Dragi bralci, bralke, gledalci in gledalke, plesni ustvarjalci in ustvarjalke. Naj bo tudi v letu 2023 dan s plesom odličen dan!

Hvala, da spremljate Parado plesa in dajete plesu podporo, ki si jo zasluži. (Foto: Lea Slapar)

Poslavljamo se od leta, ki je bilo – kot skoraj vsa do zdaj – plesno, in naj bo takšno tudi prihodnje.

Ob koncu leta delamo statistike, gledamo nazaj, da je lažji pogled naprej. Današnji članek oz. moja čestitka vsem vam, je natančno 369 zapis na portalu Parada plesa. Poleg člankov je naša mini ekipa velikih src ustvarila tudi 21 televizijskih oddaj Parada plesa za TV3.

Jure Krajnc je poskrbel za škandal plesnega leta. (Foto: osebni arhiv)

Hvala vsem vam, ki nas spremljate in s tem dajete plesu pozornost, ki si jo nedvomno zasluži. Žal tudi takrat, ko novice niso ravno bleščeče, ko naš portal opozori tudi na manj lepe plesne dogodke, in takšen je zagotovo bil članek o domnevnem ‘spolnem predatorju’ Juretu Krajncu, saj se je povzpel na vrh najbolj branih člankov portala: https://www.paradaplesa.si/na-spici/jure-krajnc-obtozb-ne-komentira-a-prijava-proti-njemu-je-vlozena/. Na tretje mesto pa se je povzpela izjava Teje Holc, mame plesalke, ki je prek družbenega omrežja Facebook oznanila, kaj se dogaja na plesni šli Samba s pedagogom Juretom Krajncem: https://www.paradaplesa.si/ritem-izjav/spolni-predator-tudi-na-mariborski-plesni-soli/.

Glasujte za naj plesne zvezde 2022.

Na drugo mesto ste postavili glasovanje za Naj plesne zvezde leta 2021 in aktualno glasovanje za Naj zvezde leta 2022 vas čaka še do 9. januarja, da izberete favorite v desetih kategorijah: https://www.paradaplesa.si/priplesi-si-nagrado/kdo-so-plesne-zvezde-2022/.

Miha Krušič, Ana Klašnja in Filip Jurič

Nadalje vas je še vedno zanimalo, kaj se dogaja v ‘trojčku’ Miha Krušič, Ana Klašnja in Filip Jurič, saj sta kar dva članka zasedla četrto in peto mesto. Članek iz leta 2021 je očitno še vedno razburljiv: https://www.paradaplesa.si/na-spici/konec-romantike-med-ano-klasnjo-in-miho-krusicem-koreografa-zamenjala-za-baletnega-kolega/, enako kot iskrena izpoved Mihe Krušiča v oddaji Parada plesa https://www.paradaplesa.si/tristosestdeset/miha-krusic-iskreno-o-razhodu-z-balerino-ano-klasnjo-lana-klemen-pa-o-londonski-baletni-ljubezni/. Trojček je zdaj že pomirjen. Ana in Filip sta še vedno par, Miha pa skrbno skriva svoje zasebno življenje in vse sile usmerja v koreografsko kariero.

Alegorije mesecev – atributi (foto: Muzeum)

Ko se bo danes odplesala zadnja plesna predstava Hrestača v ljubljanskem Cankarjevem domu ob 16.00, bomo uradno zaključili plesno leto. In že takoj v torek, 3. januarja, štartali novo, v Novi Gorici s predstavo Muzeuma Alegorije mesecev – atributi avtorice Barbare Novakovič v plesni izvedbi Bena Novaka in Kristýne Šajtošove.

V najlepši družbi na podelitvi nagrad na festivalu Krafft: Rosana Hribar, Lucija Velkavrh, Matevž Česen, Nastja Bremec Rynia in Michal Rynia

Hvaležna za vse akcije plesnih ustvarjalcev zaključujem 30 let novinarskega dela na plesnem področju in sem nadvse hvaležna Rosani Hribar, predsednici sekcije plesnih ustvarjalcev pri Društvu avdiovizualnih igralcev, ki se je spomnila na moje delo in mi podelila nagrado Lok za življenjsko delo. Vstop v 31. leto bo zato še lažji. Srečno in zdravo želim!