Baletno društvo Postojna z Morskim kraljestvom proslavilo 18 let delovanja!

Morsko kraljestvo Baletnega društva Postojna. (foto: Valter Leban)

Baletna predstava Morsko kraljestvo je poučna predstava o raznovrstnosti življenja v morju, ki jo moramo ohraniti. Popeljala nas je v pisani svet živalstva, rastlinstva in naravnih pojavov, ki jih ljudje lahko s svojim ravnanjem ogrožajo. Kljub negativnim vplivom, ki jih človeštvo povzroča z onesnaževanjem narave, pa se v predstavi morske živali odločijo za pozitiven pristop k rešitvi. Onesnaževalcem so skušale s plesom prikazati kako čudovit je neokrnjen svet morja, da bi tako sami spoznali, da ga je lepše ohraniti takega kot je.

Režiserka predstave in koreografinja posameznih točk, Tina Leder pravi: ‘Sredi morskega kraljestva se je ponovno naselila redka vrsta želvic, ki zraste le vnajčistejših vodah. Ponosni princ Neptun in prijateljica Hobotnica si ogledujeta čudovit podvodni svet, ko do njiju prispe novica, da ljudje v morje odmetavajo smeti. Neptun se razjezi in njegova nevihta po morju razmeče še več umazanije. Pametna princesa Hobotnica pa najde rešitev. Ljudi bodo povabili na plesno predstavo, da bodo videli kako lepo in raznovrstno je podvodno življenje. Morda potem morja ne bodo več smetili.’


V 16. plesnih točkah klasičnega baleta in sodobnega plesa se je na obeh odrih predstavilo preko 120 otrok iz Cerknice in Postojne, ki so čudovito zaplesali pod taktirko svojih baletnih učiteljic in koreografinj: Valerije Želko Rebec, Mire Marič, Žane Vidmar, Nike Lipolt, Eve Berginc, pomočnice Eve Kobal in Tine Leder, režiserke predstave.

V glavnih vlogah sta tokrat zablestela Eva Mekina kot princesa Hobotnica in Tomi Čendak kot kralj Neptun. Predšolski otroci so se skozi baletne korake prelevili v različne, pisane morske živali ter ustvarili pravo morsko vzdušje.

Zahtevnejše baletne koreografije so zaplesale morske deklice, morske zvezde, skrivnostne meduze in školjke bisernice v triu z Lovrom Zajcem. Ples valov nas je popeljal na plažo, kjer je potekala prava baletna zabava.

Skupini sodobnega plesa pa sta z razgibanimi koreografijami uprizorili ples drznih rakovic in divjo nevihto.


Barviti in izvirni kostumi, so delo kostumografinje Alenke Požar. Sceno sta oblikovala Boris Požar in Silvo Čuk. Zgodbo je povezovala Katarina Kocman.
Za celotno organizacijo in koordinacijo pa sta s planerjem in telefonom v roki skrbeli Nevenka Burger in Mateja Kocman, predsednica društva, ki se je ob zaključku predstave zahvalila za večletno finančno pomoč občin Postojna in Cerknica, ter Javnemu skladu za Kulturne dejavnosti Slovenija, območni enoti Postojna. Predstava je vključena tudi v dogajanje letošnjega tedna ljubiteljske kulture.


Velika hvala tudi staršem za zaupanje, da skupaj omogočajo uresničevanje osvajanja baletnega znanja in baletnih sanj svojih otrok. (je sporočilo Baletno društvo Postojna, ki je s predstavo Morsko kraljestvo predstavilo letno produkcijo in sicer na zadnjo majsko nedeljo – 26. 5. 2024 in je do zadnjega kotička napolnilo cerkniški kulturni dom. 1.6.2024 pa je z dvema razprodanima predstavama napolnilo še postojnski kulturni dom in s tem zaokrožilo 18. let delovanja. Čestita tudi Parada plesa.)

(foto: Valter Leban)