Na oder sem se vrnila sproščeno, čutim pa, da nisem več stara 20 let!

Tijuana Križman Hudernik na odru gledališča Bolšoj (foto: osebni arhiv)

Draga Tijuana, pozdravljena znova na Paradinem portalu in seveda spet na baletnem odru. Porodniška se je iztekla in zdi se mi, da je eno leto brez baleta in vsega, kar sodi zraven, dolga doba za duha in jasno za telo. Kako pa ti doživljaš to, zdaj že drugo baletno pavzo?
Pozdravljena, Barbra, res je leto naokoli in težko dojamem, da bo Etian šel septembra že v drugi razred, Natan pa v vrtec. Vesela sem vrnitve v svoj SNG Maribor in se že veselim novih projektov oziroma izzivov. Eno leto je minilo zelo hitro … Z vajami sem začela slaba dva meseca pred iztekom porodniške. Kot mama dveh otrok nimam veliko časa zase oziroma ga preprosto nimam. Vrnila sem se sproščeno, čutim, da nisem več stara 20 let, zato se lotim dela z večjo odgovornostjo do svojega telesa. Sodelavci so mi rekli, da imajo občutek, kot da sploh nisem bila na porodniški.

Z družino (foto: Tanja Pečenko)

Si medtem kaj delala, skrbela za kondicijo ali si se preprosto prepustila materinstvu?
Prepustila materinstvu. Priznam, da je včasih zelo naporno, vendar so to čudoviti trenutki, odpre se nova dimenzija brezpogojne ljubezni. Z Natanom sva se zelo lepo ujela. Po eni strani podoživljam malega Etiana, potem pa vidim, da je samosvoj Natan. Srečna sem, da sta oba poroda potekala naravno, brez zapletov, da sem lahko oba dojila (Natana še vedno). Neprespanih noči skoraj ne poznamo. Imela sem diastazo, za katero sploh nisem vedela. Nanjo me je opozorila prijateljica, ko sem želela začeti z vajami ob sobotah. Klasične vaje za trebušne mišice žal prej škodujejo kot koristijo, zato sem začela s prilagojenimi vajami za krepitev trebušne stene.

S koreografom in vodjo mariborskega baleta Edwardom Clugom pred plakatom Peer Gynt na pročelju Bolšoj gledališča (foto: osebni arhiv)

Gostovanje s Peerom Gyntom v Bolšoj gledališču je bila tvoja prva obveza, kajne? Mislim, da ne samo ti, vsi vi ste bili vznemirjeni pred tem nastopom. Kaj se je dogajalo v tvoji glavi pred nastopom, na odru in potem, ko se je slišal huronski aplavz?
Priznam, da sem bila noro vesela, ko sem izvedela, da bo moja prva predstava (po izteku porodniške) v Moskvi v čudovitem Bolšoj teatru. Niti v sanjah si nisem predstavljala česa podobnega. Imela sem kot nekakšne metuljčke v trebuhu, saj dolgo nisem imela stika z odrom. Lepše vrnitve preprosto nisem mogla imeti. Čutila sem pozitivno energijo, bili smo kot ekipa, ki želi dati najboljše od sebe. Uspelo nam je. V sebi sem imela pravi koktajl čustev. Od veselja, hvaležnosti, malo treme do žalosti, ker sem bila prvič proč od Natana. Imela sem občutek, da velik del mene manjka. Tudi Etian je imel krizo, ker sem šla. Moj Uroš je poskrbel za vse.

V Piranu na baletni delavnici (foto: Zala Pezdir)

In ujela sem te v domačem Piranu, kjer poučuješ balet na Piranskih dnevih. To je tudi neka tradicija oz. zakaj si se tega lotila?
V soboto se je ravno končal 6. mednarodni poletni baletni seminar Dancs-Piran, kjer poučujem vsako leto. Glede na to, da je Piran moje rojstno mesto, sem vesela, da lahko v poletnem času poučujem balet. Zame je velik izziv imeti skupino otrok, ki jih ne poznam, in jim pripraviti v tako kratkem času koreografijo za nastop. Je drugačen občutek, celo bolj stresen, ko jih gledam in držim pesti, da jim bo vse uspelo. Pripravila sem tri točke in uspelo je odlično. Zelo ponosna sem na svoje učence, kako so odplesali. Lepo je videti, kako so predani in s kakšno iskrico v očeh plešejo.

Na Mallorci (foto: osebni arhiv)

Verjamem, da bo po Piranu kljub vsemu nekaj dni na ‘off’, preden se začne nova sezona. Kam greste, če greste?
Do začetka sezone bomo ostali zvesti našemu Piranu. Že to, da nam ni treba gledati na uro, je zame dopust. Bili smo na Palma de Mallorci pred iztekom porodniške in imeli smo se fantastično.
Kaj pa pričakuješ od nove sezone v SNG Maribor?
Prepustila se bom toku … Naš umetniški vodja, Edward Clug, je izbral zelo zanimiv repertoar, ki se ga zelo veselim. Želim si samo sezono brez poškodb.

Z Yuyo Omakijem v Silfidi (foto: Slavko Rajh)

Nekoč si mi dejala, pred okoli osmimi leti: "/…/ če mi v baletu slučajno ne bo uspelo, bom še vedno občudovala svoji najljubši balerini Allesandro Ferri in Sylvie Guillem, ki sem ju videla v živo plesati v času svojega študija na milanski Scali. Ali pa bom nadaljevala
tradicijo tekstila v družini." Ni dvoma, da ti je uspelo tako v baletu kot s trgovino Tijuana. Zakaj je Tijuana posebna trgovina?

Ni preprosto skrbeti za vse … Zelo sem ponosna na naju, da nama uspe skrbeti za dva krasna otroka, za naš plesni butik Tijuana, vsa gospodinjska dela … Še vedno lahko rečem, da kljub vsem naporom v službo ne hodim, saj imam svoj poklic rada. Spodbujava drug drugega, in če smo vsi zdravi, zmoremo vse. Energije imam dovolj še za druge stvari. Letos bo osem let, odkar imava plesni butik v Mariboru. Vsa leta sva se trudila iskati nove izdelke, nove blagovne znamke. Prepričana sem, da imava najbolj pestro in najbolj kakovostno ponudbo v Sloveniji. Veseli smo naših stalnih strank in veselimo se novih. Upava le, da bo trg deloval ‘normalno’ …

… (foto: Tanja Pečenko)

Tijuana, si Mariborčanka ali Pirančanka? Ali sploh ni pomembna ta karakterizacija?
Mislim, da ni pomembno, saj sem oboje. Popolnega mesta ni, saj so povsod pozitivne in negativne plati. Odvisno je od nas samih, kako si življenje ‘naredimo’ … Veseli smo, da živimo in delamo v Mariboru, dobro se počutimo, vse imamo na dosegu roke (gledališče, naš butik, šola, vrtec … ). Tako nam ostane več časa, da smo skupaj. V poletnem času pa smo v Piranu. Kombinacija MB-PI je za nas idealna.

Giselle (foto: Tiberiu Marta)

Kdo pa si, Tijuana, in kam si namenjena?
Sem ženska, žena, mama, teta, sestra, hči … po poklicu balerina, zato sem na odru lahko Juliet, Giselle, Marina, Olga … Veliko vlog imam v življenju. Drugače sem preprosta oseba, vesela, da lahko v življenju počnem stvari, ki so mi všeč. Veliko mi pomeni osebnostna rast. Namenjena sem tja, kamor me vodi srce … Sem v vorteksu.
Hvala za tvoj poletni čas, ki si ga namenila mojemu portalu, in želim ti vse dobro.
Hvala vam. Lep morski plesni pozdrav.

View Gallery 8 Photos