Evropsko v latinu za starejše mladince. Zlata sredina za Jarneca in Ekartovo.

Slovenska ekipa na defileju v Kišinjevu (foto: Tanja Planinšek)

Minuli vikend je bil tekmovalno plesno obarvan. Kot sem poročala, se je v soboto odvijalo svetovno prvenstvo v standardnih plesih v kategoriji do 21 let, v nedeljo pa so moldavsko glavno mesto Kišinjev zavzeli plesalci latinskoameriških plesov.

Kristina Zvonar, Aljaž Planinšek, Ana Ekart in Ivan Jarnec
Na evropskem prvenstvu se je zbralo 59 plesnih parov, ki tekmujejo v kategoriji starejših mladincev. Slovenijo sta zastopala Ivan Jarnec in Ana Ekart, državna prvaka, ki sta zasedla enaintrideseto mesto, ter Aljaž Planinšek in Kristina Zvonar, ki sta nastop končala na petdesetem mestu.
Aljaž Planinšek, Alenka Bohak in Kristina Zvonar
Uradna spremljevalka obeh parov je bila Alenka Bohak, ki nam je takoj po tekmovanju poslala naslednjo izjavo: "Prvenstvo je organiziral Plesni klub Codreanca iz Kišinjeva v dvorani, kjer vedno potekajo velika mednarodna tekmovanja in uradna prvenstva. Gre za klub z dolgoletno tradicijo, ki ima ogromno mladih plesnih parov, naj omenim samo 60 plesnih parov začetnikov, starih od 4 do 7 let in prav toliko od 7 do 10 let, ki so tekmovali v disco plesu, kavbojski polki in polki. Od teh dobijo pozneje mlade plesalce standardnih in latinskoameriških plesov, ki so tudi redni finalisti na tekmovanjih po svetu. Evropskega prvenstva se je udeležilo 59 plesnih parov iz 33 držav. Slovenijo sta zastopala državna prvaka Ivan Jarnec in Ana Ekart ter drugi najvišje uvrščeni par na slovenski rang lestvici Aljaž Planinšek in Kristina Zvonar. Žal so vsi štirje plesali t. i. redance, kjer pa sta bila uspešnejša Ivan in Ana, ki sta se uvrstila v naslednje kolo. Aljaž in Kristina sta sicer odplesala bolje kot na lanskem svetovnem prvenstvu, boljša je bila glasbena interpretacija in prezentacija, vendar je vse še vedno premalo natančno. Končna uvrstitev je bila 50. mesto. Tudi Ivan in Ana sta v času od svetovnega prvenstva v Rigi pa do zdaj lepo napredovala, postala sta močnejša in tehnično natančnejša, vendar se se vedno preveč vidi, da se trudita, zato je potek gibanja včasih prekinjen. Glede na kakovost preostalih plesnih parov pa bi po mojem mnenju lahko bila med 24, čeprav sta dosegla 31. mesto. Zmaga je ostala v Moldaviji, drugo mesto je pripadlo Romuniji, tretje pa Rusiji." Naj dodam, da je bil v sodniški ekipi Alenkin mož Branko Bohak.
Kristina in Aljaž

Aljaž Planinšek in Kristina Zvonar sta za naš portal komentirala: "Glede na to, da je to bilo najino prvo evropsko prvenstvo do zdaj, je bila to za naju zelo zanimiva izkušnja, ravno tako kot svetovno prvenstvo lani v Rigi. Z rezultatom se ne poskušava obremenjevati, saj veva, da sva pokazala vse, kar znava, je pa res, da je konkurenca res velika. Najin cilj je bil pokazati najboljši ples, kar ga znava, in uživati v vsej atmosferi, ki sva jo imela možnost izkoristiti."

Ivan Jarnec in Ana Ekart sta pričakovala veliko več kot enaintrideseto mesto: "Zasedla sva 31. mesto na evropskem prvenstvu, s čimer nisva zadovoljna, kajti pričakovala sva veliko več, ampak so sodniki odločili drugače. Plesala sva zelo dobro od prve runde. To naju ne bo podrlo, kajti še bolj se bova pripravila za prihodnje uradne tekme, da ne bo presenečenj, kot je bilo to v Moldaviji. Slab občutek je, ko imaš takšen rezultat, pričakuješ pa dosti več, vendar pomaga, ko slišiš od občinstva ter preostalih parov, da si zaslužiš dosti več. Napredujeva ter se ne bova predala. Zahvaljujeva se trenerjem in družinam, kajti brez njih niti ne bi bilo možno priti, kamor sva prišla."
Za plesalce ni počitka. Prihajajoči vikend se na evropsko prvenstvo v standardu odpravljata dva naša članska para. Vladislav Kolesnikov in Naja Dolenc ter Iliyja Dobrev z Ano Mesec bodo tekmovali v Olomucu na Češkem.

View Gallery 5 Photos