Novoletna čestitka Dušana Vodlana in 40 let njegovega delovanja. Recite si, bilo je vredno!

Dušan Vodlan z vnukinjo Laro (foto: osebni arhiv)

V torek, 20. 12., je v športni dvorani Srednje šole Krško v dveh delih zaplesalo 270 plesalcev, ki obiskujejo klubske programe v Krškem ter programe plesnega krožka na OŠ Krško, Senovo, Koprivnica in Raka.


Drugi del krške novoletne produkcije je nosil poseben naslov, in sicer Vihar štirih desetletji, s katerim smo obeležili in počastili 40 let dela Dušana Vodlana na plesnem področju v Posavju. V enourni predstavi so poleg domačih plesalcev zaplesali še gostje iz plesnega studia Igen iz Celja pod mentorstvom Eve Jankovič, ki je tudi vodila prireditev in nas popeljala skozi viharnih 40 let Dušanovega delovanja v Posavju in širše. Prireditev je popestrila tudi posebna gostja, baletna plesalka Afrodita Siljanoska iz Makedonije.


Dobrodošli na plesnem potovanju, kjer boste poleg plesnega užitka lahko podoživeli utrinek plesnega ustvarjanja 40 let, Dušana Vodlana. Neustrašen popotnik, umetnik brez meja, plesale so sanje, sanjala je duša in živi svoje sanje. Upanje kot nočno nebo, zvezdni utrinek! Pot, ki ga je ponesla v svet plesa kot plesalca in trenerja folklore, standardnih in latinskoameriških plesov, stepa, jazza in sodobnega plesa. Tisoč milj dolgo potovanje se začne z enim samim korakom. Prvi korak se je začel v gimnastični dvorani. Ker je naše življenje obdano z zidovi, v katerih se skrivajo najrazličnejše težave, se v življenju hočemo in moramo premakniti naprej, moramo poiskati načine, kako priti skozi te zidove ali pa jih obiti. Zato ga poškodba pri gimnastiki ni zaustavila. Misel: “Ironija življenja je, da se največje vizije rodijo prav v težavnih trenutkih,” (Charles Lever) ga je gnala upati in sanjati naprej. Vizija je kot pogonsko gorivo. Kot vsi uspešni voditelji jo je imel tudi Dušan. Tako je kot neustrašni popotnik premagoval napore in sile, s katerimi se je prebijal skozi težave. Ko ima voditelj vizijo, je na poslanski misiji, krasi pa ga nalezljivo razpoloženje. Kmalu se ob njem dvignejo še drugi. In tako se je rodila plesna šola Lukec. Pravo vrednost nosi človek v sebi. Pravo vrednost človeka je treba prepoznati in svojo deliti. Ne moremo zmagati s prvo potezo. Moramo graditi. Ne biti neučakani. Če imaš idejo, če vidiš cilj, potem pojdi. Vsak začetek je težak. A trud, želja in strast, ki jo je Dušan prenesel na svoja sinova, so se odrazili v mnogo pogledih.

Sebastjan in Luka Vodlan v času tekmovalne kariere

Tako Luka kot Sebastjan sta osvojila več medalj v državnem, evropskem in svetovnem merilu v latinskoameriških plesih in stepu. Vendar Dušan ni osvajal in utiral poti le s svojima sinovoma. Kot mentor je ustvaril ne samo veliko plesnih mojstrov, temveč izoblikoval, pomagal uresničiti sanje marsikateremu glasbenemu talentu, ki se še dandanes profesionalno ukvarjajo s tem. Kot človek zna prepoznati, spodbujati, motivirati in predvsem ne odnehati. Tisoč milj dolgo potovanje se mora začeti z enim samim korakom. London, Blackpool, Mannheim, Wels, Riesa, Berlin, Dresden, Cervia, Allasio, Beograd, Zagreb, Bjelovar, Grubišno polje, Samobor, Sarajevo, Skopje, Varaždin, Dunaj, Lienz, Kobenhaven, Trst, Udine, Bassano del Grappa, Benetke, Karlovi Vari. Leta 2017 sem postal Mednarodni sodnik za vse tekmovalne plese pri Svetovni umetniški plesni zvezi (WADF).

S predsednikom WADF Nilsom-Håkanom Carlzonom

15. 10. 2020 je na lastno pobudo ustanovil Umetniško plesno združenje Slovenije (ADAS), ki ima danes že 30 članic. 16. 10. 2021 v Budvi je bil izvoljen za podpredsednika Svetovne umetniške plesne zveze (WADF).
Uspešni ljudje imajo dvome. Uspešni ljudje so zaskrbljeni. Kljub temu da to čutijo, ne dovolijo, da bi jih to ustavilo. In tako ni ustavilo niti njega. Ni iskal izgovorov, zato je kot mentor izoblikoval mnogo drugih in si sam zase postavil nov izziv. Od 2002 do 2012 se je preizkusil v veliko ekstremnih kolesarskih podvigih in eden od teh je bil kolesarski podvig do Olimpa, 2004 kilometrov v 13-ih etapah, na otvoritev OI Atene. Kot je rekel Dalaj Lama: “Ne vem, ali ima vesolje s svojimi neštetimi galaksijami, zvezdami in planeti kakšen globlji pomen, toda očitno je, da je vsaj na zemlji cilj nas, ki živimo tu, da si zagotovimo srečno življenje.” Dušan je verjel vase. Svoje delo opravlja tako dobro, da je lahko svojo vizijo z lahkoto predal naprej v roke svojima sinovoma. Ljudje za svoje življenje vselej krivijo zunanje okoliščine. Na tem svetu uspevajo samo ljudje, ki se pogumno napotijo iskat okoliščine, kakršne si želijo, če pa jih ne morejo najti, jih ustvarijo sami. In ravno to sem storil. Ob koncu leta vam želim, dragi plesalci, trenerji, koreografi, sodniki in tudi starši, ki ste glavni sponzorji svojih otrok, da se za trenutek ozrete nazaj, na vse lepo, za kar ste živeli in se trudili v dvoranah na treningih in tekmovanjih. Recite si, bilo je vredno! Bili so porazi, a tudi zmage, rasli ste in se razvijali osebnostno in plesno, stkali prijateljstva, videli svet, kar je tudi najbolj vredno. Želim vam tudi ob začetku novega leta, da to potovanje ponovite in dosežete še boljše rezultate ter živite svoje sanje. (novoletni pogled na 40 let dela in ustvarjanja pedagoga Dušana Vodlana)