Mojca Horvat prebegnila v Beograd. Zahteva 50.000 evrov od Mitje Rotovnika

Mojca Horvat in Mitja Rotovnik, ko sta bila še zaveznika.

Koreografinja Mojca Horvat in mati slovenskega muzikala, kot so jo do nedavnega še imenovali plesni navdušenci, je po predlanskem debaklu na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma s predstavo Muzikal Broadway začasno odplesala v ilegalo. Svoje zatočišče je našla v Beogradu, natančneje v gledališču oziroma na Šoli za mjuzikel Dadov, ki jo vodi Vladan Djurkovič, ki ji je na široko odprl svoja vrata. Beograjčani so bili nad Mojco Horvat vedno navdušeni, prejela je celo naziv najboljše koreografinje Balkana. No, Mojca je po nategu s predstavo Muzikal Broadway spet v akciji na slovenskih tleh in je sprožila sodni proces proti direktorju Cankarjevega doma Mitji Rotovniku, od katerega zahteva 50.000 evrov odškodnine ter preklic Rotovnikove izjave v medijih, "da je koreografinja pripravila prevaro, saj da je bila predstava en velik nateg" , ter objavo sodbe v medijih.

Sporen in zavajajoč plakat, ki vabi na prireditev Muzikal Broadway.
Spomnimo, kaj se je dogajalo, saj smo o tem dogodku pisali tudi na našem portalu. Mojca Horvat se je dogovorila z Mitjo Rotovnikom, da skupaj z Zavodom Nostalgija, ki ga vodi Boštjan Troha, uprizorijo plesno predstavo Muzikal Broadway. Mojca je z zavodom Nostalgija najela Gallusovo dvorano za tri dni, zanjo plačala ceno s popustom okoli 60.000 evrov, vstopnice pa prodajala preko Eventima v višini 45,35 in 30 evrov. Prodali so jih okoli 6000 in približni izračun je bil, da je Horvatova zaslužila okoli 180.000 evrov. Vse lepo in prav, če bi bila predstava v skladu z napovedjo, da gre za vrhunec izvirnih ameriških broadwayskih muzikalov, velik oder, 40-članska zasedba, velika imena, orkester in petje v živo, vrhunske plesne koreografije, bogata scenografija, kostumografija, pa imena, kot so Andrew Lloyd Webber, Roman Polanski, Frank Sinatra, Bob Fosse … Toda na odru so plesali in peli varovanci plesne šole Mojce Horvat, glasbo pa je izvajal skromen štiričlanski bend. Ogorčeni obiskovalci so zahtevali vračilo denarja, predvsem zato, ker so bili zavedeni. Navdušenje je takrat pokazal glavni protagonist, igralec, plesalec in pevec Luka Markus Štajer, ki je za naš portal povedal: "Mojca je odlična koreografinja. V njeni skupini sem že petnajst let. Vesel sem, da sem lahko bil del tega projekta, čeprav je bilo vse skupaj zelo težko usklajevati. Del plesalcev je namreč v rednih službah, del jih hodi v šolo. Projekt je presegel moja pričakovanja. Sem pa zelo razočaran, ker mediji spodbujajo kritiziranje, zavist in slovensko foušijo. Nekaj ljudi je bilo zadovoljnih, in to je dokaz, da Slovenija potrebuje takšne projekte."  V zadevo se je vmešala tudi Zveza potrošnikov, ki je naložila kazen Zavodu Nostalgija v višini 6000 evrov, kar naj bi zavod tudi že plačal. Takrat je direktor Cankarjevega doma Mitja Rotovnik še izjavil, "da se jim v tridesetletni zgodovini delovanja CD ni zgodilo, kar si je s promocijo tega projekta privoščil organizator predstav Zavod Nostalgija."
Skromni Mojčini plesalci ali …
Seveda ima zgodba še eno plat, in sicer, naj bi se zaplet zgodil tudi zato, ker je bil Mitja Rotovnik užaljen, saj je Mojca Horvat kot družinska prijateljica Rotovnikove žene Polone Vetrih najela zavod Nostalgija in ne agencije Rotovnikovega sina Mateja. Osebna zamera se je zdaj začela s tajnim poravnalnim narokom, ki pa ni bil uspešen. Pooblaščenka Horvatove Nina Zidar Klemenčič je, kot piše časnik Delo, dejala, da se bodo pred naslednjim narokom skoraj gotovo poskušali dogovoriti, pooblaščenka Mitje Rotovnika pa, da pred morebitno pravnomočnostjo sodbe zadeve ne komentirajo. Predvideni datum ponovnega srečanja na sodišču pa je 14. september, ko si bosta tako Mitja Rotovnik kot Mojca Horvat lahko pogledala v oči in povedala vsak svoje videnje mega broadwayskega natega.
… koga bo na koncu bolela glava?
Po ljubljanski eskapadi pa se je Mojca z ekipo odpravila še v Zagreb v dvorano Vatroslav Lisinski. Takrat se je zavod Nostalgija poslužil tudi zavajajoče reklame v stilu, da ima Mojca Horvat broadwaysko licenco in kot takšna edina pravico, da brez vprašanja izvaja popularne muzikale. Ko je Mojca ugotovila, kakšna reklama se ji dela v Zagrebu, je Boštjanu Trohi napisala pismo: "Boštjan, tole je nezaslišano! Na zagrebški strani piše cel kup bedarij, jaz nimam nobenih broadwayskih licenc, tam sem študirala! Delam pa v Evropi. Prosim, objavi tekst, ki sem ti ga poslala za gledališki list ali onega prej z opisom predstave. Mojo biografijo pa tako ali tako imaš. Prilagam za vsak slučaj. Tudi skupina ni mednarodna. Ni orkestra, ni bogate scene, je popolnoma ista predstava kot v Ljubljani. Ljudje na Hrvaškem me poznajo in cenijo, ne potrebujem laži.”
Smeti pod krinko Broadwaya so izjavljali nekateri zagrebški koreografi in Mojco dokončno prekrižali. Beograd je očitno še vedno naiven in sprejema “copypastenje” Mojčinih lastnih koreografij. 

View Gallery 4 Photos