Miša Cigoj. Trgovanje in dogovarjanje za rezultate je zastarel in primitiven model!

Miša Cigoj je večkratni svetovni prvak, ki danes pleše z Niko Bagon in poučuje mlade pare.

Težko bi ocenil ples na državnem prvenstvu v kombinaciji, ker nisem bil prisoten. Lahko pa povem generalno, kako stvari stojijo. Plesni par, ki želi danes doseči svetovni vrh, mora izpolnjevati naslednje pogoje:
1. plesati dobro kvalitativno, koreografsko inovativno, na visokem energijskem nivoju skozi vso tekmo
2. slediti modelu športnega plesalca (fizična priprava, izklesano in suho telo, dodelan styling)
3. imeti za seboj aparat oziroma ekipo. Tu sta dve možnosti: a) da se tvoja ekipa dogovarja in trguje za tvoje rezultate (zastarel in primitiven model)  b) delati na svoji reklami in renomeju z modernimi prijemi "fair play" marketinga, kjer ni dogovarjanja za rezultate, ampak je rezultat posledica meritativnih faktorjev
4. finančna kapaciteta para mora biti minimalno med 1200 in 2000 evri mesečno, v mojih časih smo za isto plačevali od 5000 do 7000 evrov mesečno

Replike na razplet članskega finala v kombinaciji so neizbežne. (Foto: Jernej Rihar)
Vsak par si sam določi svoj mednarodni domet glede na te obvezne parametre. Seveda je Tatjanino (Lahvinovič Galčun, op.a.) vprašanje če je nekdo tujec in je svetovni prvak, ali res potrebuje potrjevanje na našem državnem prvenstvu? Moj odgovor pa: lepo vas prosim! To je, kot da bi kupil Messija ali Ronalda, da igra za Zavrč, pa ju potem pustiš sedeti na klopi. Meni, ki sem Slovenec, se je pred leti zgodilo, da sem kot dvakratni svetovni prvak, evropski prvak, večkratni svetovni in evropski pokalni prvak prišel z novo partnerko na državno prvenstvo in bil tretji. Nisem pozabil in nikoli ne bom oprostil akterjem. Skratka vsa ta situacija je smešna do take mere, da me je sram, ko razgovor s tujci nanese na Slovenijo in naš plesni prostor. Tega si plesalci nismo zaslužili. Vendar objektivna realnost je na žalost taka.
Večkratni svetovni prvak Vladislav Kolesnikov je izjemen plesalec. Z Najo Dolenc nista izpolnila pričakovanj in pristala sta na drugem mestu. (Foto: Jernej Rihar)
Tudi pri izboru državnega prvaka se izbira par, ki bo dostojno predstavil državo in nadaljeval našo bogato zapuščino. Ko sodiš tako prvenstvo, ne izbiraš samo para, ki se tebi osebno zdi boljši, ampak oceniš njegov dolgoročni mednarodni domet. In tu je situacija precej smešna. Seveda pa se je potrebno vprašati, ali smeš pričakovati od ljudi v panelu, da vidijo jutri skozi našo tekmovalno prizmo. Da se zavedajo svojih odgovornosti do države in zapuščine, če ne poznajo celotne zgodbe in vseh prej omenjenih parametrov. Po mojih izkušnjah je to bitka z mlini na veter.
Miša Cigoj kot članski tekmovalec z Aleksandro Malai, s katero je bil tudi poročen …
Iskreno tudi povem,da meni je osebno poslovno povsem vseeno, kaj se dogaja v Plesni zvezi Slovenije. Moj core biznis ni primarno samo športni ples. Hkrati pa imam v tujini varovance, ki so državni prvaki v Italiji, Srbiji, Bosni in na Hrvaškem. Prejšnji mesec sta dva moja para zasedla 7. in 10. mesto na svetovnem in evropskem prvenstvu. To sta dosegla brez reklame ali politike, samo in izključno s svojim plesom. Sam se ne poslužujem retro variante porivanja parov, ker po mojem mnenju, če imaš znanje in si ekspert v marketingu, ne potrebuješ umazanih rok in blatenja svojega imena za nivoje, katerih tvoja kariera ni dostojna. Moj cilj in poslanstvo je vzgojiti nov rod plesalcev, ki bo svetlobna leta pred ostalimi. Tako da me nič ne skrbi za prihodnost in nima smisla zgubljati časa in živcev.
… z Anno Matus, aktualno svetovno prvakinjo v latinu …
Tehnika "laird" in "imperial society" je osnova za vse. Nove tehnične knjige Mednarodne plesne zveze WDSF so konkretna modernizacija osnovne tehnike, ki je v bistvu ista, vendar s spremembami, ki so neizbežne. Moderne tehnike, s katerimi pari danes zmagujejo, pa so od pet do deset let bolj napredne od zadnjih knjig. Tega pač pri WDSF normalno ne bodo objavili danes, ampak šele čez pet let v novih knjigah. Tako smešno se mi zdi, ko se ljudje držijo metod učenja in tehnik iz starih knjig, ne da bi sploh prebrali nove, sploh pa ne zavedajoč se, da so tudi nove knjige obupno poenostavljene in oskubljene, da so primerne za rajo. Edina rešitev in odgovor na to problematiko je znanje in več znanja. Učiti se je treba brez premora. Spoštovati osnove, vendar biti željan novega in zreti v prihodnost! (je ob nedavnem članskem razpletu na državnem prvenstvu v kombinaciji desetih plesov, ko sta zmagala Jure Bergant in Anja Pritekelj in ne Naja Dolenc s svetovnim prvakom Vladislavom Kolesnikovim, za naš portal razmišljal plesalec in trener Miša Cigoj)
… z Anastazijo Novožilovo sta bila večkratna svetovna prvaka.
View Gallery 6 Photos