za zdaj to ne gre." Naja in Vladimir sta se preselila iz Maribora v Ljubljano in sta par tudi zasebno, čeprav tega ne želita obešati na veliki zvon, a iskric in pozornosti, ki vejejo med njima, ni mogoče skriti.
Iliya Dobrev in Ana Mesec
Drugouvrščena med člani, Iliya Dobrev in Ana Mesec PK Feniks, ki zasebno nista par, sta bila z drugim mestom zelo zadovoljna in sta si ga potiho tudi želela. Ana je prvenstvo odplesala v novi črni obleki z barvnim perjem v kreaciji Nataše Ambrož. Nataša je sicer imela precej oblek na plesišču in ena lepših je bila tudi obleka Katarine Matuš, ki je s soplesalcem Jako Podgorškom zasedla drugo mesto med starejšimi mladinci.
Katarina Matuš in Jaka Podgoršek
Na plesišču so prevladovale obleke v črni in lila oziroma vijolični barvi. Eno takšnih je nosila tudi državna prvakinja Laura Walter, ki je obleko odkupila od plesalke Tare Bohak. S soplesalcem Brinom Hladetom iz PK Pingi sta zmagala med mladinci. Brin je po dveh letih znova stal na najvišji stopnički, seveda z novo soplesalko. Nekdanja Tosia Robar Žerak je že preteklost.
Brin Hlade in Laura Walter
Viola sta bila tudi oba seniorska para, drugouvrščena Borut in Hermine Pinter ter branilca naslova in zmagovalca Robert in Simona Preininger. Njun klub je PK Podčetrtek.
Robert in Simona Preininger
Najmlajša tekmovalca na prvenstvu sta bila Lan Bole in Zala Hauptman iz PK Feniks, ki sta kot edina v kategoriji mlajših pionirjev seveda zmagala.
Lan Bole in Zala Hauptman
Razposajena pionirja Glib Parshakov in Kiara Rosa Švarc iz Feniksa sta stavila s kolegi iz Feniksa, da če znova zmagata, Kiara naredi pet sklec. In to je menda po koncu tekme tudi storila.
Kiara Rosa Švarc in Glib Parshakov
V mlajšemladinski kategoriji sta Vid Šteinfelser in Brina Paulina Dežman iz PK Pingi premagala lanskega državnega prvaka Žana Ravnikarja, ki je ta naslov osvojil še z Veroniko Kajin. Žan zdaj pleše z Zaro Avsec za ŠRKD Diamant, ki pa je ves čas tekme imela težave z vratom in je skoraj po vsakem plesu poiskala pomoč pri trenerju. Kljub temu sta si priplesala drugo mesto.
Vid Šteinfelser in Brina Paulina Dežman
Vse rezultate si lahko ogledate na portalu Plesne zveze Slovenije, jaz pa vas vabim, da si reportažo z državnega prvenstva ogledate še v video izvedbi, in sicer v torek, 24. januarja, ob 22.00 na TV3 v oddaji Parada plesa. Fotogalerije Jerneja Riharja pa najdete na njegovi spletni strani http://www.jrphoto.si/
Reportažo si lahko ogledate v torek, 24. 1., ob 22.00 na TV3. (Foto: Jernej Rihar)
Plesalce čaka čez dober mesec ponoven zbor, in sicer državno prvenstvo v latinskoameriških plesih. Lokacija seveda še ni znana, saj Plesna zveza Slovenije še išče primeren in finančno najugodnejši prostor za izvedbo.

View Gallery 15 Photos