Na festival da, na tekmo pač ne. Dvoma o tem, kdo je državni prvak, ne sme biti!

Ples ne pozna meja (foto: Girafon)

Plesna zveza Slovenije in njen predsednik Jadran Živkovič sta odgovorila na naše vprašanje, zakaj omejujejo nastope svojih članov na tekmovanjih oz. festivalih, ki ne sodijo pod PZS!

Pred dnevi sem objavila v rubriki Ritem izjav pismo predsednika Umetniškega plesnega združenja Slovenije Dušana Vodlana, ki ga lahko preberete tukaj: https://www.paradaplesa.si/ritem-izjav/dusan-vodlan-delovanje-plesne-zveze-slovenije-je-moralno-in-eticno-sporno-ter-nelegitimno-ustava-rs-dovoljuje-ples/

Na festivalu Lukec Open

Jabolko spora je po znanih informacijah Plesna zveza Slovenije, ki ne dovoljuje udeležbe na tekmovanjih, ki jih konkretno organizira Dušan Vodlan s svojo plesno zvezo. Še več, plesalce, ki bi se pojavili na tekmi, naj bi celo sankcionirali. Zato sem poiskala odgovore pri Jadranu Živkoviču, predsedniku Plesne zveze Slovenije, ki takole pojasnjuje nastalo situacijo in spremembo spornega 3. člena statuta: “Tretji odstavek 12. člena statuta ne govori o festivalih. Festivali niso del uradnega nacionalnega tekmovalnega sistema. Zmagovalci na festivalih ne postanejo državni prvaki. Zato tudi niso in ne bodo prepovedani, ne glede na to, kdo jih organizira, dokler je vsem jasno, da gre za festival. Na skupščini je bil kot dodatna razlaga tega člena sprejet sklep, da se prepoved nastopa lahko nanaša samo v primeru, da pride do dvoma o naslovu – tituli, ki prinaša statusne pravice. Dvoma o tem, kdo je državni prvak, na primer v hip- hopu ali standardnih plesih, ne sme biti. Plesna zveza Slovenije je nacionalna panožna športna zveza in kot taka edina na nacionalnem nivoju pristojna za regulacijo prirejanja tekmovanj, ki prinašajo statusne pravice članom članic PZS. Državni prvaki Plesne zveze Slovenije pa pridobijo statusne pravice. O ukrepih bomo razpravljali v okviru prenove Disciplinskega pravilnika, ki nas čaka v naslednjem obdobju.”

Dušan Vodlan s plesalkami na državnem prvenstvu UPZS

Odgovor verjetno ne bo zadovoljil Dušana Vodlana, še manj plesalcev, ki si želijo nastopov, pa naj gre za festivale ali tekmovanja. In roko na srce, plesalcem v starejših kategorijah titule prvakov ne pomenijo več toliko kot takrat, ko so bili mladinci ali pionirji.

Državno prvenstvo Plesne zveze Slovenije

Sicer pa vsako leto v sekciji modernih tekmovalnih plesov dobimo okoli 142 državnih prvakov v različnih plesnih in starostnih kategorijah. Pa kdo je potem tisti ‘naj naj’ v državi. Sicer pa Plesna zveza Slovenije organizira tri svetovna prvenstva v Sloveniji, in sicer v Podčetrtku: 28. 11. v jazzu, 1. 12. v baletu in 2. 12. v modernu. Plesalci hip-hopa, hip-hop battlov, electric boogija in breakinga pa se ta vikend zberejo v Gradcu na svetovnem prvenstvu. Umetniško plesno združenje Slovenije pa pelje svoje plesalce na svetovno prvenstvo na Češko v Liberec, in sicer 25. novembra. Natrpani urniki, brez dvoma.