Obkroženi z idioti

V knjigi boste našli metodo za opisovanje razlik v človeškem sporazumevanju

Nova knjiga Thomasa Eriksona bo ravno pravšnja za vstop v novo sezono. Obkroženi z idioti s podnaslovom Štiri oblike človekovega vedenja in kako se uspešno sporazumevati z njimi pojasnjuje Thomas, da so tako imenovani ‘idioti’ (oziroma bedaki, kreteni, butlji in še kar nekaj podobnih besed je v našem kolektivnem besednjaku) pa so najpogosteje le ljudje, ki imajo drugačen vedenjski profil in slog sporazumevanja kot mi. Razumevanje vedenjskega vzorca nekoga je zato ključ do uspešne komunikacije. Zagotovo ste že opazili, da se z nekaterimi ljudmi bolje razumete kot z drugimi. Da z nekimi takoj vzpostavite stik, pogovor steče sam od sebe, z drugimi pa kar ne gre. Zdi se vam, da sploh ne dojamejo, kaj jim govorite, in samo buljijo v vas, kot da ste z drugega planeta – in včasih se vam zazdi, da ste res. Še večkrat pa si mislite, da ste res obkroženi z najbolj neumnimi ljudmi na svetu – z idioti, skratka.

Knjiga Obkroženi z idioti je prevedena v več jezikov

Erikson v knjigi, ki je na Švedskem takoj postala uspešnica, bila kasneje prevedena v številne jezike, po svetu pa so prodali več kot milijon izvodov, govori o štirih vrstah vedenjskih tipov – o rdečih, ki so dominantni in gospodovalni, o rumenih, ki so družabni in optimistični, o zelenih, ki so sproščeni in prijazni, ter o modrih, ki so analitični in natančni – ter pojasnjuje, kako prepoznati vsak tip in se sporazumevati z njim. Namesto, da bi bili obremenjeni s pretirano strokovnimi kategorizacijami, lahko s preprostim štiribarvnim sistemom kmalu določite, kakšen je vaš prijatelj ali sodelavec, in prilagodite svojo komunikacijo z njim, pravi Erikson. Knjiga je zato polna praktičnih informacij za sporazumevanje z ljudmi na podlagi njihove barve, vključno s prednostmi in slabostmi vseh profilov, z navodili, kako dajati pozitivne in negativne povratne informacije vsakemu, in z nasveti za najprimernejše izražanje v elektronskem sporočilu nekomu z drugačnim profilom. Knjiga Obkroženi z idioti nam zaupa preprost, vendar revolucionaren način, kako razumeti ljudi okrog sebe, z njim pa se bo spremenilo vaše sporazumevanje z vsemi od sodelavcev do zakonca.

Obkroženi z idioti tudi v slovenskem jeziku

Thomas Erikson je švedski vedenjski strokovnjak, predavatelj in pisec, ki ima letno okoli 150 predavanj, zadnja leta pa deluje kot svetovalec mednarodnih korporacij glede voditeljstva, že skoraj vse svoje življenje raziskuje, kako razumeti ljudi, ki se sprva zdijo zelo težavni. Zakaj so nekateri molčeči, zakaj drugi govorijo kot dež, zakaj nekateri vedno govorijo po resnici, drugi pa nikoli. Zakaj nekateri sodelavci vedno pridejo pravočasno, drugim pa to uspe le redko. In zakaj so nam nekateri všeč bolj kot drugi. V knjigi Obkroženi z idioti je Erikson nazorno predstavil najpogosteje uporabljano metodo za opisovanje razlik v človeškem sporazumevanju. Imenuje se sistem DISA – kar je kratica za dominantnost, iniciativnost, stabilnost in analitično sposobnost. Ti štirje izrazi so poglavitni osebnostni tipi, ki opisujejo, kako se nekdo vidi v odnosu do svojega okolja. Vsak izmed teh osebnostnih tipov je povezan z barvo – z rdečo, rumeno, zeleno in modro. Sistemu pogosto pravijo sistem DISK.

Thomas Erikson je popularni švedski pisec

Obkroženi z idioti je izšla pri Založbi Učila  v prevodu Jureta Šešeta in urednice Branke Fišer. Vaša bo za 32,90 evra v vseh knjigarnah Felix in seveda na spletni strani www.felix.si

 

View Gallery 4 Photos