Bravoooo! Na prestižnem angleškem tekmovanju International slovenska para srebrna in bronasta!

Klemen Prašnikar in Aleksandra Averkijeva sta si priplesala odlično drugo mesto.

V četrtek zvečer je bil velik dan oziroma še bolje velik večer za slovenski ples. Za tista dva para, ki plešeta pod okriljem mednarodne plesne zveze WDC. Na velikem in prestižnem tekmovanju International Championships sta plesala dva naša para v kategoriji latin za člane in dosegla odlični mesti. Damir Halužan in Anna Mashchyts sta zasedla tretje mesto, Klemen Prašnikar pa je z Aleksandro Averkijevo priplesal tik pod vrh in zasedel drugo mesto. Prizorišče pa seveda znamenita dvorana Royal Albert Hall, kjer se je tekmovanje odvijalo že štiriinšestdesetič.

Damir Halužan in Anna Mashchyts lani v Blackpoolu.
Za naš portal sta Klemen in Aleksandra, ki je znova navdušila s kreacijami oblikovalca plesnih oblek Vese Hietala, povedala: "Odplesala sva dobro tekmo in nasploh sva zelo zadovoljna, da nama je uspelo prenesti dobro formo s treningov na tekmo. International Championships v Royal Albert Hallu je najina najljubša tekma sezone in vsakič komaj čakava, da nastopiva v tej čudoviti dvorani. Čez poletje sva trdo delala in imela jasno vizijo, katere komponente je še potrebno izboljšati, in veseli naju, da je bil napredek viden. Rezultatsko sva potrdila drugo mesto iz Blackpoola, seveda bi si želela zmage in bilo bi nesmiselno, da ne bi štartala na zmago, a zavedava se, da bo za to verjetno treba še nekajkrat odplesati res vrhunsko.
Klemen Prašnikar in Aleksandra Averkijeva

Predaha ni, v ponedeljek potujeva naprej na treninge v Los Angeles, potem pa od tam v Azijo, kjer naju čaka kar nekaj tekmovanj in nastopov konec oktobra in v novembru."

Zmagal je mešani rusko-italijanski par, ki pleše za ZDA, Ferdinando Iannaccone in Julia Musikhina v konkurenci 209-ih parov.
Daniela Novak je za naš portal komnetirala, kako pomembna tekma je londonski International.
Plesna trenerka in sodnica Daniela Škofic Novak, ki se je tekmovanja udeležila mnogokrat v preteklosti, je za naše pare navijala doma. Za komentar sem jo prosila ravno zato, ker dobro pozna to angleško tekmo: "International je enako pomembno tekmovanje danes, kot je bilo pred leti. Razlika je le v tem, da druga stran (WDSF) organizira tekmovanja, ki plesalcem ob dobrih rezultatih omogočajo nek status, nagrado, priznanje na ravni države, nacionalnih olimpijskih komitejev ipd., na zgodovinsko najprestižnejših tekmovanjih, kot sta International in Blackpool, pa plesalci dobijo priznanje zgolj znotraj stroke. Dober rezultat jih naredi poznane na mednarodni plesni sceni, kar praviloma odpira vrata v svet profesionalizma. Profesionalni plesalci praviloma živijo od poučevanja, nastopov in sojenj. Razen tistih, ki odprejo svoje studie, morajo imeti dober rezime  (prvak, finalist Blackpoola ipd.), da so povabljeni plesati šove ali poučevati druge tekmovalce po vsem svetu. Rekla bi, da sistem v WDSF-ju temelji na nacionalni reprezentaciji in podpori nacionalnih plesnih zvez  parom, medtem ko v WDC plesalci prezentirajo sebe, saj jim praviloma država, ki jo zastopajo, ne daje ničesar. Ko je prišlo do razkola federacij WDC in WDSF, je naša plesna zveza dala plesalcem vedeti, da če bodo zunaj sistema WDSF, zanje ne more skrbeti. Kljub temu sta se oba amaterska (članska) para odločila zapustiti WDSF, ko sta uvidela, da ta zveza ne razvija tekmovalnega plesa v plesno, temveč v športno smer in da tekmovanja v tem sistemu lahko sodijo tudi ljudje, ki za to niso kvalificirani."
Domen Krapež in Nataša Karabej sta zasedla četrto mesto za Nemčijo.

Na tekmovanju je plesal še en Slovenec, in sicer Domen Krapež, ki pleše z Natašo Karabej za Nemčijo, in zasedel četrto mesto med profesionalci v standardnih plesih.
Mladinska državna prvaka Brin Hlade in Laura Walter (foto: Ksenija Ostrelič)
Danes se odvija tudi svetovno prvenstvo v organizaciji mednarodne plesne zveze WDSF, in sicer kombinacija desetih plesov za mladince v Moldaviji. Naše barve zastopata Brin Hlade in Laura Walter. O rezultatih bom poročala jutri.

View Gallery 7 Photos