Novoletna čestitka Ksenije Visket. Miru želim, tistega srčnega, osebnega in seveda tistega svetovnega!

Ksenija Visket (foto: osebni arhiv)

Prehitro mi je ‘odmigalo’ to leto 2022, ki je bilo zame osebno zelo burno in polno izzivov. Hvaležna sem, da smo ga uspešno prebrodili. V prihajajočem letu si resnično želim, da bi imela več časa zase in za nadgradnjo svojega plesnega znanja. Predvsem pa, da ohranjam svoje zdravje in svoj mir. Moje iztekajoče leto sta zaznamovali dve pomembni stvari.

Pripovedovalke – Zgodbe iz hiše (foto: Sandi Horvat)


Prva je bila plesna predstava Pripovedovalke – Zgodbe iz hiše, ki sem jo ponosno odplesala skupaj s svojimi tečajnicami. Ni lahko postaviti na oder plesne točke, ki jih plešejo tečajnice, torej plesalke, ki v osnovi hodijo na tečaj rekreativno enkrat na teden in plešejo zase in za svoje dobro počutje. Poudarjam, da so bile med nami plesalke, ki so stale na odru prvič!!! Res velik poklon in aplavz za vse in vsako posebej.

Pripovedovalke – Zgodbe iz hiše (foto: Sandi Horvat)

Druga stvar, ki je zaznamovala moje leto 2022, pa je bilo sodelovanje v projektu PURE (Public Urban Ritual Experiment). Gre za mednarodni projekt, katerega idejni vodja je Kaeshi Chai, plesalka in koreografinja iz NYC, vodja orientalske skupine BellyQueen. PURE procesija se je zgodila 24. 9. 2022 v Rimu, v čudovitem parku Giardini Nicola Calipari, v katerem sta tudi reliefna skulptura in mozaik, poimenovana Drevo identitet, sestavljeno iz reliefnih listov iz različnih okolij, ki se združujejo s skupnimi univerzalnimi potrebami posameznika, zakoreninjenimi v pripadnosti, pomenu in identiteti.

Pure procesija

Na bližnjem zidu je bil grafit ‘ustavite vojno. Še kako pomembno sporočilo za naš svet, predvsem tudi zato, ker je z nami plesala tudi ukrajinska plesalka Alisa Gurova, ki je pribežala s starši iz Kijeva v Evropo. Plesalo nas je 16 plesalk iz vsega sveta (ZDA, Kanada, Italija, Španija, Švedska, Francija, Kitajska, Ukrajina in seveda Slovenija), različnih starostnih skupin in različnih rasnih in verskih pripadnosti, povezanih v pozitivni procesiji in vibraciji v dobro vseh nas, za mir, zdravje in v dobro naše čudovite zemlje. Plesale smo tudi za vse ženske tega sveta, ki se ne morejo in ne smejo umetniško izražati. Plesale smo v miru za mir! To je sporočilo, ki ga letos želim sporočiti in zaželeti vsem nam. Miru želim, tistega srčnega, osebnega in seveda tistega svetovnega.

Pure procesija

V prihajajočem letu nas čaka 15. obletnica Hiše Zahir, trenutno se posvečamo temu dogodku, na katerega se počasi že pripravljamo. Mogoče mi uspe izpeljati idejo in pripeljati PURE procesijo tudi v Maribor, dogovori so v teku, tako da upajmo, da uspe. Vsi ostali projekti pa naj še malo počakajo, da dozorijo in zrastejo! Glede na to, da se leto zelo hitro vrti, ne želim preskakovati in napovedovati, kaj bomo delali v letu 2023. Naj zori in dozori!


Čestitko bi rada zaključila z besedami svoje drage prijateljice Kaeshi Chai (BellyQueen NYC) “We can all advocate for peace, wherever we are, whether we’re an artist or not. Peace starts as a conversation, an idea expressed, that is followed by action. We can all advocate for peace every day in the decisions we make!” Vsi se lahko zavzemamo za mir, kjerkoli smo, ali smo umetniki ali ne. Mir se začne kot pogovor, kot ideja, ki ji sledi dejanje. Vsi lahko zagovarjamo mir vsak dan v odločitvah, ki jih sprejemamo! (razmišlja o minulem letu pedagoginja, koreografinja in plesalka Ksenija Visket)