Misica Gea Erjavec ima talent, a potrebno bo preliti še nekaj znoja

Gea Erjavec je plesni talent podedovala po svoji mami Gordani Stefanovič Erjavec.

Plesni forum Celje je gibalna valilnica talentov, topla greda za vzgajanje najnežnejših plesnih prebliskov, plesni dom mnogih plesalcev ali odrskih ustvarjalcev. Goga Stefanovič Erjavec je prav gotovo kot mentorica oziroma "spiritus agens" te inštitucije prepoznavna ustvarjalka, zagotovo pa plesna mama generacijam svojih učencev. Tokratni projekt Follow Me …, delo talentirane hčerke Gee Erjavec,  je odrski dogodek, ki je nastal za počastitev mednarodnega dneva plesa, 29.aprila, vključuje pa generacijo plesalcev na začetku njihove profesionalne poti.
Folow Me … je v skladu z naslovom potovanje ali bolj rečeno prikazovanje raznolikih in različnih plesno-performerskih točk, ohlapno povezanih z generacijsko oziroma lokacijsko pripadnostjo ustvarjalcev. Gledalce avtorica sprejme pred vhodom v barvit domicil Plesnega foruma v pleskarskemu pajacu in jim zariše rdečo nit predstave, pred vstopom v dvorano pot zastre video projekcija, v dvorani je občinstvo najprej postavljeno na oder in spremlja plesno inštalacijo na tribuni za gledalce. Ko se slika postavi v običajne okvire – publika na tribuni, plesalci na odru, pa sledi revija plesnih točk, kjer sta koreografsko izpostavljeni Gea Erjavec z dvema točkama in Iza Skok z eno, ostale pa so skupno delo vseh plesalcev.

Niz plesnih točk razkrije raznolikost interesov kot tudi soustvarjalcev …
Avtorica Gea Erjavec v tekstovnem izhodišču sicer omenja, da je "prva poteza najtežja", toda pozablja, da ji je vsaka naslednja podrejena oziroma od nje soodvisna. Niz plesnih točk razkrije raznolikost njenih interesov kot tudi soustvarjalcev, njihove glasbene preference, solidno plesno znanje in seveda mladostno prekipevajočo energijo, zaradi katere lahko odpustimo primanjkljaj tehnične perfekcije ali pomanjkanje dramaturgije celote. Prekinitev z videom, uporaba živih instrumentov ali DJ-a, menjave kostumov in plesnih zased so kratkočasne, bolj ali manj zanimive plesne točke pa se nikakor ne uspejo povezati v kakršnokoli celoto. Rdeča nit iz dvorišča se v dvorani popolnoma izgubi, razplete med natresene odlomke brez vsebinske povezave.
… njihove glasbene preference, solidno plesno znanje …
Za predstavo ali tudi zgolj za plesno revijo je potrebno bistveno več premisleka o vsebini, sporočilu, soodvisnosti posameznih elementov in konec koncev tudi bistveno več truda. Besede Thomasa A. Edisona, da je genij en odstotek inspiracije in devetindevetdeset odstotkov perspiracije (znoja), prav gotovo veljajo tudi na odru. Občudovanja vredna je samozavest mlade avtorice, ki se išče oziroma uresničuje svoje talente na mnogih področjih, toda z zadostno mero samokritike bi njeni nesporni talenti prišli bistveno bolj do izraza. Follow Me … kaže potreben odstotek talenta, v naslednjih projektih pa bo za primeren učinek potrebno uporabiti tudi večji odstotek znoja.
… in seveda mladostno prekipevajočo energijo.
View Gallery 4 Photos