Igra in igra. Slovita skupina Bill T. Jones/Arnie Zane Company z glasbo in gibom v cankarju

Skupina Bill T. Jones/Arnie Zane Company je pri nas gostovala pred skoraj dvema desetletjema.

Vabljeni na večer glasbe in giba s slovito plesno skupino Billl T. Jones/Arnie Zane Company, ki bo na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma nastopil s predstavo Igra in igra 20. marca (koreografija: Bill T. Jones, glasba: Maurice Ravel, Franz Schubert, sodeluje: Godalni kvartet Accadémia).

Plesni ansambel deluje na newyorškem  prizorišču več kot tri desetletja. Razvil se je iz partnerstva med koreografoma in plesalcema Billom T. Jonesom in Arniejem Zanom (1948– 88), ki sta se med prvimi ukvarjala z vprašanji identitete, forme in družbenega komentarja ter s tem nepozabno preoblikovala ameriški ples. Skupina je pri nas gostovala pred skoraj dvema desetletjema s triptihom, v katerega je bil vključen tudi izjemni Jonesov solo nastop.
Njegova novejša serija Igra in igra prepleta inventivne koreografije z živimi izvedbami nekaterih najtehtnejših del zahodne klasične glasbe. K izvedbi priljubljenih partitur smo povabili Godalni kvartet Accadémia. Koreografija Ravel: pokončno ali ležeče? (Ravel: Landscape or Portrait?) se razvija v prelivanju z Godalnim kvartetom v F-duru Mauricea Ravela. Odslikava koprneča in melanholična občutja partiture ter njeni preciznost in obvladano zadržanost. V skladu s kompleksno notranjo logiko skladbe je pred vsako predstavo za tretji stavek naključno izbrana ena od različic koreografije (bodisi ležeče bodisi pokončno).
Kvartet Smrt in deklica Franza Schuberta predstavlja ozadje za oblikovanje sozvočne interakcije Zgodbe (Story), ki kot koreografsko orodje uporablja komponistični prijem nedoločnosti Johna Cagea. "Redko imamo priložnost izkusiti plesni ansambel, ki bi se odru predal s takšno vznesenostjo giba," so o nastopu omenjene skupine zapisali v New York Timesu.
… (foto: Paul B. Goode)
View Gallery 5 Photos