Elegantna zakonca Kodelja prva na svetovni lestvici med seniorji

Barbara in Vitam Kodelja bosta Slovenijo obiskala konec januarja na državnem prvenstvu v standardu.

Vitam in Barbara Kodelja sta poleg para Albert in Mateja Zorko edina, ki plešeta med seniorji standardne plese, in kot takšna zastopata našo državo tudi na mednarodnih tekmovanjih. Skoraj celo življenje živita v Nemčiji, k nam prihajata le na tekmovanja. Vitam je v Freiburgu delal doktorat in je doktor bioloških znanosti, Barbara pa je prišla za njim takoj po maturi in tudi doštudirala v Nemčiji, dela pa kot specialistka za dietetiko.

Barbara in Vitam Kodelja sta plesu popolnoma predana.
S plesom sta se spoznala vsak na svoj način, in sicer na slovenskih tleh. Leta 1983 je Barbara obiskovala tečaj v Kazini, Vitam pa je že plesal turnirje v obdobju od leta 1973 do 1978, a Barbara tega ni vedela. Seveda sta oba odšla v plesno šolo iz preprostega razloga, ker so vsi sošolci, sošolke, prijatelji, prijateljice poplesavali. A edino onadva sta ostala zaprisežena tudi tekmovalnemu plesu. “Do leta 2005 sva plesala za Nemčijo, leta 2003 in 2004 sva bila berlinska prvaka v seniorski prvi skupini. V tem času tudi nisva živela skupaj, saj je Vitam delal na Univerzitetni kliniki v Kölnu in potem tri leta v Max-Planck-Inštitutu v Starnbergu pri Münchnu, jaz pa sem bila ves čas v Berlinu, kjer sem imela stalno službo v bolnišnici. Nisva mogla držati osvojenih mest kar na dveh lestvicah, na nemški in mednarodni IDSF. Zato sva se odločila, da leta 2006, ko je bilo prvič razpisano državno prvenstvo za seniorje v Sloveniji, odpleševa med slovenske pare. Za naju je to pomenilo novo možnost, da se lahko udeleživa tudi svetovnih prvenstev in seveda novo motivacijo.”
Ponosna sta na večino svojih uvrstitev, seveda so najslajše tiste na stopničkah.
Zelo sta ponosna na osvojene uvrstitve v preteklosti, in sicer na odprto prvenstvo Helsinkov leta 2009, kjer sta bila druga, pa na Holland Masters pred dobrimi enajstimi leti, ko sta dosegla prvič šesto mesto v finalu, in lansko Odprto prvenstvo Nemčije, ko sta premagala vse nemške pare, tudi državnega prvaka v tej starostni kategoriji. Seveda pa bosta konec januarja v Pesnici pri Mariboru branila naslov državnega prvaka. “Trenirava 3- do 4-krat tedensko v plesnemu klubu "Blau-Silber-Berlin" in v Leipzigu; trenutno sta najina trenerja Kerstin Jörgens (nekdanja profi svetovna prvakinja) (Berlin) in Fred Jörgens (Leipzig), katerima se lahko tudi zahvaliva za zmago v Stuttgartu, ker sta naju ves čas podpirala in spremljala. Pa tudi vso podporo imava od najinih prijateljev, ki jih sicer ni veliko, a naju 100% podpirajo in so ponosni na naju.”
V tujini seniorskih parov kar mrgoli, pri nas plešeta poleg zakoncev Kodelja še zakonca Zorko.
Ples je takoj po službi največja obveznost in strast v njunem življenju, ki pa zahteva kar nekaj odpovedovanja. “Včasih je samo malo težko, ker nimava toliko časa za srečanja, kino, itd., ampak midva sva tega že navajena, ker je v plesu tako, ali si zraven ali pa lahko nehaš, ker brez rednega treninga pač ne gre. Tudi nisva  bogata, nimava staršev, ki naju bi lahko financirali, tako da morava dobro premisliti, katere in koliko tekem si lahko privoščiva v letu. Tudi dopust je povezan s tekmami in redkimi obiski v Ljubljani. Lansko poletje sva bila deset dni v Provansi in bilo je čudovito. Dalo nama je novih moči in motivacijo za nadaljnje delo.”
Med tekmo je mnogo prostega časa in Barbara se najraje relaksira z nogami v vodoravnem položaju.
Malo pa sta standardna plesalca tudi žalostna, ker vidita, da zanimanje za standardni ples med slovenskimi pari ugaša. “Ne veva, kje je vzrok, zakaj je več parov, ki se ukvarjajo z latinskoameriškimi plesi. Po odhodu para Tjaša Vulič in Lucca Bussoleti se je nivo že malo zmanjšal, a upava, da bodo mladi pari lahko s trdim delom spet prišli na sam svetovni vrh. Sva pa vedno zelo vesela, če srečava kakšen slovenski par na tekmi.”
Zakonca vedno poskrbita, da sta na plesišču elegantna.
Tudi pogovor o letih za Barbaro in Vitama ni nikakršna tabu tema in s tem nimata težav. Vitam bo praznoval sedeminpetdeseti rojstni dan, Barbara pa šestinštirideseti. “Nimava problema s starostjo. V najini skupini se srečujemo pari od deset pa do devetdeset let. In pri starejših od sedemdeset let vidiva, če nehajo plesati, kar hitro pride do zdravstvenih problemov.” Torej, draga zakonca Kodelja, še na mnoga plesna leta!

View Gallery 6 Photos