Mladi plesni ustvarjalci, navalite na kreativna tekmovanja

Novo leto 2015 je že v zagonu nove mladostne ustvarjalnosti, ki jo ponuja in organizira JSKD RS, in njihova strokovna svetovalka za ples Nina Meško je že objavila razpis za 23. državno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev OPUS1, ki bo steklo ob vikendu 11. in 12. aprila v Španskih borcih. Bolj kot samo tekmovanje je namen OPUS 1 plesne miniature spodbujati in krepiti ustvarjalni duh mladih, tudi utrjevati in poglabljati medsebojna razmerja med mentorji, učitelji, plesalci in ustvarjalci. Letošnja tematika se tudi dotika povezovanja in se pridružuje priporočilu Unesca, da naj bi bil dan plesa, 29. april, posvečen povezavam plesa in vizualnih umetnosti. In naslov teme OPUS 1, plesna miniatura za leto 2015, je: Podoba-Telo-Gib, razburljivo razmerje plesne in vizualne umetnosti.

Nina Meško vas vabi k množici plesnega udejstvovanja.
Mogoče še bolj kot z glasbo je plesno ustvarjanje povezano prav z vizualnim oblikovanjem, če glasba spodbuja ali doda navdih, pa vizualna podoba lahko ples krasi, oblikuje in okviri. Vizualne oblike, ki se kar redno pojavljajo na plesni sceni, so: kostumi, scenska podoba, rekviziti ter sodobne elektronske manipulacije in projekcije, seveda tudi luč, brez katere ples prav gotovo ni viden v temi neosvetljenega odra. Je tudi nekaj novosti v samem procesu tekmovanja in nagrajevanja. Tekmujejo plesalci, razvrščeni v štiri starostne kategorije, ki imajo različen limit trajanja miniature, ki je lahko avtorski solo ali skupno zasnovana koreografija plesnega dueta. Razdelitve po skupinah in letnicah rojstva so: A1 (2004-2006), A2 (2001-2003), B (1998-2000) in C (1991-199), v trajanju največ dve minuti za A1, tri minute A2, štiri minute B in pet minut za C skupino. Najboljši v vseh kategorijah so nagrajeni z zlatim, srebrnim in bronastim priznanjem; "ta zlati" v B in C skupini pa se uvrstijo še na  mednarodno tekmovanje OPUS 1, ki bo potekalo 13. junija v Slovenskem gledališču v Celju. Po izboru letošnje državne selektorice Andreje Kopač se lahko najzanimivejše ustvarjalne teme še enkrat predstavijo na otroškem festivalu Pika miga v Velenju in na mednarodnem festivalu Živa.
Utrinki z lanskega festivala Živa …
No, razmišljanja in priprave na razpis ustvarjalnih plesnih miniatur 2015 so že gotovo teme naših plesnih dvoran, in od letošnjega OPUS 1 se kar veliko pričakuje, ko pa se je na lanskem zgodilo toliko zanimivega in dobrega ter je lanska tema Želim si dodobra razvnela morje plesne ustvarjalnosti. 
… Nina Meško, Nataša Tovirac in Daniel Petkovič …
Lanski izbor plesnih miniatur za festival Pika miga državne selektorice Nataše Tovirac, ki ji je ob koncu leta 2014 potekel triletni mandat, je bil poln odličnih solističnih, avtorskih in skupinskih koreografij, in se o lanskem 11. mini festivalu otroških plesnih skupin Velenje 2014 Pika miga lahko govori le v superlativih. V Domu kulture Velenje se je tako v dveh oktobrskih dneh (10. in 11.) zvrstilo 29 otroških igrivih in zabavnih koreografij, nastopilo pa okoli 250 mladih plesalcev, ki so skupaj s svojimi mentorji prišli iz raznih mest in območij Slovenije: Celje (KUD Plesni Forum Celje; Harlekin društvo za umetnost plesa Celje), Sedraž (Plesna skupina podružnice šole Sedraž), Leskovec pri Krškem (Unique 3-Anika, svet plesa in zabave), Laško-Radeče (JZ Glasbena šola Laško-Radeče, oddelek za sodobni ples), Škofja Loka (ŠKD Ritem Škofja Loka), Tržič ( Plesni krožek OŠ Bistrica), Maribor (Plesna izba Maribor; Galerija plesa), Puconci (Plesna skupina OŠ Puconci), Velenje (Plesni studi N), Krško (Glasbena šola, oddelek za sodobni ples), Iga vas, Cerknica (Kulturno izobraževalno društvo Plesonoga), Litija (OŠ s prilagojenim programom; Plesno športno društvo NLP), Kranj (KD Qulenium), Ljubljana (KD Qulenium Pionirski dom Ljubljana; Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, oddelek za sodobni ples; Plesni studio Intakt), Sežana (KD Jožeta Pahorja Sežana, Plesna skupina Mehki čevlji), Izola (Plesni Studio Lai) in Grosuplje (KD Teater Grosuplje). Število nastopajočih v posamezni koreografiji je štelo tudi čez 20 plesalcev, največkrat jih je živahno zaplesalo kar po petnajst v skupini. Izbran program otroškega festivala Pika miga, ki je lani tako navdušil zavoljo uigranosti mladih plesalcev in otroško sproščene plesne prezence, so pripravili in k uspehom pripomogli njihovi mentorji in koreografi: Gordana Stefanović Erjavec, Ana Vovk Pezdir, Maja Lapornik, Sanja Antolič, Ana Antolič Miler, Aja Zupanec, Kim Kern, Mateja Tuta, Sanja Voglar, Tanja Verglez, Mojca Kasjak, Mojca Ussar, Nataša Kuhar, Polona Boruta, Rosana Horvat, Jelena Milovanovič, Tjaša Dražumerič, Nataša Lovše PepelnakSaša Lončar, Jana Kovač Valdés, Sabina Schwenner, Milojka Širca, Ljiljana Ujčič in Tini Rozman.
O svojih željah, ki so jim prinesle zlata priznanja, so na festivalu Pika miga ponovno zaplesali ustvarjalci skupine A1 in A2, tudi tisti mlajši iz B skupine, in svoje novo hočem ali želim si pa zavihteli odločno v trinajstih avtorskih miniaturah v dvorani Gaudeamus Velenje. Ela Novotny je v avtorskem plesu Izbrisana meja (mentorica  Jana Kovač Valdés) brisala lastno mejo, da bi lahko svobodno, sproščeno in po lastnih zamislih zaplesala na novo. Naveličana že od obilja izpolnjenih želja je Lana Kariž Meško vseeno zmogla še toliko plesnih iskric, da je lahko zaznala prijateljico na skiroju, in se je nemudoma prižgala lučka nove želje, avtorski solo Skiro (mentorica Saša Lončar).
Ljubko mladostno milino pa je odseval avtorski solo Maše Stopar Ostani še malo (mentorica Ljiljana Ujčič). Svoje želje sta domiselno snovali in povezovali z živalskim svetom  Lara Jurca in Tinkara Plos iz Cerknice (mentorica Jelena Milovanovič). Lara Jurca je domiselno simulirala, zaplesala in galopirala v avtorskem solu: V družbi s konji, Tinkara Plos pa je zaželela svobodo za ptičke ujete v kletki, in v dobri plesni prezenci izvedla svoj ples Želim si svobodo. Na plesno vrsto je prišel tudi znan pregovor Kdor drugemu jamo koplje, sam vanjo pade, v plesu sta ga ustvarili in podčrtali Urška Car, Pia Čretnik iz Velenja (mentorica Polona Boruta). Posebnost Festivala Pika Miga 2014 je gotovo fantovska klapa petih plesalcev, ki so prispeli iz oddelka za ples GŠ Krško, tudi se sila odrezali Na bojevniškem polju, v miniaturi veščin, moči in fantovske gibalne animacije, v koreografiji in pod mentorstvom Rosane Horvat. 
Zmagovalci mednarodnega 6. OPUS 1 so svoje koreografske in avtorske želje še enkrat zaplesali na festivalu Živa 2014, festivalu plesne ustvarjalnosti mladih, ki je potekal v Španskih borcih od 19. do 21. novembra. Želje plesalcev B in C skupine so se že pohvalno predstavljale na odrih Slovenije in o njih je bilo tudi govora na našem portalu. No, Žigan Krajnčan, vedno v pospeških ustvarjanja in prehitevanja, je svoj avtorski solo Želim si zmagati na novo ustvarjal kar na samem odru, improvizacija je namreč tokrat postala želja in bila hkrati nova zmaga. Za razliko od Žiganovih trenutnih navdihov sta v duetu prijateljevanja, topline dotikov, lepoti gibalne skladnosti ustvarjala, zaplesala in dorekla svoj izčiščen duet Moje sonce Bela Pikalo in Vito Vidovič Bintchende. V improvizaciji uživa tudi Tanja Potočnik, ki je v svojem triminutnem solu Improvizacija in v simulaciji egipčanskega dvornega plesa zavela čar ženske plesne skladnosti.
 
Na Živi 2014 je predstavljenih 41 kratkih solističnih in skupinskih koreografij, izbranih iz celoletnega plesnega opusa, ki je potekal v organizaciji JSKD RS, plesnih društev, klubov in glasbenih šol ter SVGŠL Umetniške gimnazije za ples Ljubljana. Še enkrat so se zvrstile že imenovane plesne skupine in izpisala znana imena koreografov ter mentorjev, le da so na Živi nastopili njihovi starejši gojenci, srednješolci, tudi tisti iz mlajših vrst, vendar že zreli ustvarjalci, in oni, ki se že študijsko srečujejo s plesom, vsi skupaj pa ponudili gledalcem pestre plesne variacije, amplitudne višaje izvedb, in to v treh dneh od popoldanskih pa do poznih večernih ur. Ob njih pa tudi stara–nova imena: Glasbena šola Trbovlje v urbani koreografiji prijateljskega skladja Kim Kern, Ena; Plesni kolektiv Vrtojba – Trst v koreografiji tišine, premikov in razmišljanja koreografinje Daše Grgič SU-REAL; Plesni studio Intakt in društvo Barka: (Pre)Tehtaj, koreografija Nataša Tovirac: Studio za svobodni ples, v koreografiji posedanja in odrivanja na zabojih, odhodih in prihodih Urše Rupnik: V nastajanju; SVŠGL Umetniška gimnazija, smer sodobni ples, v gibalnih frekvencah dveh letnikov: Človek v telesu, telo v plesu ter Približevanja koreografinj: Sinja Ožbolt, Maja Delak, Urška Vohar; KUD Igen – Hiša umetnosti Celje in mentorica Polona Boruta; KD Center plesa: Water Ander My Skin, koreografija Maja Arzenšek, Kadar me strese, koreograf Marko Urbanek; PK Tinča Kranj: Ko si v škatli, koreografija Ema Kondič za plesno razigrano Pio Bodiroža; Plesni studio N Velenje in koreografija Nine Mavec Krenker Divja ženska; povsem na novo pa se je predstavil Plesni klub ŠINŠIN Kamnik v koreografiji hitenja in gibalne intenzitete Tujek, plesne učiteljice in koreografinje Tine Habun.
Prišli in zaplesali so tudi iz sosednje Hrvaške, plesalke Studia za suvremeni ples Teuta, Čakovac, in plesno stilno predstavili Plesno impresijo koreografinje Nikoline Mekovec.
Štiri večere festivala Živa 2014 so kronale štiri celovečerne predstave. Prva na vrsti prvega večera je stekla predstava Kratek stik Plesnega društva Imami, Skupina KA´Bavidas Pelera. Sedem plesalk in ustvarjalk je pod mentorstvom in v koreografiji Rosane Horvat ter v dramaturgiji Andreje Kopač zavela množico dilem, vprašajev, odločitev, dogajanj, srečanj in razhajanj na njihovih presečiščih hotenja, možnosti in delovanja, v zrelem navdihu istoimenske pesmi Dragomile Šeško.
Nova Garda pleše je predstava novih plesnih upov in mladostne vihre Plesne izbe Maribor, ki je nastala po konceptu Mojce Kasjak in Nine Milin ter v Mojcini koreografiji in režiji. V dobro strukturirani predstavi optimizma, energije, želja in pričakovanj, v šumu tišine in zvenu mladosti, tudi v ritmu topotanja koles kovčkov na postaji njihovih srečanj in odhajanj na nove ter še neutrte poti življenja so mlade plesalke in soustvarjalke zavele pristno, simpatično in uigrano plesno doživetje.
Vrhunec plesne Žive 2014 je bilo gostovanje profesionalne in mednarodno prepoznavne plesne skupine nova Tanz company, ki je stacionirana v Kölnu, v Nemčiji. Člani umetniške ekipe prihajajo iz različnih evropskih držav, so svobodni ustvarjalci, ki svoj navdih črpajo v evropski kulturi in aktualnosti časa. Festival Živa so odkrili na mednarodni napovedi, se napovedali, prispeli in v spremljevalnem programu Plesni izziv vodili tudi plesno vadbo ter delavnico, dva zadnja večera sta bili na sporedu še dve njihovi koreografski deli – Heartbeat v koreografiji Carmen Casagrande in check…in koreografinje ter njihove umetniške vodje Slave Gepner. O obeh predstavah ni mogoče ničesar drugega reči, kot da je to bilo navdušujoče plesno doživetje dveh festivalskih večerov, zabavno, aktualno, domiselno in humorno zasnovani karikirani trenutki ter stalnice naših dni, v pospeških srčnega utripa in prijav na recepciji hotela, ko celostno dogajanje spremlja smeh in v koreografiji pridobi simpatični odsev.
… (foto: Sunčan Stone)
V spremljevalnem programu festivala je tekla tudi Delavnica fotografije plesa in sprotne analize pod vodstvom Sunčana Stonea, pa še Vaje v nastajanju na osnovi Sunčanovih fotografij, performativni izzivi za plesalce; sledila je še Mreža v nastajanju Ajde Tomažin, ki vabi prisotne v prostor, da se ga osvoji, se med seboj povežejo in izmenjajo pridobljene izkušnje.
Tako OPUS 1, festivala Pika miga in Živa predstavljajo le del izbranega programa, verjetno niti tretjino celoletnih plesnih aktivnosti, ki se prepletajo v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in njihovih Območnih izpostav. In tako je to bilo skozi več kot trideset let gradnje plesnih generacij, ko so nekateri iz vseh teh delovno plesnih let danes kot že uveljavljeni plesni profesionalci, koreografi, pedagogi in mentorji, ki še naprej strokovno skrbijo za nov rod bodočih plesnih umetnikov.
Na koncu gre gotovo pohvala organizatorjem in izvajalcem za tako obsežen in bogat umetniški program minulega leta, ki se vseskozi tako kot vsa ta leta tudi umetniško spodbuja in nadgrajuje.

View Gallery 10 Photos