Intenziven baletni trening pod Šmarno goro s solisti ljubljanskega baleta

"V drugi polovici avgusta je v Pirničah potekal 10. Gorenjski baletni seminar, ki ga že tradicionalno v poletnem času organizira Baletna šola Stevens. Seminar je trajal 10 dni. Plesalci smo na začetku dneva opravili ogrevalni trening pod vodstvom tujih pedagogov. Prvi teden je poučevala pedagoginja iz Anglije Fiona Dear, drugi teden pa Petar Đorčevski. Fiona Dear je ena od ocenjevalk baletnih izpitov za Legat Foundation.

Je ena boljših pedagoginj, bila pa je tudi odlična plesalka v Scottish Ballet Company. Treninge je s klavirjem spremljal baletni korepetitor s Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani, Marjan Peternelj. Po zahtevnem ogrevalnem treningu smo imele plesalke pouk na konicah, prvi teden pod vodstvom Nene Vrhovec Stevens, drugi teden pa Rite Pollacchi.
Petar Đorčevski in Rita Pollacchi sta prva solista Ljubljanskega baletnega ansambla, udeležencem sta dala veliko zelo koristnih nasvetov. Plesalci so se učili moške variacije, pri čemer so med drugim vadili tudi različne skoke in obrate. Poučeval jih je Andrew Stevens. Plesalci in plesalke smo se, prav tako pod vodstvom Andrewa Stevensa, učili plesa v paru, s tem pa medsebojnega sodelovanja. Nena Vrhovec Stevens in Andrew Stevens sta dolgoletna profesionalna baletna umetnika ter učitelja v Baletni šoli Stevens. Letošnji seminar je bil mednarodno obarvan, saj je poleg učiteljice iz Anglije sodelovala tudi učenka iz iste države.
Tako udeleženci kot pedagogi smo se zelo dobro počutili v izredno sproščenem in prijetnem vzdušju ter smo pridobili mnogo različnih novih izkušenj." (je svoje izkušnje z baletnega seminarja v Pirničah za naš portal komentirala balerina Manca Torkar iz Baletne šole Stevens)
foto: Nik Korošec

View Gallery 7 Photos