Moja želja je, da smo zdravi. Vse ostalo bo priplesalo, če nam bo namenjeno!

Izogibajte se nepotrebni zapletenosti, ostanite zdravi in srečno v letu 2021!

Dragi bralci in bralke, plesni ustvarjalci in ustvarjalke. Priplesali smo do konca leta in naša ekipa je vesela, da ste z nami delili plesno dogajanje, ki se je v veliki meri preselilo na splet. Vendar nekaj živega materiala smo si kljub temu ogledali, spremljali smo tako kot vedno vse plesne zvrsti in dogodke, ki jih lahko obvladamo z našo mini ekipo. Nekaj misli sem strnila že v zadnji oddaji Parada plesa, nekaj pa jih preberite tukaj.

Trenutni um. vodja baleta po pooblastilu Petar Đorčevski je s svojo novo izbranko balerino Maio Makhateli poskrbel, da se je o ljubljanskem baletu pisalo tudi izven meja Slovenije (foto: Darja Štravs Tisu)

Bi se čudili, da je bil najbolj bran članek leta 2020 tale https://www.paradaplesa.si/na-spici/ogrozena-ljubljanska-operno-baletna-hisa-programa-ni-abonmajev-ni-gledalcev-ni-tezav-menda-tudi-ne-je-pa-alarmantna-prijava-sindikata-glosa-na-vlado-rs-in-komisijo-za-preprecevanje-korupcije/ Neurejene razmere v ljubljanski operno-baletni hiši so pritegnile največ vaše pozornosti in nič ne kaže, da bi se strasti umirile, čeprav naj bi že jutri, torej 1. 1., prevzel vodenje baleta italijanski koreograf Renato Zanella. Poudarek je na naj bi, saj uradno še ni potrjen. Veliko prahu je namreč dvigoval razpis za novega umetniškega baletnega direktorja in tudi ta članek ste z veseljem prebrali https://www.paradaplesa.si/na-spici/v-ljubljanski-operi-je-taka-drama-da-jansi-pisejo-koreografi-iz-tujine/

Nanine pesmi (foto: Miran Waldhutter)

Mariborski balet je ujel sprostitvene ukrepe in postavil na videlo Falling Angels. So pa poprijeli za video produkcijo in tako smo si na božični dan online ogledali Nanine pesmi koreografinje Valentine Turcu. Držimo pesti za živo premiero Carmine Burane Edwarda Cluga. Umetniški direktor baleta pa menda vse svoje sile usmerja v spremembo zakona o upokojevanju baletnih plesalcev.

Državno prvenstvo v standardnih plesih v Zgornji Kungoti (foto: Marko Mesec)

Za osrednjo organizacijo, ki združuje plesalce standarda, latina, plesa na vozičkih, rokenrola in modernih tekmovalnih plesov Plesno zvezo Slovenije, je tudi težko leto. Podelitev nagrad je bila izpeljana on line, odpadlo je državno prvenstvo v modernih tekmovalnih plesih, pa v rokenrolu in plesu na vozičkih. Od načrtovanih treh sta bila k sreči organizirana v standardnih plesih, ko korone še ni bilo, in v latinu, ko smo že skoraj plesali z maskami. Nekaj plesnih parov je razpadlo še pred korono, a tisti, ki jim je ples profesija, so se seveda znašli in intenzivno trenirajo. Odpadel je festival Azre Selimanovič, ki ga napoveduje za april 2021. Azra je napisala tudi odločno pismo vladi in NIJZ, da se odprejo vrata plesnih šol, in to je bil tretji najbolj bran članek našega portala https://www.paradaplesa.si/ritem-izjav/azra-selimanovic-poslala-dopis-na-vlado-in-nijz-iz-srca-vas-naprosam-da-razmislite-o-cimprejsnji-sprostitvi-ukrepov-aktivnosti-plesnih-sol/

Azra Selimanovič je povedala na glas, kar si njeni kolegi niso upali. (Foto: osebni arhiv)

Za las pa je februarja uspel realizirati svoj festival Lukec open Sebastijan Vodlan, ki pa pravi, da ga februarja 2021 ne bo. Korona je odnesla veliki televizijski šov Zvezde plešejo. Četrta sezona se je začela marca z eno samo oddajo. Plesalci z Miho Krušičem na čelu so ostali brez velikega angažmaja, gledalci pa brez nedeljskega užitka.

Miha Krušič in Zvezde plešejo (foto: Miro Majcen)

Ste pa z veseljem spremljali recenzije naše sodelavke Daniele Škofic Novak, ki je spremljala britanski šov Strictly come dancing v osemnajsti sezoni. BBC se v nasprotju z našim POP TV ni ustrašil korone, ampak se je samo prilagodil in dosegel rekordno gledanost v zadnji oddaji. Seveda vas je najbolj zanimala naša plesalka Nadija Bičkova, ki v šovu ni tekmovala, ampak je bila del profesionalne ekipe plesalcev v skupinskih točkah šova. Njen rekord 25 obratov dunajskega valčka pa je bil za vas seveda zelo zanimiv https://www.paradaplesa.si/ritem-izjav/nadija-bickova-se-je-zapisala-v-ginnessovo-knjigo-rekordov-z-obrati-v-dunajskem-valcku-zavrtela-jih-je-kar-25/ Nadija je izdala tudi lasten koledar, ki lahko krasi vašo steno.

Koledar Nadije Bičkove gre menda za med (foto: Instagram)

Naše plesne in baletne ptice, ki so razširile krila po svetu, so se zavoljo korone vrnile domov in nestrpno čakajo, da znova poletijo. Ana Maria Radanovič čaka polet nazaj na Kubo, Anamarija Klajnšček v Barcelono, trenutno je na obisku Anže Škrube, Rosalie Reya in Jan Marolt ta uspešno opravila avdicijo za Cirque du Soleil in čakata, da se svet zavrti v normalo.

Jan Marolt in Rosalie Reya sta uspešno pravila avdicijo za sloviti Cirque du Soleil

Odlična novica pa je prišla iz sveta breaka. Breaking se je namreč uspešno plasiral med olimpijske športe in prvo tekmovanje bo izvedeno na olimpijskih igrah v Parizu leta 2024. Slovenski breakerji so si skoraj enotni, da gre za zgodovinski dogodek.

Breaking je postal olimpijski šport

Kakorkoli pogledam, bilo je posebno leto, a po moje nikakor negativno. Poglejte z druge perspektive in se zavedajte, da nikoli več ne bo, kot je bilo nekoč. Napočil je čas sprememb, pa če mi to želeli ali ne. Preživeli bodo najbolj prilagodljivi. Tukaj ploskam ekipi MTP v sestavi Matevž Česen, Tian Ćehić in Petra Ravbar, ki so uspeli premakniti plesno ustvarjanje iz dvorane v vaše domove. In to izven meja Slovenije.

Matevž Česen, Tian Ćehić in Petra Ravbar so postavili platformo na instagramu, kjer uspešno izvajajo mednarodne open plesen klase z domačimi gosti in svetovnimi plesnimi zvezdami (foto: Tija Ažman)

Če ne bo šlo vse tako, kot ste načrtovali, pa se spomnite tistih štirih čudežnih črk, ki nam jih vsako leto na dunajskem plesnem festivalu ImPulsTanz (no, tudi ta je letos odpadel) zabiča ameriški plesalec vogueinga Archie Burnett Kiss Keep it simple, stuped!, v prevodu Naj ostane preprosto, neumno!

Stoja na glavi mi pomaga videti svet zelo drugače.

Izogibajte se nepotrebni zapletenosti, ostanite zdravi in srečno v letu 2021. Se plešemo že jutri, ko vam čestita Polona Boruta. Jaz pa sprejmem poseben izziv Nataše Zajc, nekdanje plesalke, zdaj pa lastnice joga studia Nataraja, in se pridružim ob 10.00 vsem, ki bomo izvedli natančno 108 pozdravov soncu. Ah, to bo poseben izziv.

Nadja in Anja Spasovski ter Željko Božič bodo gosti prve oddaje Parada plesa v letu 2021, ko začenjamo 7. sezono na TV3. (Foto: Lea Slapar)

Prva oddaja Parada plesa pa bo na sporedu 10. januarja in takrat zaplešejo Željko Božič in dvojčici Anja in Nadja Spasovski. Dan s plesom je pač odličen dan!