V zeleni senci lune; flamenko na Gorenjskem

"Na odru Prešernovega gledališča Kranj je v soboto, 26. novembra, premierno odzvanjal flamenko. Prvo gledališko predstavo flamenka z naslovom V zeleni senci lune  je zasnovalo šest slovenskih plesalcev in plesalk ter v megleno Slovenijo pričaralo pristno andaluzijsko vzdušje. Razvneto občinstvo je bilo več kot navdušeno, saj je dogajanje na odru  nagrajevalo z glasnim španskim temperamentnim vzklikanjem.

Rdeča nit predstave govori o razdoru med tradicionalnim in modernim, o potrebi po spoštovanju starega in sprejemanju novega, kar je v današnjih časih tako v umetnosti kot v splošni kulturi zelo prisotna polemika. Flamenko je relativno mlada umetnost, saj je postal samostojen šele v 19. stoletju, od nekdaj pa se je razvijal s svetlobno hitrostjo in tako na kar se da nazoren način odražal družbo in spremembe, ki jih vanjo vnaša vsakdan.
Mogoče se v flamenku prav zaradi tega hitrega napredka pojavlja toliko konfliktov med tistimi, ki so nezmožni potovati s časom in so zato ujeti v preteklosti ter tistimi, ki si obupno želijo pokazati nekaj drugačnega in s tem osupniti svet. Navdih za predstavo so slovenski plesalci po eni strani našli v ponotranjeni in zelo osebni tradicionalni plati flamenka, na drugi strani pa v modernem izražanju, ki s svojo željo po ustvarjanju impresije na gledalca skoraj meji na sodobni ples.
Boj med dvema svetovoma, za katera se zdi, da se zaradi nerazumevanja preprosto ne moreta združiti v eno, iz ozadja nežno spremlja največji flamenko literat Federico Garcia Lorca, ki v svoji idealizirani podobi lune oba svetova poveže in med njima zgradi trden most sprejemanja in enotnosti.
V predstavi nastopajo Mitja Obed, Urška Ivanuša, Manca Dolenc, Mihaela Wabra Kucler, Simona Šturm in Urška Centa – šest izkušenih plesalcev, ki so svojo flamenco pot pričeli v PKD Flamenko pri Ani Pandur Predin, vsak zase pa so se izpopolnjevali še pri mnogih velikih imenih flamenca v zibelki te umetnosti – Španiji.
Tudi nedavni koncert  kraljice flamenka Estrelle Morente iz Granade, ki je napolnila Gallusovo dvorano Cankarjevega doma, je dokaz, da je tudi v Sloveniji vse več zanimanja za  to špansko umetnost. Prav z željo, da bi flamenco v Sloveniji resnično zaživel, pa je nastala predstava V zeleni senci lune, ki se bo s kranjskega selila tudi na druge slovenske in tuje odre." (je za naš portal sporočila plesalka Urška Centa, fotografije pa so delo fotografa Mihe Mallyja)

 

View Gallery 6 Photos