Grška strast na Ljubljana Festivalu. Prihaja Grk Zorba v izvedbi Baleta SNG Maribor.

Grk Zorba je ponovna uspešnica mariborskega baleta. (foto: Tiberiu Marta)

V četrtek, 27.6. ob 21.00 vas v Križankah čaka uspešnica Lorce Massina Grk Zorba.

Letošnji Ljubljana Festival, katerega program je oblikoval direktor Darko Brlek, prinaša tudi plesne in baletne predstave. Od planiranih štirih, žal se gostovanje slovite balerine Svetlane Zaharove ne bo zgodil, čeprav že krožijo nepreverjene informacije, da naj bi se predstava Modanse vseeno zgodila, si boste lahko ogledali balet Grk Zorba in Spartak ter muzikal Bodyguard.

Tijuana Križman Hudernik kot Marina.

Uvod v plesni del pripada skoraj razprodani predstavi Grk Zorba s katero ponovno prihaja po aplavze Balet SNG Maribor. O predstavi, ki so jo po dvajsetih letih obnovili Mariborčani se je razpisala naša recenzentka Daliborka Podboj in si jo lahko preberete tukaj https://www.paradaplesa.si/na-spici/maribor-odplesal-sirtaki-in-grk-zorba-prihaja-v-ljubljano/

Po osmih odplesanih predstavah v Mariboru in, zdi se mi, od skupno 107 ponovitev, si boste ta slavni balet lahko ogledali tudi v Ljubljani. Nekaj zgodovine baleta pa sem povzela po PR sporočilu in Wikipediji. Grk Zorba, ki je nastal leta 1988 po naročilu festivala Arena di Verona, velja za enega najuspešnejših baletov 20. stoletja. Ob njegovi krstni izvedbi in ob ponovitvi leta 1990 si ga je ogledalo prek 200.000 gledalcev. Balet Grk Zorba je nastal po romanu Življenje in nravi Aleksisa Zorbe avtorja Nikosa Kazantzakisa, ki velja za enega najpomembnejših grških pesnikov, pisateljev in filozofov dvajsetega stoletja. Po njegovem delu je bil leta 1964 (18 let po izidu Kazantzakisovega romana) posnet tudi sloviti istoimenski film, v katerem je zablestel igralec Anthony Quinn. Balet Grk Zorba je v primerjavi s filmom povsem samostojna glasbena stvaritev, saj imata filmska glasba in balet v bistvu le dve stični točki, in sicer lik Grka Zorbe in kakšne tri ali štiri glasbene motive, med njimi tudi znameniti zaključni sirtaki. Avtor glasbe Mikis Theodorakis je v balet vključil ne le glasbo iz filma, temveč tudi iz nekaterih drugih del.

Sergiu Moga kot Grk Zorba. (foto: Tiberiu Marta)

Opa! Gremo v Križanke na sirtaki!