Nadija Bičkova in nogometni vratar David James že izpadla iz šova Zvezde plešejo!

David Jones in nadija Bičkova sta se poslovila iz tekme za plesni globus (foto: BBC)

Skoraj dva metra visok zvezdnik se z jiveom ni uspel obdržati v Strictly Come Dancing

Angleška plesno-zabavna serija Strictly Come Dancing je že v polnem zagonu. Milijoni zvestih gledalcev so prikovani na sedeže pred TV-zasloni vsako soboto in nedeljo zvečer, ko se na BBC-ju zvrstita najprej tekmovalna oddaja in nato še tista malo krajša, v kateri razglasijo rezultate in oznanijo, kdo bo moral zapustiti šov. Gledalci imajo za glasovanje zelo malo časa, saj je tudi nedeljska oddaja posneta že v soboto zvečer, takoj po odplesanih vseh nastopih, zato tudi rezultati pogosto pricurljajo v javnost že pred nedeljskim posnetkom.

Jive Nadije in Davida

Da spomnim, tokratna serija se je začela s petnajstimi tekmovalci, osmimi moškimi in sedmimi ženskimi zvezdami z različnih področij delovanja. Vseh petnajst sem na kratko predstavila v prvem zapisu pred nekaj tedni. Do zdaj so izpadli štirje, in sicer ena ženska tekmovalka in trije moški. Prvi je izpadel nekdanji veslač James Cracknell, za katerega večina ljudi ni vedela, da je imel pred leti grozno nesrečo, ko ga je v ZDA med kolesarskim podvigom zadel kamion. James je utrpel hude posledice, tudi take, ki so prizadele njegovo osebnost in koordinacijske sposobnosti. Žal mi je bilo, da ni ostal v oddaji vsaj še kakšen teden dlje, ker verjamem, da bi mu trening plesa zelo koristil. Mogoče pa je to spoznal tudi sam in se bo s plesom ukvarjal še naprej brez pritiskov javnega izpostavljanja.

Anneka in Kevin

Anneka Rice, živahna in športna 60-letna TV-voditeljica, ki je dobila za partnerja lanskoletnega zmagovalca Kevina Cliftona, je bila naslednja, ki je izpadla. Anneka ni mogla skriti svojega navdušenja nad plesom in je zelo očitno res uživala vsako minuto, ki ji je bila dana v tem šovu. Oba, tako James kot Anneka, sta izpadla po plesnem dvoboju z Davidom Jamesom, nekdanjim nogometnim vratarjem in zvezdniškim partnerjem Nadije Bičkove, ki so ga sodniki obakrat rešili pred izpadom. V tretji oddaji sta z Nadijo zaplesala quickstep, ki je bil sicer malo boljši kot prva dva plesa, ampak sodniki so bili povsem navdušeni nad njegovim napredkom in so ga ocenili zelo visoko, po mojem mnenju previsoko glede na nekatere druge nastope. To je bila oddaja, v kateri smo videli tisti šokanten izpad, ki je postal že trade mark Strictlyja. Vsako leto izpade nekdo, ki je kandidat za finale, pa se zaradi enega malo manj posrečenega plesa po sodniških ocenah znajde na sredini lestvice, gledalci pa ne glasujejo zanj, ker menijo, da ni v nevarnosti za izpad. To se je lani zgodilo pevcu Ashtonu in Janette, letos pa sta bila to simpatičen temnopolti radijski DJ Dev Griffin in lanskoletna finalistka Dianne. V plesnem dvoboju sta ju premagala vikontesa Emma Weymouth in Aljaž Škorjanec, ki prav tako nista zaslužila, da sta v plesnem dvoboju, ampak je bila Emma k sreči pri svoji točki bolje natrenirana kot Dev, odplesala je brez napake in ‘na ful’, kot rečemo, in so ju sodniki zato rešili pred izpadom. Deva je pokopal čačača, ki je pogosto ples, pri katerem tehnične zahteve, še posebej iztegovanje nog in hitrost prenosov teže, predstavljajo plesalcem največjo težavo. Dev je zelo ritmičen in je le en teden pred izpadom v filmskem tednu popolnoma navdušil v vlogi duha iz Aladina, pri čačačaju pa nikakor ni uspel povezati svojega prirojenega občutka za ritem s tehniko tega plesa. Seveda so bili odzivi na njegov izpad na družbenih omrežjih zelo burni, vendar verjamem, da pri teh primerih ne gre za nikakršne zarote producentov. Sem pa precej prepričana, da sodniki dobijo občasen namig v smislu vzpodbude tistih, ki obupujejo, in spuščanja prevelikih egov na realna tla. Zato se tudi lestvica ocen vsak teden spreminja in nekateri tekmovalci se enkrat znajdejo skoraj na dnu, prihodnjič pa na vrhu ali obratno. To je za serijo dobro, ker poskrbi, da je tekmovanje napeto do konca. Tudi šokantni izpadi so del tega koncepta, saj sprožijo želene odzive gledalcev, ki naj bi bili čim bolj čustveni, saj bodo zato oddajo še raje spremljali v prihodnje.

Kako so se poslovili od Davida in Nadije

Zadnja oddaja je privedla v plesni dvoboj realno dva najmanj plesno nadarjena tekmovalca. Precej počasi napredujoči športni novinar Mike Bushell in izjemno visok David James sta se borila za obstanek, Mike s komično sambo in David s klasičnim jiveom. Kljub tehnično slabši izvedbi je bil rešen Mike, predvsem zaradi zabavnega pristopa in vnesene energije. David se je sicer trudil, ampak ker je njun nastop slonel na osnovni tehniki jivea, ki pa je bil za skoraj dva metra visokega moškega skoraj ‘mission impossible’, se je moral David skupaj z Nadijo posloviti od tekmovanja.

Aljaž Škorjanec in Emma Weymouth (foto: BBC)

Aljaž Škorjanec je imel s svojo varovanko po ocenah sodnikov do zdaj solidno pozicijo nekje na sredini lestvice. Kot sem že omenila, sta enkrat celo pristala v plesnem dvoboju. Pri njiju je veliko odvisno od tega, kateri ples morata pripraviti. Z dunajskim valčkom sta bila v zadnji oddaji tik pod vrhom lestvice. S favoritom za zmago, ki je imel že trikrat najvišji seštevek ocen, Karimom, sta delila drugo mesto s štirimi devetkami, kar je fenomenalen rezultat tako zgodaj v seriji. Prihodnjič bosta nastopila s charlestonom v posebni oddaji za noč čarovnic. Aljaž ponavadi svojim plesalkam v tej kostumsko bogati epizodi pripravi kaj manj tehnično zahtevnega, in če izbor glasbe dopušča, komičnega. Upam, da bo tudi tokrat tako in da bo uspel izvleči iz Emme njeno hudomušno plat, kajti do zdaj je bila videti osebnostno še precej zadržana. Zadržanost in charleston pa seveda ne gresta dobro skupaj.

Karim Zeroual je favorit naše recenzentke Daniele Škofic Novak. (Foto: BBC)

Moj favorit za zmago je še vedno Karim, ki bo prihodnjič plesal paso doble, mislim, da bo naslednji izpadel Mike, ki pripravlja tango.
V prihodnji oddaji se bo sodnikom znova pridružil Bruno Toniolli, ki ga je prejšnji vikend spet zelo uspešno nadomestil Carlton iz legendarne serije Princ iz Bel Aira oziroma igralec Alfonso Ribiero, ki je sam sodeloval v ameriški različici šova in zmagal.
Vsak teden prinese nekaj izjemno dobrih nastopov ter seveda profesionalne plesne točke na visoki ravni, zato vas vabim, da si tudi sami oddaje ogledate.
Življenje s plesom je lepše, zato upam, da si ga redno privoščite tudi vi!