Končni vtis izbirnega tekmovanja za svetovni plesni pokal. Zelo dobro!

… (foto: Foto Lidija)

Teče že peto leto, odkar se Slovenija uvršča v mednarodno plesno tekmovanje Dance World CUP (DWC), namenjeno otrokom do 13. leta starosti, mladini do 17. in do 25. leta ter tudi seniorski skupini plesalcev. Omenjeno tekmovanje je namenjeno zasebnim šolam, zavodom in društvom, ki delujejo na sodobnih, modernih, klasičnih ter folklornih plesnih poljanah. Kot prva je pot do DWC utrla Baletna šola Stevens pod vodstvom zakoncev, baletnih pedagogov in koreografov Nene Vrhovec Stevens & Andrewa Stevensa, ko so se že leta 2012 uvrstili v finale tega tekmovanja, sicer prek sosedne Avstrije, potem pa zadnjih pet let prevzeli organizacijo predizbornega finala, ki se je tudi letos dogajalo na odru Prešernovega gledališča Kranj. Plesna šola Stevens je prva zasebna baletna šola, ki deluje na tem delu Gorenjske, natančneje v Pirničah in Spodnjih Bitnjah. Prvič se je klasični balet poučeval na odru Prešernovega gledališča Kranj leta 1954 v okviru DPD Svoboda Kranj, učila ga je nekdanja solistka ljubljanskega baleta Silva Japelj; takrat sta po celi širini odra ob koncu šolskega leta stala dva baletna droga, baletne učenke pa so na gosto zasedle obe strani.

Žirija slovenskega predizbora v sestavi: Rita Bartels …
DWC-tekmovanja se udeležuje že 38 držav, letos prvič tudi Bosna in Hercegovina, pri njih je bilo organizirano 11. februarja na gledališkem odru v Zenici. Tekmovalna karavana je svoj letošnji DWC-pohod začela že 12. novembra, in to v Ukrajini, zaključila pa ga bo 14.15. aprila v Hong Kongu. Kot se zdi, ni nujno, da tekmovanje za neko državo poteka le na eni lokaciji, tako se je Velika Britanija razdelila kar na štiri tekmovalne regije, ki se tudi samostojno pod svojim imenom uvrščajo v finalni izbor; in na isti dan (22. januarja) so izbirali finaliste za Anglijo, Škotsko, Wales in Severno Irsko. Finalni izbor bo letos potekal v Nemčiji, v mestu Offenburg, in to od 24. junija do 1. julija.
… Rita Pollacchi in …
Vsako tekmovanje ocenjuje strokovna komisija, ki so jo tokrat sestavljali: Christopher Chateau, predstavnik organizatorja DWC, Rita Bartels, ki je prispela iz Belgije, in solistka ljubljanskega baleta Rita Pollacchi.
… Christopher Chateau
Tekmovalo je okoli 70 mladih plesalcev iz osmih slovenskih plesnih šol in klubov: Baletna šola Stevens, Društvo za umetnost plesa Harlekin Celje, M&N Company Nova Gorica, PŠ Kazina Ljubljana, Plesne sanje N. G., PK Impulz Kranj, PK Tinča Kranj in ŠPK Bit Latino iz Medvod; tekmovali so v zvrsteh: otroci/ K solo/S, duet/D, kvartet trojček/Q ter skupina nad pet plesalcev/G, enako razvrščeni tako v mladinski /J kot seniorski/SN kategoriji, kjer so bile zajete plesne kategorije oziroma zvrsti: klasični balet/B, balet na baletnih špicah/PB, modern sodobni ples/M, show-jazz/W, hip-hop/H, petje & ples/V ter balet fusion/FB. In ko se vse oznake prepletejo po starostnih ter plesnih skupinah ter še prištejejo vsi soli, dueti, kvarteti ter skupine, potem je tekmovanje potekalo v osmih otroških, 19 mladinskih in sedmih seniorskih kategorijah.
Baletna šola Stevens
Tekmovanje je odprla simpatična skupinska točka Concert Waltz v plesu baletnega valčka, v eleganci in drži baletne klasike, ki je že kar značilna za BŠ Stevens, ter tudi liričnih rok. Njihovi mladostni lahkotnosti je sledilo še 33 kratkih koreografij, kar pomeni, da člani komisije prav gotovo niso imeli lahkega dela. Mejni seštevek točk, ki lahko pripelje do finalnega tekmovanja v Nemčijo, je bila magična številka 70, ampak če tekmuje več skupin v enaki kategoriji, potem sta lahko finalni le prvi dve točki z najvišjo oceno.
V kategoriji JSM (junior-solo-modern) so se predstavile tri nastopajoče solistke, s svojimi odličnimi nastopi pa presegle mejo 70 točk, a sta se lahko v finale uvrstili le prvi dve iz Harlekina, Špela Jezovšek (81,3) in Danijela Preskar (77), žal pa se ni uvrstila Lia Zuljan (75,7) iz M&N Copmpany. V mladinski skupini duetov JDM je bil podoben primer, ko so vstopnico za finale pridobile Lana Druškovič in Nika Ferjan iz BŠ Stevens (76,3) ter Nina Kovačić in Maruša Steiner iz Harlekina (77,3), izpadli pa sta Maša Košir in Vanesa Oštir Jarič iz PK Tinča (73).
Miha Florjanc Lukan
V isti kategoriji JSM, toda za fante (JSMN), je zaplesal tudi član PŠ Kazina Miha Florjanc Lukan (73) in kot edini zmagovalec v svoji skupini je lahko pristopil k finalnemu tekmovanju. Mejo 80 točk je presegel tudi seniorski baletni kvartet BŠ Stevens Fourte Manca Torkar, Zala StrnišaLana Druškovič in Urša Jaklič (80,7), najvišjo oceno na tem tekmovanju (86,3) pa si je zasluženo priborila Harlekinova JSG skupina za točko Confession v sestavi: Naja Podbrežnik, Neža Čuvan, Živa Steiner, Maja Kovačić, Ajda Šarman in Danijela Preskar. Finale si je priplesala tudi Živa Šteiner s solistično točko Crossroads v skupini KSM in navdušila s svojo plesno zrelostjo ter čutnostjo, ki odstopa od ustaljenih tekmovalnih programov.
V finale sta se uvrstili tudi skupini BŠ Stevens v kategorij prepletanja baletne in modern tehnike KGFB s točko Heart, s katero so nastopile Eva Žnidar, Uma Lila Živkovič, Gaja Slabe, Zoja Šivic, Janja Šinkovec, Ema Oman, Mia Dovč, Marcela Firm, Nina Triler, ter seniorska skupina v živahnih povezavah skupinskih in solističnih utrinkov SNGFB, kjer so veselo zaplesale svoj Suagar Zala Strniša, Lana Druškovič, Urša Jaklič, Pina Unk, Nika Ferjan, Lara Pungerčar, Jerca Uranič, Ana Iglič, Brina Knific, Rebeka Kunilov ter se uvrstile še v baletni članski finale SNGB s koreografijo Etudes, poleg njih pa še dva soplesalca, Luka Maj Špenko in Tadej Kapun.
Urša Jaklič in Tadej Kapun sta se uvrstila še z baletnim duetom Harlekin & Columbina, z njima pa v baletnem kvartetu zrcalne koreografije  Reflection potujeta še baletni par, Pina Unk in Luka Maj Špenko. Manca Torkar in Urša Jaklič sta se pomerili še v skupini modern SNDM in v koreografiji The Arena ter prav tako prileteli v finale.
Baletna šola Stevens je prispevala še en baletni solo z naslovom Giselle v izvedbi Urše Jaklič. Tudi Društvo Harlekin se je izkazalo v kategoriji baletnega sola/JSB v izvedbi Maje Kovačević Spring Fairy in pristalo med baletnimi  finalisti. Poleg že navedenih je dobil finalno popotnico še njihov mladinski kvartet JQM The dream v izvedbi Naje Podbrežnik, Neže Čuvan, Ajde Šarman in Danijele Preskar. Finale pa si je s svojo plesno-pevsko izvedbo zaslužila še njihova plesalka zanimivega vokala v skupini JSV, ko je njena predstavitev I´m a Good Girl tekla ubrano, lahkotno in brez težav. V skupini hip-hopa je med finaliste prišel tudi mladinski duet Basket Ball (75,7) iz KUD Plesne Sanje ter v izvedbi Rebeke Levpušček in Mojce Melinc. Iz Slovenije se je v finale DWC 2017 uvrstilo kar 20 plesnih točk od predstavljenih 34, tako imamo v otroški skupini osem finalistov, v mladinski 19 in v seniorski osem.
Tekmovanje je ob toliko prijavljenih in nastopajočih teklo gladko ter hitro, žal je prišlo vmes do neljube tehnične okvare, ki jo je dežurni
gledališki tehnik hitro odpravil. Končni vtis letošnjega predizbornega tekmovanja za DWC 2017 je v celoti zelo dober, tako v pripravljenosti kot izvedbi mladih plesalcev, zlasti mladinskih in odraslih skupin.
… (foto: Foto Lidija)
Ob koncu tekmovanja sem srečala še članico komisije Rito  Pollacchi in jo vprašala, kateri nastop ji je bil najbolj všeč. Povedala je, da izredni nastop mladinske skupine v kategoriji modern, ki so si prislužili tudi najvišjo oceno. "Kar oči so se mi orosile," je še dodala in odvihrala iz gledališča. Na koncu zaželimo našim finalistom še uspešne priprave in zaključne nastope na junijskem finalu DWC 2017.

View Gallery 12 Photos