Kozmični ples odličnih japonskih butoh plesalcev v Mariboru

Predstavo Tobari bo uprizorila odlična japonska plesna skupina Sankai Juku …

Svetovno znana japonska plesna skupina Sankai Juku, ki jo vodi veliki maestro Ushio Amagatsu, bo v okviru cikla Oder med nebom in zemljo s predstavo Tobari nastopila 22. in 23. septembra 2012 ob 19.30 v Veliki dvorani SNG Maribor

… ki bo gledalce s počasnimi, skoraj sanjskimi gibi vrhunskih plesalcev …
Tobari lahko v japonščini pomeni zaveso ali pa tisti trenutek dneva, ko se mrak prevesi v temo. Gre za predstavo s tako imenovanim plesom butoh, ki je nastal na Japonskem po 2. svetovni vojni. V tradicionalni obliki se izvaja v belem ličilu in s počasnimi, popolnoma nadzorovanimi gibi. Sankai Juku, legendarno japonsko skupino plesa butoh, je v sedemdesetih letih ustanovil velik estet in maestro Ushio Amagatsu. Njegov butoh je mehak in izjemno globok, skoraj svečeniško filozofski. Skupini so njene predstave sublimne lepote prinesle svetovno slavo in jo postavile v sam vrh izjemnih gledaliških fenomenov.
… popeljala od rojstva …
Predstava Tobari je bila premierno uprizorjena maja 2008 v pariškem gledališču Theatre de la Ville. Vse dosedanje ponovitve so bile razprodane, navdušeno občinstvo pa je vsako predstavo pospremilo z neprekinjenimi ovacijami. Časnik Le Monde je v članku ‘The Cosmic Dance’ (Kozmični ples) predstavi namenil izvrstne kritike z besedami: "Občinstvo je z občudovanjem strmelo v ta pomirjujoči, skorajda filozofski plesni čudež.”
… prek smrti …
Pred horizontom, prekriva ga 6600 svetlečih zvezd, ki ponazarjajo poletno nočno nebo nad Japonsko, se v počasnih, skoraj sanjskih gibih v popolni koncentraciji premikajo plesalci, resnični bojevniki lepote. Njihov ples odzvanja kot nemi krik v temo; ko gledalec zapusti dvorano, ostane še dolgo ujet v njihov čar.
… in ponovnega rojstva …
Na odru se zvrsti zgolj nekaj elementov, precej manj kot smo jih bili vajeni v prejšnjih predstavah Ushia Amagatsuja, vendar se ti zlijejo v poprej neznan svet, ki ga obliva gosta tema, v kateri pobliskavajo drobne luči. Uro in pol trajajočo predstavo sestavljajo rojstvo, smrt in ponovno rojstvo, ki občinstvo popeljejo v ‘kozmos življenja’.
… v kozmos življenja …

 

View Gallery 6 Photos