Moonwalk: razgaljena intima kralja popa tudi v slovenščini

Po dokumentarcu o Michaelu Jacksonu This is It …

Skoraj dve leti po dokumentarcu This Is It, ki je prikazal zadnje dni življenja Michaela Jacksona in njegove priprave na veliki koncert v londonski Areni, je pri založbi Anu elara izšla znamenita biografija kralja popa Moonwalk, prevedena v slovenščino. Gre za resnično edino biografijo enega največjih zvezdnikov 20. stoletja, ki je preminil 26. junija 2009, pod katero se je podpisal on sam.

… so vsi oboževalci pred dvema letoma tragično preminulega kralja popa dočakali tudi njegovo biografijo v slovenščini Moonwalk …
Neponovljiva briljantna kariera megazvezdnika Michaela Jacksona in njegovo intenzivno zasebno življenje sta postali veličastni obsedenosti za milijone rock oboževalcev in opazovalcev slavnih osebnosti povsod po svetu. Njegove dvakrat platinaste male plošče so bile izstreljene na sam vrh glasbenih lestvic z nepojmljivo hitrostjo, ki so jo neizogibno spremljale divje govorice o njegovem ekscentričnem zasebnem življenju. Zdaj je Michael Jackson prvič prestopil divje varovano pregrado tišine, ki ga je obkrožala; z izredno iskreno in pogumno knjigo – Moonwalk.
V tem intimnem in pogosto ganljivem zapisu svojega javnega in zasebnega življenja se spominja otroštva, ki je bilo tako strogo kot radostno, a vedno mogočno. Michael in njegovi bratje so nastopali na amaterskih glasbenih predstavah in v neuglednih chicaških striptiz klubih, dokler jih niso Motownovi korporativni izdelovalci imidža Jackson 5 spremenili v svetovne superzvezde. Michael Jackson in Jackson 5 so skupaj prodali več kot dvesto milijonov albumov. Michael spregovori o veselih in hudomušnih dneh, o potovanjih z brati in o težkih trenutkih v odnosu z družino. Odkrito spregovori o navdihu za glasbo, svojih čarobnih plesnih gibih in kompulzivni želji po ustvarjanju, ki so ga napravili za eno največjih zvezd v glasbeni industriji in legend svojega časa. Michael Jackson je bil na vrhuncu svoje slave v prvi polovici osemdesetih, ko ni bil star še niti trideset let. Po pravljični karieri otroške zvezde se je odločil za samostojno pot, ki ga je nemudoma pripeljala do novih osupljivih dosežkov. V tistem času je izdal album Thriller, ki je pozneje postal najbolje prodajan album vseh časov, dobil že drugo zvezdo na znamenitem pločniku slavnih, prejel plejado uglednih časti in nagrad ter obnorel svet z izumom kultnega plesa moonwalk.
… Jackson se je zapisal v zgodovino tako kot glasbeni genij, njegov album Thriller iz leta 1982 je bil najbolj prodajan album vseh časov …
V Moonwalku Michael spregovori tudi o osebnih občutkih do nekaterih najbolj znanih prijateljev, kot so Diana Ross, Berry Gordy, Quincy Jones, Paul McCartney, Fred Astaire, Marlon Brando in Katharine Hepburn. Odkrito spregovori o pretresljivi izoliranosti, ki jo prinese slava, prvi ljubezni, plastičnih operacijah in svoji celostno izjemni karieri ter pogosto bizarnih in nepoštenih govoricah, ki so jo obkrožale.
Prikazana z redkimi fotografijami iz Jacksonovih družinskih albumov in Michaelovimi osebnimi fotografijami, pa tudi z risbo, ki jo je Michael narisal posebej za to knjigo, je Moonwalk nepozabno potovanje v samo srce in dušo modernega glasbenega genija.
… kot tudi mojstrski plesalec, ki je navdihnil številne plesalce po vsem svetu …
Prav v dneh, ko življenjepis kralja popa prvič izhaja v slovenščini, je pri založbi Sony Music – Menart Records d.o.o. izšel singel Chrisa Browna "She Ain’t You". Gre za ljubezenski r&b komad, v katerem boste slišali nepozabno melodijo pesmi ‘Human Nature’ Michaela Jacksona. Chris, ki je velik oboževalec pokojnega kralja popa, se Jacksonu na prav poseben način pokloni tudi v videospotu, ki je pravzkar zajadral na tv postaje. Že na samem začetku videospota je Chris namreč zapisal: ”Posvečeno mojemu največjemu navdihu vseh časov … Rad te imam. Počivaj v miru Michael Jackson 29.8.1958-25.6.2009”. V celotnem videospotu je Chris oblečen v podobna oblačila, v kakršnih smo lahko videli tudi Michaela v videospotu ‘Smooth Criminal’ iz leta 1988, prav tako pa je Chrisov plesni vložek v videospotu skorajda kopija gibov Michaela Jacksona. Pa vendar vsa ta podobnost ni prav nič moteča, saj ne gre za kopiranje kralja, pač pa izjemen poklon ikoni, ki je vplivala na toliko ljudi po vsem svetu.

… leta 1983 je prvič predstavil svoj legendarni plesni korak moonwalk in resnično zablestel kot prava zvezda …
Michael Jackson se v zgodovino ni zapisal le kot nadarjen pevec, mojstrski plesalec in briljanten skladatelj, ampak tudi kot velik
dobrodelnež. Leta 1985 je bil eden najbolj angažiranih zvezdnikov pri projektu zbiranja denarja za Afriko, ki ji v soavtorstvu z Lionelom Richijem je posvetil skladbo We are The World. Vse od vrhunca svoje samostojne kariere dalje je daroval denar številnim dobrodelnim organizacijam, še posebej veliko tistim, ki so pomagale revnim ali zlorabljenim otrokom. V pomoč slednjim je ustanovil celo inštitut Michaela Jacksona – ta želi z raziskovanjem zlorabe otrok doseči, da nedolžni malčki ne bodo več trpeli. Ustanovil je fundacijo Ozdravite svet, ki je med drugim v času vojne v Bosni z letalom dobavljala nujne potrebščine prebivalcem Sarajeva.

View Gallery 5 Photos