Gibanica in Mreža sodobnega plesa združila moči na jesenskem dogodku

Na zaključnem jesenskem dogodku bosta na ogled tudi predstavi The Very Delicious Piece ..

Gibanica in Mreža sodobnega plesa skupaj pripravljata zaključni jesenski dogodek s predstavitvijo dveh sodobnoplesnih predstav, ki sta nastali izven Ljubljane Zven telesne tišine in The Very Delicious Piece ter plesne razstave o Stanislavu Hitiju in Vuki Kumar Hiti v ljubljanski Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana 18. septembra ob 20.00, naslednji dan se ob 10.00 začne javni posvet Ples – rob – središče, kjer bodo predstavili delovanje in rezultate Mreže sodobnega plesa in raziskavo o občinstvih s priporočili za razvoj sodobnoplesnega sektorja v Sloveniji, od 18.30 naprej bo na Kongresnem trgu v Ljubljani odvijal večer z DJ Borko in VJ Rastom on the mouse. V Mariboru bo 20. septembra ob 10.00 posvet z naslovom Kulturne in kreativne industrije ter intersektorialno sodelovanje.

… (Foto: Sasa Huzjak)
Zven telesne tišine je predstava plesalke Kaje in plesalca Ivana o plesu za ples, o iskanju plesa, o iskanju vznika plesnega, predstava o nerojenem plesu, plesalca se s svojima plesnima telesoma neprestano vračata v predplesno, iščoč vznik plesnega; začenjata znova, zadržujeta, ponavljata, prekinjata in – preklinjata: kletev plesnega je beseda, je razgovor, je misel besede in je smisel razgovora, ki ukinja misel in smisel plesnega, plesalca plešoče čakata na ples, popoln trenutek se nikoli ne zgodi … The Very Delicious Piece – gre za iskanje dolgo izgubljene esence, intenzivnosti in vztrajnosti, je vmesno srečanje med zabavo, osebno izkušnjo zaljubljenosti in opazovanjem procesa, v katerem se plesalčeva živahna transformacija vzpenja nepremičnemu občinstvu naproti …
… in Zven telesne tišine …
Mreža sodobnega plesa se je formalno vzpostavila leta 2010 in si za cilj postavila povezovanje organizacij, ki razvijajo in producirajo sodobno plesno umetnost, vzpostavitev boljših pogojev za delovanje sodobnoplesnih umetnikov in povečanje prepoznavnosti sodobnega plesa pri slovenskem in mednarodnem občinstvu. Mreža je svoje delovanje močno prepletla s Slovenskim plesnim festivalom Gibanica, ki vsako drugo leto predstavlja sodobnoplesne presežke domačemu in tujemu občinstvu, letos pa sta skupaj organizirali tudi Gibanico na turneji, kjer so delavnice, okrogle mize in predstave z lanskoletnega festivala gostovale v štirih različnih krajih po Sloveniji.
… ter plesne razstave o Stanislavu Hitiju in Vuki Kumar Hiti …
V zadnjih petih letih se je na področju sodobnega plesa v Sloveniji zvrstila vrsta strateških kulturno političnih iniciativ, s katerimi je nevladni sektor s sodobnoplesnega področja v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo skušal sistemsko optimizirati in profesionalizirati pogoje dela na tem področju v smeri institucionalizacije sodobnega plesa ali v smeri opolnomočenja NVO za izvajanje tistih javnih služb, ki jih javni sektor ne izvaja.
Ena od teh iniciativ je bila Mreža sodobnega plesa 2011-2012 in Gibanica na turneji 2012. Na posvetu bodo na kratko predstavili začrtane plane in dosežene rezultate projektov, predstavili povzetek raziskave  “Predlogi mreženja v okviru postprodukcije in pogledi na občinstvo na področju sodobnega plesa v Sloveniji”, podali konkretne predloge za opolnomočenje NVO sektorja v umetnosti in kulturi ter predloge za novo finančno perspektivo za NVO v umetnosti in kulturi 2013-2015.
… in Zven telesne tišine …
S posvetom bi radi predvsem odprli prostor za različne poglede na prihodnost slovenskega sodobnega plesa, se soočili z realnostjo, ki nastaja po ukinitvi CSPU, soočili predloge o novi finančni perspektivi za umetnost in kulturo, o opolnomočenju NVO za izvajanje tistih javnih služb, ki se ne izvajajo v javnem sektorju, o omogočanju profesionalnih pogojev dela v umetnosti in kulturi in o dvigu zaposljivosti v NVO.
View Gallery 7 Photos