Madame Bovary. Prelomna predstava v življenju mariborske koreografinje Valentine Turcu!

Catarina de Meneses in Sytze Jan Luske v baletu Madame Bovary na odru SNG Opera in balet Maribor (foto: Tiberiu Marta)

Premiera Madame Bovary bo v soboto, 26. novembra, ob 19.30. V naslovni vlogi bo nastopila Catarina de Meneses. Dan pozneje pa bo junakinjo istoimenskega romana Gustava Flauberta upodobila Anastasia Matvienko.

Nova baletna stvaritev Madame Bovary, ki jo podpisuje mednarodno priznana in večkrat nagrajena koreografinja in režiserka Valentina Turcu, kljubuje konvencijam in presega zgolj interpretacijo Flaubertove mojstrovine. “Od nekdaj so me zanimali skriti prostori v globinah človeške psihe, kompleksna stanja čustvenih potovanj teh navidezno običajnih ljudi, psihološka motivacija vsakega lika, predvsem pa čista, močna, ranljiva in nepredvidljiva atmosfera,” pravi koreografinja in režiserka Valentina Turcu.

Valentina Turcu nadaljuje s svojimi strastnimi ženskami; po uspešni postavitvi Madame Bovary v HNK Zagreb je na vrsti domači baletni ansambel SNG Opera in balet Maribor, da postavi na ogled svojo interpretacijo Gospe Bovary. (Foto: SNG Opera in balet Maribor)

Svet Emme Bovary, ki je pravzaprav zrcalna podoba naše postfaktične družbe, je prežet z lažnimi novicami, lažno lepoto, lažnimi odnosi, z željo po odobravanju in priznanju ter s hrepenenjem po pozornosti pogosto enako banalnih in notranje praznih ljudi. Tako kot Flaubertov pretresljiv, a brezhiben literarni slog nas baletna pripoved popelje na vznemirljivo potovanje samoodkrivanja, polno kontrastov med naelektrenim spolnim vzburjenjem in otopelostjo, velikimi idejami in šibkostmi telesa.

(foto: Tiberiu Marta)

Strastna in obenem pretresljiva koreografska vizija Emminega notranjega sveta povsem ustreza Chopinovi glasbi, ki jo dopolnjuje minimalistični ambient glasbenih del Philipa Glassa. Bovaryjina neusahljiva želja po ljubezni in avanturah, njena osamljenost, neznosni dolgčas, duševna praznina in samouničujoče vedenje postanejo ključne koordinate umetniškega iskanja Valentine Turcu, ki ustvarjajo prepričljivo gledališko vzdušje nove realnosti, iz katere se Emmino življenje osvobaja zadušljivih družbenih pravil.

(foto: Tiberiu Marta)

Predstava je bila že premierno izvedena v Zagrebu na odru HNK Zagreb 22. junija s plesalci narodnega gledališča. V recenziji baleta je kritičarka Bojana Radovič za Večernji.hr med drugim zapisala: “Madame Bovary je najbolj erotični balet, ki smo ga kadarkoli videli na odru HNK Zagreb.” Povezava do celotne kritike tukaj: https://www.vecernji.hr/kultura/najeroticniji-balet-ikada-viden-na-sceni-hnk-zagreb-1597602

(foto: Tiberiu Marta)

Zanimivo bo videti mariborsko izvedbo, ki jo seveda oblikujejo Valentinini mariborski baletni kolegi. Plešejo Catarina de Meneses (26., 29. november)/Anastasia Matvienko (27. november, 1., 3. december), Tamás Darai, Andrea Schifano, Sytze Jan Luske, Asami Nakashima, Yuya Omaki, Tijuana Križman Hudernik, Davide Buffone, Tanja Baronik, Sergiu Moga, Olesja Hartmann Marin, Mina Radaković, Alexandru Pilca, Ema Perić, Matteo Magalotti, Tea Bajc, Tomaž Viktor Abram Golub, Monja Obrul, Christopher Thompson, Beatrice Bartolomei in Lucio Mautone. Kreativna ekipa pa ostaja enaka kot v Zagrebu. Scenograf je Marko Japelj, kostumograf Alan Hranitelj, oblikovalec svetlobe Aleksandar Čavlek, oblikovalec videa Martin Svobodnik, oblikovalec zvoka Gorazd Vever, asistent koreografije Anton Bogov, asistentka kostumografije Petra Dančević Pavičić.

(foto: Tiberiu Marta)

Po sobotni premieri bo Madame Bovary na sporedu še 27. in 29. novembra ter 1. in 3. decembra 2022. In z Madame Bovary se začenja tudi praznovanje Valentininih 30 let umetniškega ustvarjanja v slovenskem prostoru, ki ga bo konkretno praznovala januarja 2023 s ponovitvami svojih največjih uspešnic; prve bodo na sporedu Nanine pesmi 4. januarja.

Valentina na scenografiji Madame Bovary v intervjuju za Parado plesa

Z Valentino sem posnela tudi intervju za oddajo Parada plesa, ki je dejala: “Madame Bovary je prelomna predstava v mojem življenju.” Zakaj? Preverite v nedeljo, 18. decembra ob 18.45 na TV3.