Na dan žena s plesom ali baletom? Na konicah prstov ali z bosimi nogami? Ali na Kvartet ali na Giselle?

Catarina Meneses kot Giselle (foto: SNG Maribor)

Odločitev je vaša; plešemo 8. marca in tudi v soboto, 9. marca.

V petek, 8. marca na dan žena vabljeni na ogled plesnih oz. baletnih predstav. Za vse, ki vas navdušuje sodobni ples si oglejte Kvartet poljsko slovenske koreografinje Magdalene Reiter, ki pravi: ‘Ideja za Kvartet je bila od začetka zelo enostavna: partitura za dva plesalca – dve živi telesi in dve kameri v živo. Hvalnica ljubezni in hkrati zapis razpada mini-ekosistema dveh posameznikov, ki preverjata meje svobode v odnosu do drugega. Skozi proces se predstava razvija v nenehni razpetosti med različnimi protipoli, saj zadeva načine gledanja. Gledanja samega sebe, gledanja drugega, gledanja sebe skozi pogled drugega in seveda naslavlja gledalčev pogled – pogled občinstva. Kamera, čeprav vseskozi prisotna v naši družbi, je zgolj ogledalo in voyer, ki ustvarja paralelno fikcijo. Beleži in prevaja, gibanje akterjev pa razkriva plast nenehnega nastajanja, upanja na združitev in hkrati razpada.’

Kvartet (foto: Darja Štravs Tisu)

O predstavi se je razpisala tudi naša recenzentka Daliborka Podboj in njeno recenzijo si lahko preberete tukaj https://www.paradaplesa.si/tristosestdeset/magdalena-reiter-kvartet-kot-hvalnica-ljubezni-in-razpad-ekosistema-dveh-posameznikov/ Plesalca Jerco Rožnik Novak in Bena Novaka si lahko ogledate torej v petek, 8. marca ob 20.00 v dvorani Duše Počkaj. Ponovitev je predvidena tudi naslednji dan.

Giselle (foto: Tiberiu Marta)

Če pa vas mamijo konice prstov pa se namenite v Maribor. Čaka vas Giselle, enkratni balet, ki pa je v petek že razprodan in je ogled možen še v soboto ob 18.00 v dvorani Ondina Otta Klasinc v SNG Maribor. V naslovni vlogi pleše balerina, ki ji je vloga Giselle pisana na njeno telo in sicer Catarina Meneses. Princa Albrehta bo odplesal Ionut Dinita, Hilariona pa Davide Buffone. Premiera baleta, ki ga je koreografiral Rafael Avnikjan se je zgodila 5. novembra 2010 in od takrat dalje je balet na rednem sporedu SNG Maribor. Kako ne, saj gledalcev za klasiko res ne manjka. Sicer pa je baletna ekipa že v polnem zamahu s pripravami na premiero Grka Zorbe, ki se bo zgodila čez dober mesec dni in sicer 12. aprila. Še prej pa gostovanje s Faustom v Nemčiji in na domačem odru. Špice gor, špice dol, če se malo pošalim.