Bum, tresk! Zmaga Jureta Berganta in Anje Pritekelj. Svetovni prvak Kolesnikov z Dolenčevo drugi.

Prvaka Bergant & Pritekelj, druga Kolesnikov & Dolenc, tretja Dib & Kastelic. (Foto: Jernej Rihar)

Naj kar na začetku članka o dogajanju na petkovem državnem prvenstvu v kombinaciji desetih plesov in plesu na vozičkih napišem, da žal ne bom ničesar olepševala, kot mi je bilo kar nekajkrat predlagano iz različnih "virov". Prepričana sem, da bralci mojega portala in oddaje želite izvedeti precej natančne podatke o poteku in razpletu državnih prvenstev. Izjave udeležencev so citirane, fotografije so avtorsko delo Jerneja Riharja, rezultati preverljivi na spletnih straneh Plesne zveze Slovenije, komentarjev ne brišem, niti takrat ne, ko niso ravno prijazni do mene kot avtorice.

Devetindvajset parov se je zbralo na državnem prvenstvu v kombinaciji.
In takole sem s TV-ekipo doživela popoldne in večer v športni dvorani v Medvodah, kjer že dober teden poteka skupno državno prvenstvo vseh sekcij Plesne zveze Slovenije. Organizatorka, plesalka, pedagoginja, voditeljica, koreografinja in šefica Društva Libero Azra Selimanovič je poskrbela za odlično pripravljeno dvorano, sponzorske nagrade za vse finaliste, za internetni prenos prvenstva minulih dni, ki ga je morala žal prekiniti zavoljo pritožbe nekaterih koreografov in koreografinj, ki so se zbali za svoje avtorsko delo. Odličen je bil tudi nastop pevke Alye ob koncu tekmovanja, vsi plesni pari so bili urejeni do potankosti in nekatere plesalke so znova navdušile z inovativnostjo oblek. Nekatere t. i. "recikliranke" pa delujejo včasih na novi lastnici še bolje kot na stari.
Maloštevilna publika na začetku prvenstva.
Dvorana je bila sicer v petek na državnem prvenstvu v kombinaciji in plesu na vozičkih, ki se je prvič pridružilo skupnemu državnemu prvenstvu, žal prazna. Res žal, kajti ideja, da se kombinacija priključi sklopu državnih prvenstev v modernih tekmovalnih plesih, je padla v vodo. Naj vas spomnim. Leta 2014 je bilo v Novi Gorici prvič prvenstvo združeno z nekaterimi disciplinami modernih tekmovalnih plesov z namenom, da se zvrsti pomešajo, plesalci spoznajo druge plesalce, s finančnega vidika je lažje organizirati cel teden kot samo en dan, selitev z oktobrskega termina v junijski je boljša glede na mednarodne tekme in nenazadnje modernisti napolnijo tudi tribuno. Mnenja so bila pred dvema letoma deljena,če je to sploh vsebinsko primerno. In sekcija za SLP se je odločila, da je združitev pametna v vseh pogledih, da je treba urediti samo urnike, da plesalci kombinatorci ne bodo imeli prevelike pavze med enim in drugim plesom. Tudi plesna stila produkcij in šov ples, ki sta se odvijala med tekmovanjem v kombinaciji, nista bila moteča.
No, lani v Medvodah se je združitev ponovila z disciplino orientalski ples in sekcija za SLP je "padla ven", da je to zanje popolnoma nesprejemljivo, češ da je ta plesna zvrst preveč banalna, da je bolje, da se kombinacija znova odvija samostojno. Rezultat je bil v petek prav klavrn, saj se je na tribuni in ob parketu zbrala le peščica zagretih navijačev, jasno staršev, trenerjev in prijateljev. Število sodelujočih parov je bilo tudi najnižje, odkar spremljam kombinacijo. 29 parov (lani 43 parov) v šestih starostnih kategorijah in plesalci so odplesali samo finale, a tudi to naj ne bi bila zaskrbljujoča številka. Odpovedi so se vrstile kot po tekočem traku, razlogi pa od gripe pri edinem profesionalcu Miši Cigoju do šolskih obveznosti, ki menda niso dopuščale primerne priprave. Torej selitev državnega prvenstva v kombinaciji iz jesenskega v poletni termin očitno ni bila prava. Ampak saj plesni strokovnjaki vendar vedo, kaj delajo!
Prvenstvo je v sklopu tedna državnih prvenstev organizirala Azra Selimanovič, povezovala pa Metka Mesesnel Bizilj.
Prvenstvo se je začelo točno po urniku, za kar gre pohvala tudi voditeljici Metki Mesesnel Bizilj, za katero lahko napišem, da je bila prava izbira. Je oseba, ki pozna vse pare, zna pravilno izgovarjati njihova imena in priimke, skratka pozna temo! Parket so zavzeli plesalci in plesalke plesa na vozičkih v svojih različnih stilih in kombinacijah, začetniki, amaterji v standardnih plesih, latin pa so odplesali v večernem delu. Vsi so bili izjemno dobro pripravljeni, usklajeno oblečeni ter poželi mnogo aplavza in odobravanja. Državni prvakinji Ines Golobič in Deja Petrovič Kuclar sta komentirali: "Veseli smo, da smo del državnega prvenstva in to prvič. Ni nas veliko, želimo si, da se nam pridruži še kaj plesalcev, ker s plesom pridobivamo tudi na fizični pripravi. Če postaneš državni prvak, pa je možnost, da greš na mednarodno tekmo, kar je tudi lepo."
Državnega prvenstva v plesu na vozičkih so se udeležili samo člani PK Zebra. Na fotografiji državni prvakinji Ines Golobič in Deja Petrovič Kuclar.
Ne mislite, da je tudi pri plesalcih na vozičkih vse tako, kot mora biti. Na državnem prvenstvu so namreč tekmovali samo plesalci Plesnega kluba Zebra, katerega predsednik je Klemen Pirman, ki je z Barbaro Šamperl eden najuspešnejših plesalcev plesa na vozičkih. In Klemen mi je ponoči na socialno omrežje FB napisal: "Eno vprašanje imam. In sicer sem slišal, da je Petra Škofic dajala izjavo? Me zanima, o čem, ker se je že pred časom odločila, da se odmika od plesa z invalidi, in ko jaz vse organiziram za tekmo in postavim klub na noge in ker ve, da sem odsoten, se pojavi, da bi požela zasluge za stvari ki jih že par let ne dela več, mi to res ni všeč. Upam, da razumeš. Ne želim, da bi se v javnosti pojavljale kakšne napačne informacije."
Tekmovala sta tudi Amir Alibabič in Antonija Novotny.

Ah, Klemen, nič skrbeti za moj intervju s Petro Škofic Damjan, ki je ena prvih, ki je pripeljala tekmovalni ples na vozičkih v Slovenijo. Vse boš lahko slišal v oddaji Parada plesa v torek. Mi pa seveda ni jasno, da si Klemen kot trener in predsednik kluba ni vzel časa, da bi spremljal ekipo na državnem prvenstvu in nenazadnje tudi tekmoval. Je pojasnil, da je z ženo in otrokom na dopustu, ki ga je načrtoval skoraj leto dni. V življenju je treba pač narediti prioritete. Rezultate, kako so se uvrstili plesalci Zebre, pa si poglejte na spletni strani Plesne zveze.
Predsednika slovenske plesne zveze Zorana Kljuna ni bilo, bil pa je seniorski podpredsednik ameriške plesne zveze Peter Pover (desno), levo Verena Šulek in Marko Vodnik.
Ni pa bil Klemen edini, ki je manjkal na petkovem državnem prvenstvu. Kje je Zoran Kljun, aktualni predsednik Plesne zveze, je bilo moje vprašanje, ki sem ga zastavila nekdanjemu predsedniku Plesne zveze Slovenije Dragu Šuleku. Slednji je samo skomignil z rameni. "Ne vem. Sem pa opozorila Zorana, da funkcija prinaša določene obveznosti in bo potrebno dati kdaj prednost njim in ne biznisu," je bila bolj zgovorna Dragova žena Verena Šulek, predsednica profesionalne divizije pri Mednarodni plesni zvezi WDSF. Prvenstvo je tako uradno odprl Donald Keranovič, član Izvršnega odbora sekcije za SLP. Je pa prvenstvo obiskal nekdanji večkratni predsednik ameriške plesne zveze in sedanji seniorski podpredsednik WDSF Peter Pover, ki se je v Slovenijo zaljubil leta 2001, ko je bilo pri nas organizirano svetovno prvenstvo v latinskoameriških plesih, na katerem sta zmagala Andrej Škufca in Katarina Venturini. Ker mu je Slovenija všeč, jo je spet obiskal in komentiral dogajanje na parketu. "Ples se spreminja tako v svetu kot v Sloveniji. Danes sem videl manj kakovosti kot pred leti, je pa čutiti veliko entuziazma."
Smejoči se sodniki državnega prvenstva.

Sodniška ekipa v sestavi Niko Basarič, Karmen Intihar, Andrej Novotny, Šana Vodnik, Boris Rebula in Natalija Banovič je krojila uvrstitve plesnih parov. Delegatka Plesne zveze Nataša Ambrož je kar nekajkrat posredovala pri mojstru za vrtenje glasbe, in sicer pri nekdanjem plesalcu Naje Dolenc Marcelu Vodeniku. "DJ Marcel" je mnogokrat vrtel glasbo neprimerne hitrosti, predvsem pri mlajših kategorijah in nekaterih latinskoameriških plesih, kar mi je po tekmi potrdilo nekaj parov in sodnikov. Pogrešam DJ-a Vedrana (Čelića, op. a.), pri katerem glasba narekuje ne samo tempo in ritem tekmovalcem, ampak tudi dirigira vzdušju v dvorani. Sodniki, ki so prvič v zgodovini slovenskega tekmovalnega plesa po tekmi "staknili glave" in med seboj komentirali dogajanje na parketu, so seveda prevzeli odgovornost za svoje odločitve. Vse rezultate si, upam, lahko ogledate na spletni strani Plesne zveze Slovenije.
Tim Stajan in Tanisa Potočnik Martić

Med tremi mlajšimi pionirji sta zmagala simpatična Tim Stajan in Tanisa Potočnik Martić iz Društva plesni center Samba. "Vesela sva 100 odstotkov in tudi na plesišču sva se kar potrudila. Zdajle pa greva na morje in sigurno bova tam pogrešala ples."
Enej Eržen in Tara Por

Pet parov je plesalo med pionirji in prva zmaga je šla v ŠRKD Diamant k Eneju Erženu in Tari Por. "Oba sva zelo zelo vesela. Trenirala sva petkrat na teden. Ker sva pa tudi nekaj časa manjkala zaradi šole v naravi, sva vse nadoknadila. Ampak danes sva bila zelo razpoložena in potiho sva računala na osvojitev naslova."
Vid Šteinfelser in Brina Paulina Dežman

V kategoriji mlajših mladincev je plesalo šest parov. Zmagala sta plesalca Sambe Vid Šteinfelser in Brina Paulina Dežman."Uf, to je bil dober zaključek sezone. Bila sva sproščena in imela sva konkurenco."
Jan Hafner in Pina Eržen
Najbolj številčna kategorija so bili mladinci, plesalo je sedem parov. Borba med paroma Patrik Klun in Jasna Potočar iz Plesnega kluba Jasmin Kočevje in parom Jan Hafner in Pina Eržen iz ŠRKD Diamant se je končala v prid "diamantnega" para, ki sta takole komentirala svoj nastop: "Zelo sva se potrudila, da pustiva vtis, in dala sva vse od sebe."
Iliya Dobrev in Ana Mesec
Tudi med starejšimi mladinci se ni vedelo, kdo se po povzpel na vrh. Ali Ivan Jarnec z Ano Ekart iz Pingija ali Iliya Dobrev z Ano Mesec iz Feniksa. S šestimi prvimi mesti sta zmagala Ana in Iliya, ki se v novem partnerstvu odlično počutita:"Sploh ne morem verjeti, kako dobro se razumemo, in vesela sem za Jureta in Anjo, vesela za naš klub in tole zdajle je bilo wauuu.!"
Jure Bergant in Anja Pritekelj

Ana in Iliya sta imela seveda v mislih zmagovalca v članski kategoriji Jureta Berganta in Anjo Pritekelj iz Pk Mirandance: "Bilo je nepričakovano. Imela sva probleme s poškodbami. Anja (mora dva meseca počivati, ker ima težave s hrbtenico, op. a.). Sva trenirala, želja je bila in uspelo nama je. Sva zadovoljna."
Vladislav Kolesnikov in Naja Dolenc

Ta zmaga je bila seveda presenečenje večera v članski kategoriji, v kateri so plesali samo trije pari. Na parketu sta se namreč prvič pojavila trikratni svetovni prvak Vladislav Kolesnikov in Naja Dolenc iz Diamanta, ki sta zasedla drugo mesto, in sicer po seštevku vseh ocen posameznih plesov. Oba para sta namreč zmagala vsak po pet plesov in potem računalnik preprosto izračuna skupni seštevek prvih mest vseh sodnikov v vseh plesih. Ob razglasitvi sta bila Naja in Vladislav razočarana pa tudi Najin oče Robert Dolenc, ki mi je pred tekmo suvereno zatrdil, da je zmaga samo formalnost. Na moje začudenje, da se pri njih pa res nikoli ne ve, je samo zamahnil z roko.
Robert Dolenc, Najin oče, se je med tekmo še smejal, po koncu pa nič več. Zanimivo bo spremljati, kakšna bo njegova naslednja poteza.
Trenerka drugouvrščenega para Tatjana Lahvinovič Galčun je bila brez dlake na jeziku: "Zelo sem vesela za naše mlajše pare, je odličen napredek. Po drugi strani pa bom kar direktna, saj me poznate, mislim, da se kaj takšnega še ni zgodilo v svetu. Slovenija je mala država, to moramo priznati, in da ni ogromna velesila na plesnem področju in to se lahko zgodi samo v Sloveniji, da Slovenci rečejo, da ne rabimo absolutnega svetovnega prvaka.
Vladislav Kolesnikov je lanski trikratni svetovni prvak.

On (Vladislav Kolesnikov, op. a.) je lani zmagal vsa svetovna prvenstva in on se je odločil, da pride živet v Slovenijo in plesat za Slovenijo, po tem ko smo ostali brez Nadije (Bičkove, op. a.) in Mihe (Vodičarja, op. a) v desetih plesih, sploh mi ne gre v glavo … mi kar rečemo  …  mi ne rabimo svetovnega prvaka, mi tega ne rabimo, mi imamo najboljše pare  … to bi bil nekakšen "statement" tega državnega prvenstva in lahko rečem samo BRAVO! Jaz nikoli ne olepšavam stvari, Naji in Vladislavu bom kot trenerka povedala, kaj je bilo narobe. No, Vladislav mi je povedal, da je že ko je prišel v dvorano, dejal, da je čutil posebno energijo in se mu je zdelo, da se bo to zgodilo. Takšni ljudje, kot je on, imajo šesti čut. No, on pravi, da bolj nas potiskajo, bolj močni postajamo. Par seveda ne bo razpadel."
Daniela Škofic Novak, ki je bila ena od sodnic, je bila zelo jasna. Nastop para Kolesnikov & Dolenc je bila napaka trenerjev.

Nobenega dvoma ni, da je Vladislav briljanten plesalec svetovnega kova, ki po plesišču lebdi in očara z neverjetno lahkotnostjo ter eleganco. Ampak kdo je potem tisti šibkejši člen v tem partnerstvu? Plesna trenerka in sodnica Daniela Škofic Novak je bila kratka:"Njun nastop je bila napaka trenerjev. Za to državno nista bila še pripravljena."
Športnemu direktorju Marku Vodniku je žal za izgubljeno priložnost, ki je nismo znali izkoristiti s parom Kolesnikov & Dolenc.

Po tekmi se je seveda vnela debata, če res tako slabo računamo in si ne želimo ponovnih uvrstitev v mednarodnem plesnem prostoru. Športni direktor Marko Vodnik je komentiral: "S stališča politike kot športnega direktorja bi dejal, da mi je žal, da smo izgubili eno priložnost, da bi lahko s tem parom lažje utirali pot v svetu. Vladislav je 3x svetovni prvak. Svetovna prvenstva pa so v jeseni in s tega vidika vidim to kot izgubljeno priložnost. Ampak to je politično gledano. Strokovno gledano pa bi v članski kategoriji obrnil vrstni red, drugje se kar strinjam. Mislim, da sem to že enkrat povedal, pa bom še enkrat. Miha Vodičar in Nadija Bičkova sta bila na visokem nivoju in sta postavila visoko ograj’co, ki jo bo treba preskočiti."
… (foto: Jernej Rihar)

Veliki met se torej družini Dolenc ni izšel in mogoče bo v tem trenutku, ko berete zapisano, Vladislav Kolesnikov že pakiral kovčke in se vrnil nazaj v Rusijo, mogoče bo to spodbuda za intenzivno delo za naprej, mogoče pa bo treba sprejeti dejstvo, da se na silo v življenju ne da prav veliko narediti, še najmanj pa izpolniti ambicij staršev za vsako ceno. Znani športni psiholog Matej Tušak je o tem napisal že cele romane.
Zato tudi zaključujem roman o državnem prvenstvu v kombinaciji desetih plesov in plesa na vozičkih s povabilom, da si ogledate tudi reportažo v oddaji Parada plesa, in sicer v torek, 28. junija, ob 22.00 na TV3, v kateri boste vse zapisano tudi videli in slišali!
In pa obvezen pripis spoštovanim komentatorjem, bodite junaki ter se pod komentar podpišite s pravim imenom in priimkom, kot se jaz podpisujem pod svoje članke! Sicer pa pred objavo razmislite, kaj vaš komentar pove drugim o vas. Fotogalerija Jernej Rihar na http://www.jrphoto.si

View Gallery 21 Photos