Funkcionalni čevlji? Zagotovo so to balerinke

Znane balerinke in baletne čevlje Repetto oblikuje tudi Karl Lagerfeld.

Z razvojem baletnih copatov so se razvile tako imenovane “balerinke”, obutev, brez katere nobeni ženski živeti ni. Z odra so presedlale na ulice. Postale so velik modni hit, saj so požele več pozornosti kot pomembnice, ki so jih nosile. Znano pa je, da tisto, kar vidimo na odru, na nek način reflektira realni svet oziroma naše življenje. Različni oblikovalci dobijo največje modne zamisli prav zaradi ogleda plesne predstave, in ni ga modnega kreatorja, ki si potiho ali pa zelo na glas ne želi vsaj enkrat v življenju kreirati kostumov za plesno predstavo.

Balerinke za na oder ali za na ulico? Kar oboje.
Kljub podobnosti pa seveda najdemo kar nekaj razlik med balerinkami in baletnimi copati. Na balerinkah so večinoma opustili dekorativni trak, ki se ovije okoli gležnja, kljub temu pa lahko najdemo na konicah balerink isto mašnico, ki je uporabljena tudi na baletnih copatih. Modne balerinke so najbolj podobne tistim baletnim copatom, ki so brez trdne opore na prstih, tistim, ki jih uporabljajo začetniki v baletu, mehkim copatom. Balerinke lahko vidimo z zelo majhno peto ali pa so popolnoma brez nje. Balerinke najdete v vseh možnih materialih – od semiša, usnja, satena, žameta, platna in nenazadnje plastičnih mas. Skozi leta so se balerinke začele razvijati in posledično tudi spreminjati, med bogato izbiro lahko najdemo od najbolj elegantnih do najbolj ekstravagantnih.
V srednjem veku so bile balerinke popularne tako pri ženskah kot tudi pri moških. Moške balerinke so se v 16. stoletju imenovale "pompes". Vseeno pa so balerinke doživele padec popularnosti v 17. in 18. stoletju, ko so v modo prišle visoke pete zaradi Catherine de’Medici. Mini francoska kraljica je zahtevala dodatnih pet centimetrov k svojim poročnim čevljem, in od takrat nobena vplivna ženska ni hotela biti brez njih. Kmalu pa so tudi visoke pete doživele svoj konec, saj jih je obula kraljica Marie Antoinette do giljotine, kjer so jo usmrtili. Balerinke so se ponovno počasi vzpenjale, a največjo slavo so požele, ko jih je nosila filmska zvezda Audrey Hepburn s svojimi ozkimi kavbojkami in prevelikimi sončnimi očali v filmu Smešni obraz (Funny Face) leta 1957.
Baletni čevlji so za večino žensk udobno obuvalo, a obvladovati špičke je domena dobrih balerin.
Danes odbita Amy Winehouse prisega na balerinke. Sama pravi, da ne ve, zakaj bi se mučila v petah, ko balerinke prav tako delujejo fantastično. Da bi dokazala svojo zvestobo modnim čeveljcem, jih je obula kljub dežju tudi na sodišče.
Amy v balerinkah teče na sodišče.
Njihova totalna nasprotnica pa je ekstravagantna Lady Gaga: "Raje umrem, kot pa da me vidijo v balerinkah," je izjavila kontroverzna pevka. Gaga trdi, da ne bo nikoli videna brez svojih neobičajnih lasulj ali abstraktnih pet, saj le tako lahko izkaže svojo neizmerno zvestobo in hvaležnost svojim fanom.
Za Lady Gaga ni dvoma; raje odštekano obuvalo kot balerinke.
Balerinke so danes nepogrešljiva obutev skoraj vsake ženske. Modni oblikovalci obutve, kot so cenovno popularni H&M ali pa njihovo nasprotje Lanvin, prisegajo, da mora biti en par balerink v omari vsake ženske. Vse več jih lahko opazimo na ulicah, kljub temu pa je ta raznolika obutev primerna tako za poslovne ženske kot tudi za elegantni večerni izhod. Danes lahko modnim balerinkam damo oznako funkcionalna obutev. So elegantne, zelo prefinjene hkrati pa ženskam ponujajo zasilni izhod iz mučnih bolečin visokih pet. Res pa je, da večina profesionalnih balerin sovraži balerinke kot obutev. Na premierah jih boste videli izključno v visokih petah.

View Gallery 6 Photos