Na svetovnem v šovu naši plesalci tradicionalno odlični

Harfa je Staši Tušar prinesla naslov najboljše mladinske šov solistke.

Tradicionalno se v začetku decembra odpleše v Rieso, najprej na svetovno v šov plesih, nato še v stepu, ki pravkar poteka. V Erdgas Areni so se plesalci iz 24 držav potegovali za naslove najboljših šovarjev na svetu. Zbrali smo vtise treh slovenskih kreativcev, in sicer Mitje Popovskega, Mimi Marčac Mirčete in Matevža Česna.

Mitja Popovski v družbi varovancev iz Južne Afrike.
"Kaj naj rečem, po tako uspešnem letu sem ostal kar brez besed. Še vedno nisem dojel, kako velik uspeh je bilo zadnje in vsa ostala tekmovanja. Show tekmo v Riesi je zaznamoval dvoboj Slovenije in Južne Afrike. Gledalci ter plesalci so prav uživali v izmenjavi medalj in obeh himen. Plesalci so izkoristili druženje ter sklenili mnogo novih vezi, super. Z visoko kvaliteto sem bil kar presenečen, saj po vrhunskem svetovnem prvenstvu v modernu v Frankfurtu nisem pričakoval še ene močne tekme, pa smo jo vseeno doživeli. Še nikoli v življenju nisem prejel toliko pohval in sem izjemno ponosen nase in na svoje plesalce. Upam, da bomo takšnega odziva kot v tujini deležni tudi doma in da o tem izvejo tudi ljudje, ki se ne vrtijo le v plesnih krogih. Lep pozdrav iz Riese, kjer nas čaka še svetovno prvenstvo v stepu," je za naš portal sporočil Mitja Popovski, zagotovo letošnji najuspešnejši koreograf.
Mimi Marčac Mirčeta in Mitja Popovski.
Koreografinja Mimi Marčac Mirčeta je bila tokrat med sodniki. "Letošnja Riesa mi bo ostala v lepem spominu. Bilo je veliko zanimivih točk, mogoče malo preveč dramatičnih in depresivnih. Mislim,da je to odraz današnjih časov. Najmočnejša konkurenca je bila mladinska konkurenca. Pri otrocih sem pogrešala otroške teme. Pri članih bi rekla, da me je nivo tehničnega znanja malo razočaral. Vendar smo imeli prvič četrt finale solo moških. V vseh disciplinah smo imeli močna finala in kvalitetne plesalce. Z rezultati Slovenske reprezentance smo seveda vsi zadovoljni. Mladinci so se borili do konca. Staša Tušar je bila čudovita Harfa in me je s svojo izvedbo spravila v jok, da ne govorim, da sta s  sestro Ingrid prišli že prvo leto v članski finale (stari sta komaj 14 in 16 let) kot edini par ženska-ženska, kar je izredno težko, in res odplesali fenomenalno. Tudi članska mala skupina Pandorina skrinja je odplesala s srcem v finalu in tudi oni so prvo leto člani. Prav pohvaliti moram celo ekipo od trenerjev do tekmovalcev, ker so delovali kot prava slovenska reprezentanca."
Matevž Česen z veliko in …
Tudi koreograf, plesalec in pedagog Matevž Česen je bil zadovoljen in takoj po tekmi napisal kratko poročilo o dogajanju. "Zadovoljni se vračamo s svetovnega prvenstva v show dancu! Solisti in par z dobrimi polfinalnimi uvrstitvami. Mladinci so tako malo kot veliko formacijo končali z odliko, s finalom, s čisto petico, s 5.mestom. Kar dokazuje, da sta ples in sojenje zelo subjektivno in da je vsaka tekma popolnoma zase, saj se na evropskem prvenstvu mladinska formacija ni uvrstila niti en krog naprej, čeprav je bila konkurenca lažja, izvedba pa nič kaj boljša. Vedno pravim svojim plesalcem: Gremo počasi iz kroga v krog, kolikor visoko se bo dalo, in veliko sreče, ki je tudi za to potrebna. To se kaže kot prava strategija, ki ne dovoli razočaranja, in moč veselja ob uspehu. Članske skupine so imele smolo s poškodbo ene od plesalk, vendar nam je na pomoč priskočila plesalka iz slovenske reprezentance Nika Horvat in nam pomagala, da smo se lahko veselili finala in tako tudi letošnjo sezono končali z zastavljenimi cilji oziroma če gledam kot celoto s presežkom, saj smo ubranili naslov evropskih in državnih prvakov. Hvala Niki in čestitke vsem plesalcem! Glede organizacije in vodenja je vse teklo po ustaljenih tirih, saj zapletov ni bilo niti pričakovati, saj je Reisa že ustaljena in domača vsem."
… malo formacijo.
Vse rezultate pa si lahko ogledate na spletni strani Plesne zveze Slovenije.
Svetovna šov prvaka Jan Ravnik in Klara Lainšček.
Kot napisano, se na parketu dvorane Erdgas borijo za naslove najboljših na svetu v kategoriji step in brata Vodlan sta v polni pripravljenosti, da osvojita vrh step arene.
Svetovna prvakinja Staša Tušar in podprvakinja Arnika Matko Juvančič.
View Gallery 7 Photos