Matevž Česen najboljši, Mirjam Podobnik pa šokirana

Zmagovalna Menjava straže s koreografom Matevžem Česnom.

Vsakoletna plesna meka je v tem času nemška Riesa, kamor so pripotovali plesalci, ki se še vedno navdušujejo nad šov plesnim stilom. Slab teden dni od ponedeljka, 22. pa do sobote, 27. novembra so se plesalci v Erdgas Areni potegovali za naslove najboljših na svetu. Edini naslov mladinskih svetovnih prvakov v formacijah je odplesal tudi v Slovenijo, in sicer so za to poskrbeli Bolerovi plesalci.

Bolerov koreograf, sicer pa nadvse uspešen plesalec na londonskih odrih Matevž Česen s pokalom najboljših plesalcev na svetu.
Koreografijo je prispeval eden in edini Matevž Česen. "Veseli, zadovoljni in srečni se vračamo s svetovnega prvenstva v show dancu, kjer so se naši posamezniki pridno uvrščali nekje v zlato sredino oziroma vse v polfinale, a le kot skupina znamo biti najboljši, in tako so se vse naše formacije uvrstile v finale. Konkurenca je bila nekje bolj, nekje manj močna, vendar povsod številčna. Največ sem pričakoval od članske formacije Kokice, saj so aktualni evropski prvaki . Z odličnim nastopom v hudi konkurenci med 27 formacijami smo si priplesali tako želeni finale in 4. mesto na svetu. Nikoli v življenju pa si ne bi mislil, da bo mladinska formacija Menjava straže postal svetovni prvaki, saj je bil naš velik uspeh že preboj v finale, kajti polovica skupine prvič tekmuje med mladinci. Res je, da smo bili zelo usklajeni in tudi tehnično se trudimo biti še boljši, saj smo trdno trenirali skozi celo sezono, vendar da bomo z večino najboljših ocen postali s člani evropski prvaki in z mladinci svetovni prvaki, je nekaj izjemnega in težko ponovljivega. Ponosen sem na svoje plesalce PK Bolero, rad jih imam, ker skupaj uresničujemo naše sanje!”
Bolerovimi mladinci so z Menjavo straže postali svetovni prvaki.
Koreografinja Mirjam Podobnik je združila svoje vtise takole: ”Kar se tiče pionirjev, sem šokirana nad dominacijo Rusov. Tako dobrih sedem-, osem letnikov na kupu še nisem videla. Če sem pred leti, ko so prihajali Američani s tehnično prepričljivimi mladimi plesalci, še vedela in videla, da se jim lahko pridružimo, tega sedaj preprosto ne vidim več. Ruski mladi plesalci so resnično dobri v baletni tehniki, akrobatiki, v izraznosti, trenirajo pa "od jutra do sutra". Kar se tiče mladink, je bila konkurenca res huda. Zato vse čestitke našima dvema. Pri mladincih si je Matic Bizjak zaslužil boljše mesto. Z drugim mestom pri malih skupinah sem zadovoljna. Zmagali so Rusi s točko, ki je bila videna že mnogokrat. Kar se tiče formacij, sem razočarana. Vsekakor smo si zaslužili mesto v finalu. Tokrat je cvet sodnikov sodil predvsem show, pa precej manj dober ples. Letos sem se poslovila od svoje mladinske skupine in želela sem si, da se poslovim z uspehom. Tako pa …”
Koreografinja in pedagoginja Mirjam Podobnik je bila šokirana nad rusko pionirsko kakovostjo.
Med  aktivnimi udeleženkami je bila tudi Nika Horvat, ki je postala svetovna podprvakinja s točko koreografa Mitje Popovskega Fields of Gold v kostumu Matevža Ogorelca. “Štartali smo v sredo proti večeru, v četrtek dopoldne pa me je že čakalo tekmovanje – osmina finala (tekmovalo nas je kar  57). Zaradi spanja na avtobusu sem bila sicer malo  "polomljena", vendar sem polna adrenalina svoj prvi nastop opravila zelo uspešno. Naslednje tri nastope sem plesala iz kroga v krog boljše. Podpora slovenskih navijačev mi je k nastopom seveda zelo pripomogla. Čutilo se je nekaj tekmovalnosti, vendar temu nisem posvetila prevelike pozornosti, pač pa sem se s slušalkami v ušesih prepustila glasbi, se ogrela, osredotočila sama nase ter svojo točko in na odru dala vse od sebe. S svojimi nastopi sem zelo zadovoljna, vendar menim, da lahko vedno odplešem še bolje. Drugo mesto na SP je zame najbolje dosežen rezultat v moji plesni karieri in mi je zelo v ponos. Najverjetneje je tudi zadnjič, da sem se udeležila IDO tekmovanja. Več pozornosti bom posvetila najrazličnejšim plesnim festivalom.”
Za Niko Horvat je drugo mesto na svetu najboljši rezultat kariere, od tekmovanj pa se poslavlja.
Tudi Mimi Marčac Mirčeta je bila v Riesi. "V otroški kategoriji je bila velika konkurenca. Bilo je veliko mladih upov. V mladinski starostni skupini pa je bil močan finale solistk. Bila sem razočarana nad uvrstitvijo para Staša Tušar in Ingrid Tušar, ker sta si po mojem mnenju zaslužili nastop v finalu.
Mimi Marčac Mirčeta je navdušena nad letošnjimi plesnimi zgodbami.
Ko naredim pregled plesa na letošnjem svetovnem prvenstvu, lahko rečem, da je bilo veliko gimnastike in ne tako veliko plesanja v pionirski kategoriji. Kljub vsemu smo videli kar nekaj zanimivih točk. Mladinci so tehnično dobri, vendar jim manjka še izraznost. Članski finale je bil pravi užitek. Veliko dobrih in dodelanih plesalcev, ki so nam skozi ples povedali veliko še ne videnih tem. Letošnje teme so aktualne teme današnjega časa."
Sestri Staša in Ingrid Tušar sta navajeni stopničk, a v Riesi sta dosegli deveto mesto.
Vesna Vučajnk iz Plesne zveze Slovenije pa je zbrala vse rezultate naših plesalcev. "Solistka Nika Horvat (Društvo Kazina) je postala svetovna podprvakinja, v finalu pa je plesala tudi njena klubska kolegica Klara Lainšček, ki je osvojila 6. mesto. V finalu smo navijali še za formacijo Kokice (PK Bolero LJ), ki je na koncu zasedla 4. mesto. Ostali člani reprezentance so s svojimi nastopi zaključili pred finalom. Dvojica Sandra in Teja Rupnik (PK Bolero LJ) je zasedla 12. mesto, mala skupina Silent (PK Forma) 15. mesto, Kajenje ubija (PK Bolero LJ) 16. mesto in It ain’t over till we say (PD Blejski plesni studio) 20. mesto, solistka Sara Medja (DPS Bohinj) 29. mesto, dvojica Sara Medja in Nastja Smukavec (DPS Bohinj) 28. mesto, formacija Božanska komedija (PK Forma) 12. mesto in Bumble bee (PK Plesni val Celje) 22. mesto.
V četrtek, 25. 11. 2011, zvečer so mladinci Sloveniji priplesali prve medalje. Naslov mladinskih svetovnih prvakov si je priplesala formacija Menjava straže (PK Bolero LJ), Ptiči! (PD Kazina) pa so osvojili 6. mesto. Srebrno medaljo sta si priplesali mala skupina V varnem zavetju (PD Kazina) in solistka Arnika Matko Juvančič (PD Kazina), za las ob stopničke, torej na 4. mestu, so bili solist Matic Bizjak (PD Kazina), solistka Staša Tušar (PK Urška LJ) in dvojica Patricija Crnkovič in Arnika Matko Juvančič (PD Kazina). Mala skupina La nuit etoile (PK Urška LJ) je končala na 7. mestu. Nekateri člani mladinske reprezentance pa so s svojimi nastopi zaključili popoldan. Solistka Nina Dremelj (PK Wolfy LJ) je finale zgrešila za las in osvojila 7. mesto. Solist Tian Ramčilovič Čehič (PK Bolero LJ) se je uvrstil na 15. mesto. Mladinski dvojici pa sta si priplesali 9. mesto – Ingrid in Staša Tušar (PK Urška LJ) oz. 14. mesto Tina Turk in Barbara Krašovec (PD Kazina). Mala skupina Tropske žabe (PK Miki Domžale) so bile 8., formacija Nočni metulji (PK Miki Domžale) 7. in Lunatics (PK Miki Domžale) 11., solist Luka Ostrež (PK Urška LJ) pa 8.
Solist Luka Ostrež je dosegel osmo mesto.

Za pionirje se je tekmovanje zaključilo v sredo, 23. 11. 2011. Solistka Maša Pušnik (PK Urška LJ) si je priplesala 6., Neja Horvat (PK Urška LJ) 16. in Jerca Bužga (PK Bolero LJ) 18. mesto. Med dvojicami so Slovenijo zastopale Tinkara Grm in Zoi Mav (PK Miki Domžale), ki sta se uvrstili na 19. mesto, Zarja Morec in Sara Klepac (PK Urška LJ) z 21. ter Maša Košir in Hanna Žlajpah (PK Urška LJ) z 22. mestom. Med solisti svojega predstavnika nismo imeli, zato pa so bile zelo uspešne male skupine. Finale in odlično 5. mesto si je priplesala Bonboniera (PK Miki Domžale), 6. mesto Miška in sir (PD Kazina), 12. mesto Kiss of a spider woman (PK Urška LJ) in 14. mesto Happy hippo ballet (PK Bolero LJ). Tekmovanje za naslove pionirskih svetovnih prvakov so sklenile formacije, med katerimi si je Mavrica na jezeru (PK Miki Domžale) priplesala 8. mesto, Miss Universe (PK Forma) je končala na 11. mestu, medtem ko so bili Štirje letni časi (PK Urška LJ) 13.”

Še več na http://www.ido-dance.com/ceis/webHomeIdo.do

View Gallery 8 Photos