Fantastično. Slovenci imamo svetovna prvaka. Kolesnikov in Dolenčeva na vrhu!

Na vrhu do 21 let v latinskoameriških plesih, Naja Dolenc in Vladislav Kolesnikov (foto: FB)

Čestitke kar takoj za uvod. Vztrajnost para, Vladislav Kolesnikov in Naja Dolenc, ki je priplesal na svetovni vrh v kategoriji pod 21 let v latinskoameriških plesih, se je obrestovala. Na parketu v italijanskem mestu Bassano del Grappa je včeraj plesalo 63 parov, od tega smo imeli Slovenci kar štiri. Tilen Rac in Maruša Rako sta delila 44. do 45. mesto in plesala dve rudni. "Včeraj je bil za naju pomemben dan. Prvič sva odplesala uradno svetovno prvenstvo pod 21. Z nastopom sva zelo zadovoljna, tudi vzdušje v dvorani nama je pomagalo, še posebno pa je bil dober izbor glasbe," je za naš portal komentirala Maruša Rako.

Maruša Rako in Tilen Rac (spredaj), za njima Jure Bergant in Milana Chekanova na defileju svetovnega prvenstva (foto: FB)
Prav tako dve rundi sta odplesala Iliya Dobrev in Ana Mesec, ki sta končala tekmovanje z delitvijo 31. do 32. mesta. "Na svetovnem nisva imela posebnih rezultatskih pričakovanj, bolj nama je bil pomemben ples, saj sva ravno prestopila v višjo kategorijo. S plesom sva bila zelo zadovoljna in sva bila vesela tudi za vse ostale slovenske pare," sta komentirala Iliya in Ana.
Jure Bergant in Milana Chekanova sta se zavihtela v polfinale in končala na enajstem mestu. Jure in Milana sta komentirala: "S svojim nastopom na svetovnem prvenstvu sva zadovoljna in tudi najin napredek v latinskoameriških plesih je viden! Za naju je najpomembneje to, da napredujeva iz tekme v tekmo in se s tem bližava samemu vrhu! Verjameva, da trdo delo in predanost plesu pripeljeta do dobrega rezultata!"
Tatjana Lahvinovič Galčun je od začetka verjela v par Kolesnikov & Dolenc. (Foto: Marko Mesec)

Vladislav Kolesnikov in Naja Dolenc pa sta doživela največji trenutek v svoji karieri, ki traja slabo leto dni. Zavihtela sta se na vrh in postala svetovna prvaka. Naja spiše izjavo zvečer, je sporočila, je pa zato za naš portal njuno uvrstitev komentirala trenerka Tatjana Lahvinovič Galčun: "Ekstra super ‘happy’ smo mi vsi!!! Vsi smo bili res izjemno dobro pripravljeni tako fizično kot psihično. Majhno razočaranje od evropskega prvenstva v kombinaciji nam je uspelo obrniti, in to na odličnih pripravah, kjer smo imeli kar 85 parov in mnogo strokovnjakov z vsega sveta. S še večjo željo in motiviranostjo za dober ples nam je vsem na koncu uspelo, da sta Naja in Vlad postala nova svetovna prvaka v latinu pod 21! Vsi smo izjemno ponosni na njiju in seveda na to, da ima Slovenija spet svetovnega prvaka!"
Marko Vodnik je bil sodnik na svetovnem prvenstvu in bo tudi sodil prihajajoče državno v latinu. (Foto: Marko Mesec)

Ob parketu oziroma v sodniški ekipi je bil tokrat Marko Vodnik, ki je po tekmovanju za naš portal takole razmišljal: "Naja in Vlad sta zasluženo zmagala. To je bilo po tekmi tudi  mnenje tistih, ki niso sodili. Lepo sta stopnjevala plesanje do finala, ko sta pokazala najboljše, kar znata. Po moje sta zasluženo osvojila 1. mesto. Je pa imela slovenska ekipa najboljše in najglasnejše navijače v dvorani. Občutek ob zmagi je bil zato še lepši. Lepo je bilo biti včeraj Slovenec zaradi zmage, zaradi vseh štirih parov in zaradi navijačev.
Ekipa Diamanta se veseli: (od leve proti desni) Aleksej Galčun, Vladislav Kolesnikov, Naja Dolenc, Zoran Plohl in Alina Vakhner. (Foto: FB)
Tilen Rac in Maruša Rako sta mlad par brez izkušenj in sta v prvem kolu plesala brez pravega naboja in komunikacije med njima in občinstvom. Potem ko sta se prebila v naslednje kolo, pa je bila slika drugačna. Pokazala sta veselje in pravi ples, tako da sta si zaslužila tudi boljšo uvrstitev.
Ana Mesec in Iliya Dobrev sta pokazala dober ples in dokazala, da sta dobra tudi v latinu. Iliya bo moral popraviti svojo pozicijo telesa in se prepričati, da je tudi v latinu dober. Ana pa dokazuje, da je ne glede na velikost odlična tudi v latinu
– gibljiva, privlačna, hitra. Jure Bergant in Milana Chekanova sta odplesala odlično in sta bila zasluženo med 12. Po moji oceni sta zgrešila finale, ker sta plesala introventirano, preveč zase. Morala bosta opozoriti sodnike nase z več komunikacije navzven. Ko ju pogledaš, vidiš, da sta odlična, če sodnika ne pritegneta, jih lahko prezremo.
Tabela, ki bo šla v zgodovino para Kolesnikov & Dolenc. (Foto: FB)

Je pa sistem sojenja 2.1 še nedodelan in glede na 0.5 točke intervala lahko zelo vpliva na rezultat iz plesa v ples. Tudi to, da pari po vsakem plesu vidijo ocene, preveč vpliva na njihovo plesanje. Jaz bi ocene pokazal po tretjem plesu ali pa na koncu. Uvedel pa bi model, ko posamezen kriterij ne vpliva v enakem deležu na končno oceno. Organizacija tekmovanja je bila dobra, po moje je bila težava osvetlitev v finalu, ko so z dvema reflektorjema in premalo lučmi onemogočili sodnikom dober pogled na par. Po mojem odločnem protestu na začetku so dodali luč in je bilo potem v redu."
Zanimivo pa je dejstvo, da to tekmovanje uradno ne sodi med t. i. uradna svetovna prvenstva in tako nihče od naših parov ne bo prejel povračila stroškov za udeležbo na tekmovanju. Marko Vodnik pojasnjuje: "Po kriterijih OKS (Olimpijski komite Slovenije) oz. države te tekme ne moremo kategorizirati niti v mladinsko niti v člansko konkurenco in zaradi tega rezultat ne šteje v kategorijo tekem, ki se posebej nagrajujejo in na podlagi katerih bi lahko pričakovali denar od države. V WDSF (Mednarodna plesna zveza) pa je to pomembna tekma, zato da se mladi pari lažje uveljavijo v članski konkurenci oz. preko te kategorije opozorijo nase."
Marko Vodnik bo tudi sodnik na prihajajočem državnem prvenstvu v latinskoameriških plesih, ki se bo odvijalo v soboto, 4. marca, v Murski Soboti.

View Gallery 6 Photos