Madame Valentina Turcu z Madame Bovary. Znova v pričakovanju emocionalne bombe premierno danes zvečer v Zagrebu!

Gospa Bovary bo danes zaplesala na odru HNK Zagreb. (Foto: M. Bratje/M. Hercegovina)

Koreografinja, režiserka, plesalka, vsestranska umetnica, solistka mariborskega baleta Valentina Turcu danes zvečer dviga zaveso na odru HNK Zagreb z baletno izvedbo romana Gustava Flauberta Madame Bovary.

Po izjemnem uspehu, ki ga je Valentina Turcu imela z zagrebškim baletnim ansamblom s predstavo Smrt v Benetkah leta 2018, se danes zvečer ob 19.30 znova pričakuje velik baletni spektakel izpod njenih rok. Kaj je povedala Valentina po premieri Smrt v Benetkah, si lahko preberete tukaj https://www.paradaplesa.si/na-spici/valentina-turcu-postavila-v-zagrebu-baletni-hit-stojece-ovacije-glasni-aplavzi-prihaja-novi-val/ In ker Valentina ne more mimo usodnih žensk, njihovih tragičnih ljubezenskih zapletov z nesrečnimi konci, tudi Madame Bovary ni izjema.

Roman Gustava Flauberta iz leta 1857 je bil za tisti čas hudičevo škandalozen, saj so avtorja obtožili nemoralnega pisanja, a ravno zaradi mesenih opisov ljubezenskega življenja Emme Bovary je roman doživel pri bralcih seveda uspeh. Zato je Valentina prepričana, da se Emma tistih časov ne razlikuje bistveno od današnje Emme. “Odvisna od “šopinga, obkrožena z nakupovalnimi vrečkami Chanela, ena od mnogih ‘srečno’ poročenih žena, ki bije bitko z dolgočasnim življenjem. Lažno življenje, lažne novice, lažne prijateljice, lažna lepota … nič kaj drugače od današnjega časa. Emma si želi le pozornosti in prave ljubezni,” razmišlja Valentina Turcu za Večernji list.

Valentina Turcu (foto: Tiberiu Marta)

Valentina se podpisuje kot koreografinja, režiserka, dramaturginja, ki je naredila tudi glasbeni izbor. Svoje stalne sodelavce je seveda pripeljala s sabo na oder HNK-ja. Njen zvesti asistent, baletni solist Anton Bogov, scenograf Marko Japelj, kostumograf Alan Hranitelj, lučkar Aleksander Čavlek, oblikovalec zvoka Gorazd Vever.

(foto: M. Bratje/M. Hercegovina)

Ansambel baleta HNK Zagreb je za novo predstavo pripravil dve izvedbi, naslovno vlogo plešeta Iva Vitić Gameiro in Natalia Kosovac, vlogo Charlesa Bovaryja pa Takuya Sumitomo in Taiguara Goulart. Na ogled 27. in 29. junija in nato še trikrat, 1., 4. in 5. julija. Če predstavo zamudite, pa Valetnina pripravlja tudi izvedbo z matičnim mariborskim baletom in napoveduje premiero 25. novembra na velikem odru. “Vse bo enako in vse bo drugače. V tem je moč kreacije,” je dejala za Smrt v Benetkah, zato znova pričakujemo emocionalno bombo, ki bo vse zadela.