Sanjski buto plesalci Sankai Juku v Sloveniji. Buto je čutno dojemanje.

Buto skupino Sankai Juku je leta 1975 ustanovil Ushio Amagatsu, ki pripada drugi generaciji buto plesalcev ter je učenec Tatsumi Hijikate in Kazuo Ona, začetnikov te plesne zvrsti. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja se je buto v prevratnem ozračju ‘generacije po Hirošimi’ izoblikoval kot reakcija zoper takratno plesno sceno na Japonskem in postavil temelje radikalnemu sodobnoplesnemu pristopu. Preden se je srečal z butom, se je šolal na tokijski akademiji za klasični in sodobni ples. Leta 1975 je pripravil niz delavnic, na katerih je želel najti plesalce za svojo novo plesno zasedbo. Izmed tridesetih kandidatov je celoletno delavnico opravila zgolj trojica moških, zato je bila Sankai Juku ustanovljena kot izključno moška skupina.

Ime skupine v povzemanju dveh osnovnih prvin japonske topologije pomeni ‘delavnica gora in morja’. Že istega leta je skupina začela nastopati v manjših in avantgardnih gledališčih Japonske, njena prva produkcija Kinkan shonen iz leta 1978 pa je razkrila Amagatsujevo novo umetniško usmeritev, buto performans z jasneje in bolj nazorno izrisanimi linijami ter bolj tuzemeljsko pojavnostjo, v sozvočju s težnostjo. Moč slehernega individualnega izraza, intenzivnost posameznega giba, izraznost notranjega čustva se napajajo pri izvorih našega sveta, vse to pa v želji podati svoje poglobljeno doživljanje življenja, smrti, univerzalnosti.
Buto lahko vsak posameznik čutno dojema na različnih ravneh. Amagatsu ga ne vidi le kot nove tehnike ali akademskega plesnega sloga, temveč kot artikulacijo telesne govorice, s katero želi v globinah vsakega človeškega bitja, tudi na račun občasne krutosti in brutalnosti, najti jasnino človeškega duha in trajnost spokojnosti. 
… (foto: Akira Ogata)
V bele toge ogrnjena telesa spominjajo na antične rituale, maskirana telesa in ušesa, iz katerih se cedi ‘kri’, predstavljajo drznost, raziskovanje in ustvarjalno tveganje plesalcev. Ti tvegajo veliko, saj je njihov končni cilj dialog z zemeljsko težnostjo, ki je hkrati tudi temeljno ustvarjalno načelo. Dialog z nečim primarnim, z nečim, kar si delimo vsi. In je od vseh. (vabljeni na ogled fantastične skupine Sankai Juku in predstave Meguri, Prekipevanje morja, zemeljski mir v koreografiji Ushioa Amagatsuja. V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma vas čakajo spokojni plesalci v ponedeljek, 27., in v torek, 28. februarja, ob 20.00)

View Gallery 4 Photos