Clugova baleta Hora in Stabat Mater odpirata festival European Music Open

Hora (foto: SNG Opera in balet Maribor)

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravil na gostovanje v Romunijo, 11. junija bodo z baletoma Hora in Stabat Mater v koreografiji Edwarda Cluga v gledališču Regina Maria odprli festival European Music Open v Oradei.

Hora
V svoji koreografski stvaritvi Hora, ustvarjeni za Dortmundski balet leta 2017, se je Edward Clug prvič intenzivno naslonil na glasbeno dediščino rodne Romunije, še posebej na sofisticirane ritmično-melodične adaptacije legendarnega godalnega kvarteta Balanescu. Clug je med lastnim koreografskim raziskovanjem odkril nove povezave med številnimi prelomnimi življenjskimi odločitvami in močjo ritualov, ki nam jih na bolj ali manj prikrit način vsiljuje družba.
Stabat Mater
Plesno kreacijo Stabat Mater je koreograf Edward Clug ustvaril za münchenski balet julija 2013. Iz konteksta legendarne Pergolesijeve glasbene podlage iz leta 1736, ki je edinstvena zvočna upodobitev trpljenja božje matere Marije, je Clug v izvirno plesno govorico prenesel lastna doživetja Pergolesijeve sakralne in v nekem globljem smislu tudi metafizične mojstrovine.
Hora
Nastopili bodo Catarina de Meneses, Asami Nakashima, Tetiana Svetlična, Olesja Hartmann Marin, Mirjana Šrot, Jelena Lečić, Branka Popovici, Ines Petek, Vanja Vitman, Hristina Stoycheva, Satomi Netsu, Sergio Moga, Gaj Žmavc, Ionut Dinita, Yuya Omaki, Alexandru Pilca, Marta Tiberiu, Filip Jurič, Sytze Jan Luske, Mircea Golescu, Cristian Popovici in Aleks Šišernik.
Stabat Mater (foto: Tiberiu Marta)

Festival European Music Open v Oradei letos med 11. in 16. junijem poteka že četrtič.

View Gallery 6 Photos