Mirko Ramovš: Slovenke rade plešejo, Slovenci pa so bolj zadržani

Maroltovci uspešno predstavljajo in popularizirajo slovenski ljudski ples.

Akademska folklorna skupina France Marolt ŠOU Ljubljana je na slovenski plesni sceni že dvainšestdeset let. Ustanovil jo je etnomuzikolog France Marolt, ki jo je, kot pišejo viri, vodil le idejno, glasbeno je bila njihova šefica njegova žena Tončka, za plesni del pa je skrbela etnokoreologinja Marija Šuštar.

Na koncertu v Cankarjevem domu bo prikazana paleta slovenskih ljudskih plesov.
Leta 1965 je strokovno in umetniško vodstvo prevzel Mirko Ramovš, ki to funkcijo opravlja še danes. Vitalen kot vedno je Mirko Ramovš za letošnji letni koncert znova pripravil ljudsko plesno poslastico. Ko je tuhtal, kako spet pripraviti nekaj novega, da koncert ne bi bil podoben lanskemu ali recimo tistemu predlanskemu, ko so praznovali šestdesetletnico, se je spomnil, da ples seveda nikoli ni enak, da isto ni enako. Pa je nastal uradni naslov predstave Isto ni enako, ki si jo lahko v živo ogledate v Gallusovi dvorani v Cankarjevem domu v Ljubljani. Maroltovci zagotavljajo, da je lahko vsak ples, tudi ljudski, ne glede na gibalne zakonitosti vedno znova drugačen, saj ga plesalke in plesalci izvajajo in reinterpretirajo v skladu s svojim trenutnim doživljanjem. Zato isti ples nikoli ne more biti enak. Oboževalci ljudskih plesov bodo prišli debelo na svoj račun, saj se bo ta največja in ena najstarejših slovenskih folklornih skupin predstavila s plesi širne Slovenije.
Isto ni enako v ritmih in oblačilih slovenskega ljudskega izročila.
Sicer pa si lahko pogovor z Mirkom Ramovšem, ki med drugim pravi, da Slovenke rade plešemo, Slovenci pa so bolj zadržani, lahko ogledate drevi v oddaji Parada plesa na TV Paprika ob 20.30, pol ure za tem ob 21.00 pa še na Info TV. Mlajšo generacijo maroltovcev pa bosta zastopala Tomaž Simetinger in Katarina Šrims.
Tomaž Simetinger, Mirko Ramovš in Katarina Šrims so v intervjuju za oddajo Parada plesa povedali marsikaj zanimivega tudi o tem, zakaj plesati folkloro.
View Gallery 4 Photos