Režiserka Janja Glogovac snema dokumentarec o salsi. Bodite del filmske produkcije Heart of salsa z največjim mojstrom Albertom Torresom in postanite ambasador salse!

Salsa je zelo popularna plesna zvrst; na fotografiji plesalca na festivalu Magic Festival 2024 v Ljubljani. (foto: MSSF)

Priznana slovenska režiserka Janja Glogovac v teh dneh snema še zadnje kadre dokumentarnega filma o salsi Heart of salsa. Vabljeni, da ste del filma tudi vi in sicer se pridružite snemalni ekipi v ponedeljek, 24.6. ob 16.00 na služnenem vhodu SNG Opera in balet Maribor Tam boste prejeli vse informacije in nato zaplesali skupaj z baletnim solistom Davidom Buffonejem, ki je tudi mojster salse!

Za kakšen film gre in zakaj si se odločila za salso?
Salsa me je našla v Los Angelesu, kjer sem spoznala največjega salsa promotorja takrat na svetu, Alberta Torresa. Albert mi je odkril svojo življensko zgodbo in popeljal v svet salse. V zakulisju sem spremljala največje salsa plesalce na svetu. Sam ples in zgodovina tega plesa, ki izhaja iz Kube me je očarala tako, da sem se podala na pot salse in dokumentiranja dogodkov vezanih na širitev le tega plesa in glasbe. Albert Torres je zmeraj govoril, da salsa nima meja. Sedaj sem bila v Rovinju na salsa festivalu in z veseljem sem ugotovila, da se je salsa zelo razširila tudi na naša področja in, da je salsa svet zmeraj večji in združuje ljudi iz raznih delov sveta. Salsa nudi nov jezik in to je ples. Skozi ta ples ljudje komunicirajo in se sporazumevajo, tako da jezikovnih barier ni, kadar se pleše salsa. Hkrati pa se ohranja kultura Kube ki je že desetletja v represiji.

Albert Torres

Kje vse si že snemala?
Posnetki so iz Los Angelesa, New Yorka, Kube, Kolumbije, Puerto Rica, Rovinja sedaj pa snemamo v Sloveniji.

Iz filma Heart of salsa

Zakaj si se odločila, da posnameš kadre tudi v Sloveniji? Je bil razlog baletni plesalec Davide Buffone?
Salsa je ogromno ljudem spremenila življenje. Tudi v Sloveniji je tako. Davide Buffone pa je poseben zato, ker je že kot otrok nastopal na največjih salsa festivalih po svetu in to z enim največjih salsa plesalcev Myklom Fontsem, kateri mu je bil mentor. Sodelovala sta z Albertom Torresom, ki ju je povabil na razne salsa festivale po svetu in tako odprl pot. Malokdo ve, da je bil ta izjemni baletni plesalec, ki sedaj pleše v SNG Mariboru, tudi v koreografijah Edwarda Cluga, eden najbolj talentiranih salsa plesalcev že v zgodnjih letih in nastopal na največjih svetovnih odrih.

Davide Buffone je baletni solist mariborskega baleta in izjemen plesalec salse. (foto: Tiberiu Marta)

Koga rabiš 24.6. ob 16.00 na odru SNG Maribor, da se ti pridruži pri oblikovanju filma?
Potrebovali bi salsa plesalce, plesalce, ki bi jih na odru SNG Davide Buffone naučil par svojih salsa korakov. Pridejo pa naj na službeni vhod SNG-ja ob 16h.

Je nujno, da so zelo profiji ali so lahko ljubitelji?
Vabljeni so tako profiji in ljubitelji salsa plesa.
Kaj vse naj prinesejo s sabo?
S seboj potrebujejo samo dobro voljo.
Kaj jim bo pomenilo to sodelovanje v tvojem filmu, ki ima pa kakšen naslov?
Sodelovanje v filmu Heart of salsa jim bo pomenilo, da bodo s tem vključeni v svetovno zgodbo širjenja salse v svetu, da bodo eni izmed ambasadorjev salse.
Predvidevam, da snemanje ni plačano, bo pa nora izkušnja, ki nima vrednosti, kajne?
Tako je.

Janja Glogovac vas vabi, da ste del njenega dokumentarnega filma o salsi.

Janja, hvala in upam, da bo se bo projekcija filma zgodila tudi v Sloveniji.