Mladosten in razigran cvetlični ples baletne pomladi

… Žana Vidmar, Staša in Ingrid Tušar …

Letna predstava ljubljanske baletne in srednje baletne šole je dehtela po pomladi in koreografinja Tanja Pavlič je posvetila tudi nekaj verzov njihovi letošnji uprizoritvi: "Pomlad. V vrtu, na odru. Vstopi, pusti se pobožati cvetnim listom. V vrtu. V vetru. V srcu."  Čisto na vrhu programske knjižice je zapisano še v latinščini: "Petalis. In hortum. In ventrum. In corde."

… Ingrid Tušar …
"Petalis. In hortum", cvetlični ples v vrtu baletne pomladi se je začel še pred gledališko zaveso, začela ga je ona, Ingrid Tušar, ko je prišla iz avditorija in je z rokami ustvarjala plesne rozete, vrtela zračne tokove ter vabila.
Vrata (zavesa) odra so bila odprta, tam pa šopek cvetlic, kot po travniku posejane dijakinje 3. in 4. letnika KGBL, ko vsako posebej prepogiba glasbeni veter v sodobni koreografiji Tanje Pavlič na glasbo Antonina Dvořáka, Godalni  kvartet št.13 v G-duru, op.106, B. 192, Andante sostenuto. Je ples mladostnih utripov, prostorskih poslikav, tudi razigranih duetov in skupinske ubranosti, ko gibi besedičijo in plesna mladost veje po odru (po)mlad(n)i dih.
Čarobno odprt oder je vabil na ples. Zaplesati so prišli najprej najmlajši, plesne pripravnice, deklice v ljubkih roza oblekicah, vidni so bili tudi  venčki cvetlic, ki so krasili baletne pričeske, pa še kak fantič je bil med njimi.
Zaplesali so na Dvořákove Slovanske plese, druga pripravnica op. št 7, obe tretji pripravnici pa op.št. 6. v koreografiji Mihaela Žvegliča. Ljubko so se postavljali v svoje prve pozicije in se otroško igrivo znali gibati v vrstah, po diagonalah, v krogih in v krožnih oblikah tudi menjavati smeri po veliki odrski površini, vse po taktu glasbe.
Za njimi so se zvrstili že prvi, drugi, tretji in četrti razredi, mlade plesalke v modrem in fantje v črno-beli kostumski kombinacij. Primerno  učnemu programu so se na Dvořákovo glasbo Slovanski plesi, op. 46, št..1 in 2. vrstile že bolj zahtevne postavitve ter koreografske oblike v koreografijah Nade Zorn Herem (prvi in tretji razred), Mihaela Žvegliča (drugi razred) in Tanje Pavlič (četrti razred).
Petalis. In ventrum. Tako kot v vetru plesne pomladi so znova vihrale plesalke 3. in 4. letnika v koreografiji Tanje Pavlič na Dvořákov Godalni kvartet št. 13 v G-duru, Molto vivace. Tokrat  v pospešenih hitrostih, teku in preletih odra, ko so se spopadale s tlemi in skupinskimi dvigi, ob nošenju teles in v pomoč ena drugi. Zaključile so prvi del programa in tako še tretjič stopile na oder v koreografiji Tanje Pavlič ter v svoje plesno okrilje znova zaobjele Dvořákov Godalni kvartet št. 13 v G-duru, vendar tokrat v upočasnjenem tempu (sicer ne preveč) Adagio ma non troppo, v ekspresiji prijateljevanja in skupinskega objema, v iskricah pomladnega pričakovanja, ko vsakemu koncu sledi tudi slovo: Petalis. In corde.
Še pred koncem so zaplesali peti in šesti razredi v koreografiji Mihaela Žvegliča (5.) in vodje baletnega oddelka KGBL ter koreografa Mateja Selana (6. a) na glasbo A. Dvořáka, Slovanski plesi, op. 46, št.8; na skladateljevo skladbo Slovanski plesi, op. 72., št 7. v koreografiji Vesne Cestnik Tehovnik pa se je predstavil 6. b razred, tudi prvi letnik srednje baletne šole.
Za drugi letnik je koreografijo pripravila Marinka Ribič, Matej Selan pa posebej prispeval koreografijo za pet fantov 1, .2. in 3., letnika, obakrat ob glasbi A. Dvořáka Slovanski plesi, op. 46, št. 2. To je bil poučni plesni koncert odraščajoče mladosti, klasični baletni in sodobni plesni koncert prefinjenih učnih oblik ter uglajene drže, v  izvedbenih finesah korakov in poskokov, tudi prvih klasičnih duetov. Pet dijakov se je odlično predstavilo v svojih plesnih kombinacijah, prav tako nič manj v višinskih poletih (klavirska spremljava: Sonja Bajc, Valentina Tehovnik, Tina Hribar, Kaja Lomovšek, Marjan Peternel in Lyudmyla Rublyova; kostumografija Petalis:Suzana Krapež). Na koncu prvega dela je sledil velik poklon v koreografiji Nade Zorn Herem, ko so vsi nastopajoči popolnoma zapolnili oder. 
… Patricija Crnkovič …
… Eliana Donada …
V drugem delu in po odmoru so dijakinje srednje baletne šole KGBL zaplesale Divertissement iz baleta Gusar-Oživeli vrt, koreografijo po Mariusu Petipaju in v priredbi Marinke Ribič ter v klasični baletni romantiki na glasbo znanih skladateljev te dobe: Adolpha Adama, Cesareja Pugnija, Léa Delibesa, Roberta Driga in Ludwiga Minkusa.
… Ema Petrović …
… Katja Romšek …
Stekla je priredba cvetličnega okrasja zaključnega plesa velikega romantičnega baleta Gusar, ko se solistični motivi prepletajo z romantičnim cvetnim razkošjem baletnega ansambla. V vlogah baletnih solistk so se izkazale diplomantke srednje baletne šole. Variacijo Medore so zaplesale: Patricija Crnkovič, Eliana Donada, Ema Petrović, Katja Romšek in Neža Rus.
… Tea Rušin …
Variacijo Gulnare je zaplesala Tea Rušin, Odelisque pa zaupana triu dijakinj tretjega letnika: Staši Tušar, Ingrid Tušar in Žani Vidmar, z njimi se je prepletal tudi baletni zbor dijakinj SBŠ in učenk BŠ. Mentorica solistom in zboru je bila primabalerina SNG Opere in baleta Regina Križaj, mentorica učencem BŠ pa Vesna Cestnik Tehovnik, kostume je izdelala Nataša Kozamernik, rekvizite pa pianistke baletnega aktiva.
… Neža Rus …
Zgodil se je romantični balet v malem, Oživeli vrt baletne romantike, kjer so vzcvetele letošnje solistke SBŠ po vseh letih učnega programa ter prizadevanja ob svojih mentorjih in po vzoru njihove letošnje mentorice Regine Križaj, ki je celotnemu ansamblu in še zlasti solistkam znala vdahniti del svoje umetniške ekspresije, klasično rahločutnost. 
… (Foto: Jani Hace)
Na zadnji strani programske knjižice so natisnili tudi podatke o vpisu v šolskem letu 2016, ki bo od 20. do 21. maja v prostorih KGBL na Ižanski cesti v Ljubljani, ko v pripravnice sprejemajo otroke od 6 do 8 let, za razredni pouk pa dekleta do 12. leta in fante do 14. leta.

View Gallery 16 Photos