Anja Mejač in Ajda Schmidt. Ko se plesalka flamenka spremeni v plesalko butoha.

Anja Mejač v Simbiozi nasprotij (foto: Ajda Schmidt)

Letos vas na Prešernov dan znova vabimo na dogodek, in sicer fotografsko razstavo Simbioza nasprotij, katere otvoritev bo potekala v Trubarjevi hiši literature ob 19.00 uri. Gre za produkt dolgoletnega sodelovanja plesalke Anje Mejač in fotografinje Ajde Schmidt, ki sva s skupnim ustvarjanjem začeli že v času študija na ALUO. Fotografska serija lovi preobrazbo plesalke flamenka, ki je odvrgla svojo plesno opremo ter se skozi japonski ples butoh podala v raziskovanje kamna; v sebi in okoli sebe.

Lanska predstava Potopljene poezije na Prešernov dan …
Je eksperiment kontrastiranja med geometričnim in organskim, med živečim in čutečim ter hladnim in mirujočim, predvsem pa med sorodnostjo in tujostjo. Belo pobarvana figura na belem marmorju na prvi pogled sicer spominja na kip, statičen in neločljiv od svojega izvornega materiala, ponekod pa ekspresivnost giba in akumulacija čustva ustvarjata vtis, da se kip kot Pigmalionova Galateja izvija in bori za življenje in organskost, ki sta močnejša, usodnejša in težja od kamnitih blokov.
… (foto: Milena Rupar)
Kaj bo plesalka flamenka, ki s kovinskimi žeblji tolče ob leseno podlago, naredila na kamnitih tleh? Morala se bo preobraziti, morala bo plesati svojo vsebino. (na Prešernov dan, 8. februarja, ob 19.00 vas vabita na ogled dogodka plesalka Anja Mejač in fotografinja Ajda Schmidt)