Miha Krušič bo zabil prvi gol na nogometnem stadionu v Stožicah

Koreograf Miha Krušič bo pripravil posebni plesni spektakel za nogometne fene.

Slovenski koreograf, plesalec in pedagog Miha Krušič je v teh dneh spet na trnih. Ne samo županu Ljubljane Zoranu Jankoviču, tudi Mihi so šteti dnevi do odprtja novozgrajenega nogometnega stadiona v Stožicah. Nogometna zveza Slovenije je našega edinega koreografa za plesne spektakle povabila, da pripravi otvoritveni nastop pred prvo nogometno tekmo na novem stadionu. Miha, ki ima izkušnje izpred nekaj let s skupino Siddharta, se je vabilu seveda z veseljem odzval, čeprav je ponudba prišla šele pred nekaj dnevi in ga, kot je navada za vse ustvarjalce, čas spet baše. Tako je prekinil letošnje poletje in na vrat na nos organiziral avdicijo za plesalce, ki bi bili pripravljeni sodelovati pri tem mega projektu. Priznava, da letos ni bilo posebnega časa za lenarjenje, nekaj dni s svojo ljubeznijo Ajdo Smrekar v gorah, teden dni s surfarskimi prijatelji, in to je bilo za letos vse.

Miha Krušič in njegovo dekle Ajda Smrekar sta imela, zaradi obilice dela, kratke tridnevne počitnice.
Zdaj so vse silnice usmerjene v sredo, 11.8., ko bodo Stožice zaplesale prvi nogometni ples.”Ples je skoraj tako popularen kot nogomet. Vsak nogometaš, ki da gol, od veselja kar zapleše. Ponudba, ki je prišla, mi je bila v veselje, in naredil sem razpis oziroma avdicijo, na katero je lahko prišel vsak ne glede, s katere plesne šole prihaja. To je v mojem stilu, saj nekako ne priznavam stroge klubske pripadnosti. Prišlo jih je okoli osemdeset in ekipa bo kar huda. Mislim, da nam ni še jasno, kako velik projekt je to, saj imamo izjemno malo časa, samo teden dni. Sodelovalo bo približno sto “nogometnih” otrok, se pravi otrok, ki se ukvarjajo z nogometom in so stari med osem in enajst let, in ekipa osemdesetih plesalcev. Zagotovo bomo naredili nepozabni projekt, kot je bil  leta 2003 Siddharta ali pa HipHop fest, na katerem so sodelovali različni plesalci in koreografi. Super je, ker bomo ponovno pokazali, da ni pomembno, od kod prihajaš, ampak kdo si in kako delaš.”
Plesalki Kim Germ in Anamaria Bagarič sta z veseljem prišli na avdicijo in še z večjim veseljem sprejeli novico, da sta sprejeti v šov.
Na avdicijo so v glavnem prišli plesalci iz Kazine, Urške, ProDancea, Blejskega plesnega studia, ni pa bilo nobenega plesalca iz Bolera. Miha tega ne želi komentirati, saj pravi, da je dovolj razburjenja povzročil z izjavo o Niki Kljun, ki jo je poimenoval samooklicano gurujko slovenskega plesa. Bolj se je razgovoril o plesnem nastopu, ki ga je delovno poimenoval Šov ooff. ”Bo veličasten prikaz plesa. Od hip hopa, jazza, disca, pomagale bodo orientalske plesalke, sodelovali bodo akrobatska skupina Dunking Devils, pa Zmaji. Tako da bom poskušal vnesti vse, kar se da, in narest atraktivno plesno zadevo. Tisti, ki danes niso prišli na avdicijo, jim bo lahko žal, saj nastopiti v živo pred šestnajsttisočglavo množico bo res nekaj enkratnega in posebnega. Ne bo največji spektakel, bo pa eden od večjih. Najprej je bila mišljena samo skromna triminutna točka, sedaj pa bo to petnajstminutni šov s sto osemdesetimi ljudmi. Plesalci delajo kot nori in med nami je prava energija.” 
Miha Krušič je sodelujočim na avdiciji pred Pro Dance studijem dal še zadnje napotke …
… medtem ko so se nekateri še malo okrepčali.
Miha je spregovoril tudi o financah, ki so seveda večna tabu tema oziroma tema, ki je naročniki ne razumejo najbolje. Večina plesalcev bo namreč sodelovala pri projektu brezplačno, no, imeli bodo možnost ogleda nogometne tekme med Slovenijo in Avstralijo po svojem nastopu, pa tudi za hrano in pijačo bo poskrbljeno včasu treningov in nastopa. “Če bi bilo po moje, bi seveda vsak dobil sto, dvesto evrov, to je najmanj, kar bi si zaslužili,a budget je seveda minimalen. Slovenija še vedno ni tako močna, da bi plesalce plačala tako kot jim zagre. Ti ljudje živijo za ples, imajo radi ples, ne morejo pa od njega živet. To je žalostno, in res upam, da se bo to kdaj spremenilo. Vsem je jasno, ko kupijo računalnik, da so kupili komplet hardwere pa softwere, pri plesu pa tega enostavno še ni. Mogoče ko bom v penziji in bom imel čas, da spreminjam te birokratske zadeve, katere, spet ne bom poimensko omenjal.” Miha seveda projekta ne dela brezplačno, a pravi, da je višina honorarja nekako za preživetje štirih delovnih dni. Pa malo premislimo o tem, ko bomo v sredo navijali za slovenske nogometaše, ki si brezplačno ne zavežejo niti kopačk. 
Ekipa Dunking Devils bo z Miho z veseljem sodelovala pri plesno nogometnem spektaklu.
View Gallery 6 Photos