Bojkot plesalcev! Skupščina Plesne zveze Slovenije razpuščena. Predsednik Zoran Kljun, odstopite!

Skupščina, na kateri so pokazali zobe tisti, ki jim je namenjena Plesna zveza.

Včerajšnje, četrtkovo dopoldne v Bloudkovi sobi nad ledeno dvorano Hale Tivoli je bilo razburljivo. Ob 9.30 so se namreč zbrali člani Plesne zveze Slovenije (PZS) na svoji redni letni skupščini, na kateri naj bi bila od trinajstih točk dnevnega reda najatraktivnejša tista, ki se je dotikala izbora novega ali pa potrditev starega predsednika Plesne zveze. Nazadnje sem bila na skupščini leta 2013, ko je za predsednika kandidiral Smiljan Mekicar s podporo Iniciativnega odbora za spremembe, v katerem je bil zelo angažiran Dušan Vodlan. Da ne bom ponavljala, kaj se je takrat dogajalo, si lahko članek preberete tukaj in takoj se vam bo zdelo, ko boste prebirali moje današnje pisanje, da se je čas ustavil https://www.paradaplesa.si/?Id=na_spici&View=novica&novicaID=2080#.XJ0mYJhKg2w

Aktualni predsednik Zoran Kljun z goro papirjev

In na Plesni zvezi se definitivno je. Nisem edina, ki že nekaj časa na glas tako razmišlja, a dejanja so tista, s katerimi lahko plesalci in plesni klubi nekaj vendarle ukrenejo. Mnogo let že poslušam, kaj vse je narobe, kaj vse se bi moralo spremeniti, a kaj dalj od besed nekako iniciatorji sprememb ne pridejo. Do včeraj, ko je očitno prekipelo večini in se je kritična masa nagnila na tisto stran, ko bodo spremembe nujne. Dinozaver Plesna zveza je namreč res obstal v prostoru in času. Ko sem zagledala na mizi pred še vedno aktualnim predsednikom PZS Zoranom Kljunom goro papirja, mi je bilo takoj jasno, da bo danes frčalo perje. Pa tudi zato, ker sem že nekaj časa pred skupščino poslušala z različnih koncev, da je tokrat pa res dovolj! In kaj je bil glavni srž skupščine, da je bila na koncu, po dobrih dveh urah in pol razpuščena? S strani Plesne zveze zavrnjena oz. zavržena kandidatura Jadrana Živkoviča za predsednika PZS. Po pravilniku oz. statutu mora vsako kandidaturo predlagati plesni klub, in to je storil tudi ŠKD Plesni studio Novo mesto, ki je Jadrana kandidiral. A glej ga zlomka, kandidaturo so vložili osebno na enem od turnirjev v Novem mestu, in sicer v roke Vesni Huber, eni od treh poslovnih sekretark, ki jih premore Plesna zveza. To pa ni bilo v skladu z razpisnimi pogoji, zato je bila Jadranova kandidatura zavrnjena in na skupščini bi se tako odločalo samo med dvema kandidatoma, in sicer Zoranom Kljunom in Patrikom Perošo, kandidatom Pro Dance studia Nova Gorica, ki ga je pripeljala Fiona Johnson Kocjančič. Toliko v kratko osvetlitev, saj se akterji skupščine niso premaknili naprej od te točke. Zoranu Kljunu je sicer uspelo določiti delovne organe skupščine, prešteti vse prisotne oziroma vse tiste, ki so pooblastili nekoga drugega za glasovanje. Od 102 glasovalcev je bilo prisotnih 69 in skupščina je bila sklepčna. Zoran je še razložil, kaj pomeni katera barva lističev, ja, še vedno dvigujejo listke, in sicer sekcija za moderne tekmovalne plese ima listke rumene barve, bela je barva za latin in standard, zelena za sekcijo za rekreacijo in roza za sekcijo za rokenrol. Zanimiva je tudi struktura glasovanja, na katero so v preteklosti že mnogi imeli pripombe. Plesna šola, društvo ima toliko glasov, kot ima aktivnih sekcij. Torej, če se nekdo ukvarja samo z latinom in standardom, ima eno sekcijo in en glas, nekdo, ki ima vse štiri aktivnosti, pa ima štiri glasove. Fajn, ne, se strinjate. Pogoj je samo to, da je lahko v sekciji tudi samo en tekmovalec ali pa da enkrat organiziraš plesni turnir. Za primer. Plesna šola Bolero ima torej štiri glasove v Ljubljani in štiri v Krškem, ker ima tudi tam svojo dejavnost, ki je menda živa samo za potrebe glasovanja. Tudi na to temo o spremembi statuta so bile pred leti dane pobude, a se ni spremenilo nič. Preberite https://www.paradaplesa.si/?Id=ritem_izjav&View=novica&novicaID=2485#.XJ0kSZhKg2w

Barvni listki, s katerimi se odloča o vsem.

Zoran je nato prebral dnevni red in vprašal, če so pripombe nanj. K besedi se je javil Drago Šulek, trikratni predsednik Plesne zveze, zdaj pa častni član PZS-ja. Oglasil se je kot predsednik nadzornega odbora, sicer je dosledno uporabljal besedno zvezo nadzorni svet, kot je sam pojasnil, je bil celo življenje v nekakšnih svetih. "25. 3., dan po končanem dnevnem redu, sem prejel od ŠKD Plesni studio Novo mesto prošnjo za stališče nadzornega odbora v zvezi z zavrnitvijo njihovega kandidata za PZS. Poziv je bil, naj se nadzorni odbor opredeli o tem. Na dopisni seji so od petih članov sodelovali štirje in smo soglasno sprejeli stališče, da se na današnji skupščini omogoči odločanje vsem prisotnim članicam o pritožbi, s tem da se ta pritožba uvrsti na dnevni red. Utemeljitev je naslednja: predsedstvo je zaradi nepravočasno oddane prijave upoštevalo statut PZS, po katerem ima predlagatelj pravico do ponovne odločitve, vendar sta za to potrebni 2/3 članov. Nadzorni odbor je mnenja, da je odločitev o uvrstitvi na dnevni red v rokah predsedujočega skupščine."
Zoran Kljun je takrat v svojem pravljičarsko papirnato statutarnem stilu zdrdral mantro, kako se o tej prijavi razpravlja na sejah, od  22. do 25. seje dalje, in da to ni dopustno. "Red mora biti, delovali smo po statutu. Prijava ni bila pravilno oddana." Začela se je burna razprava med zagovorniki statuta in "red pa mora biti" ter zagovorniki Jadranove kandidature, ki so formalnopravno zagovarjali trditev, da je bila kandidatura popolna in v statutu nikjer ne piše, da mora biti vložena po pošti oz. e-pošti. Da so do zdaj tako vlagali kandidature in zdaj je kar naenkrat nastal problem.

Dunja Kranjac je kot pravnica razložila videnje nastale situacije.

Dunja Kranjac iz ŠKD Plesni studio Novo mesto, sicer žena Robija Grmeka, predsednika ŠKD Plesni studio Novo mesto, je nato prebrala 53. člen statuta z namenom, da razjasni, za kaj sploh gre. "Mi smo se pritožili in po statutu mora pritožba direktno na skupščino. Vmesne postaje ni. Predsedstvo se lahko opredeli, ni pa tisto, ki lahko odloča. Predsedstvo je v funkciji članic PZS. Predlagamo, da se na dnevni red uvrsti predlog o kandidaturi Jadrana Živkoviča, članice se odločijo, ali je kandidatura dopustna." Nato se je oglasila Petra Jereb iz Plesnega centra Zasavje, ki je bila več kot očitno v navezi z aktualnim predsednikom Kljunom: "Razširitev dnevnega reda ni dopustna. Pritožba se naslavlja na predsedstvo in sklicatelja skupščine." Repliciral je Miha Lampič: "Iz mnenja članov predsedstva je bila odstranjena ključna misel oz. sklep, da se pritožba uvrsti na dnevni red skupščine. Tega zdaj ni in se lahko samo vprašam, kaj se dogaja. Kljun mu je grozil tudi z odstranitvijo iz prostora na takratni seji. Seje se zdaj snemajo."

Mitja Popovski

Prekipelo je koreografu in pedagogu Mitji Popovskemu iz Kazine, ki je dobil celo aplavz za svoje besede: "Na predsedstvu smo o tem že debatirali in bilo nam je obljubljeno, da bo ta točka na dnevnem redu, in to pomeni, da ste nam lagali. Predsedstvo je telo, ki je predstavnik nas plesalcev." Negodovanje in trmarjenje Zorana Kljuna nista popustila, zato je Robi Grmek predlagal, naj prečrtajo listke in naj se volitve ponovijo. Fiona Johnson Kocjančič, ki je bila izvoljena v delovno predsedstvo, je predlagala petminutni odmor, da se strasti pomirijo.

Pavza

Po odmoru se je ekipa še enkrat preštela, saj je nekaj članov že zapustilo skupščino, ki je do takrat trajala dve uri, a se ni premaknila s točke nič. Sedemdeset prisotnih je lahko odločalo o nadaljnji usodi. Znova je padel predlog, da skupščina glasuje, ali se pritožba uvrsti na dnevni red skupščine ali ne, a pri tem je statutarno določilo, da je za to potrebna dvotretjinska večina. Dunja je dejala, da je to podlaga za tožbo, in znova poudarila, da se po 53. členu pritožba mora avtomatično vključiti na dnevni red brez glasovanja. Hermanu Tomažiču, predsedniku sekcije za latin in standard, pa je kar ušlo: "Pač nismo uvrstili te točke na dnevni red, pa kaj!"

Miha Lampič in Samo Polutak Kos

Samo Polutak Kos, vehementni hip-hop plesalec in koreograf, je dejal, da ples združuje in ne razdružuje, da ga žalostita ta situacija in prerekanje. Vse več očitkov pa je padalo po Zoranu Kljunu z enakim stavkom: "Zoran Kljun, čas je, da greš, da se odstraniš," je dejal Robi Grmek. Azra Selimanovič iz Libera: "Vsem nam je mar, zato smo danes tukaj, pa imamo vsi še mnogo dela, saj je čas bilanc. Tudi sama sem človek ‘reglcev’ in sem Jadranu in Zoranu tudi povedala, da prijava ni bila pravilno vložena, in kako boš vodil Plesno zvezo, ampak na zboru smo se dogovorili, da se bo to dalo na dnevni red. Zoran, zelo te spoštujem, nas spremljaš, nas podpiraš, ampak čas je, da pustiš dihati tudi drugim ljudem. Lahko prekinemo to in dajmo se premakniti s te točke. Vsi ste se organizirali. Nehajte komplicirati in boste z glasovanjem povedali svoje mnenje." Končno so prisluhnili Azri in se strinjali, da glasujejo o dnevnem redu, ki s 14 glasovi za, šestimi vzdržanimi in 42 proti ni bil sprejet. Zato je Zoran Kljun skupščino razpustil. Nekako je vsem odleglo, a s cmokom v grlu, si mislim. No, na moje vprašanje, zakaj resnično še vztraja, če je praktično danes dobil nezaupnico, mi je Zoran vehementno odgovoril: "Dobro delam in ni nobenega razloga za odstop!"

Patrik Peroša je podžupan občine Koper, član Strokovnega sveta RS za šport in opravlja tudi funkcijo svetovalca predsednika IDO (Mednarodna plesna zveza).

Je pa za besedo prosil tudi kandidat Peroša (njegovo vizijo bom objavila takoj, ko jo prejmem), ki je v nekaj stavkih izrazil željo, da bi se rad dobil z Jadranom, da bi videl, kje se lahko najdejo. Da je zainteresiran za razvoj Plesne zveze, saj se kmalu odloča, da bo breakdance postal olimpijski šport, kar pomeni ogromno za celotni slovenski šport. Zoran mi je pozneje razložil, da on nima namena več kandidirati, vendar ne more dopustiti, "da se zgodi ulica", kot opisuje vse tiste, ki nasprotujejo njegovemu prepričanju. Kakšen je načrt za naprej? "Nič, čez tri mesece bomo ponovili skupščino in vse se bo obravnavalo po istih načelih, po pravilih statuta," je bil odločen Zoran.

Dogajanje na skupščini je vsekakor pokazatelj sprememb, pa če si to vodilni želijo ali ne. Verjamem, da je Zoranu zoprno zapustiti zvezo, ki ji je posvetil mnogo svojega prostega časa tako neplačanega kot plačanega. Zoran menda prejme za svoje delo 500 evrov mesečno. Treba bo spremeniti statut, ki več ne služi svojemu namenu, členi so preveč komplicirani in razume jih samo, hm, spet Zoran Kljun, ki je ta statut oblikoval. Čas je, da se stara garda umakne, hm, mladina, ki niti ni več tako mlada, je pa željna sprememb. Bojazen, da se bo zgodila ulica, o kateri razmišljajo Rudi Kocbek, Drago Šulek in preostali, je gotovo odveč. Zakaj in kako bi nekdo uničil tisto, kar je zgradila slovenska plesna sila. Jasno pa je, da bo treba združiti sile vseh štirih sekcij, kajti v četrtek je bila v večini sekcija za moderne tekmovalne plese. Kje pa so bili ‘standardaši’ in ‘latinarji’ iz Felixa ali Diamanta, ki imajo mnogo besed, a zelo malo dejanj. Kje je bila rokenrol sekcija, z izjemo predsednika Boštjana Pavčka in Marka Hrena? Bodite pripravljeni, bodite kooperativni, vse se bo zgodilo tako, kot se mora. Danes ste dokazali, da zmorete stopiti skupaj, in ste pokazali, da vam je dovolj. Jasno, da ne morete več dopustiti, da vam kroji usodo recimo Niko Basarič, eden od manj priljubljenih sodnikov, ki se spozna na latin in standard ter na vse zvrsti modernih tekmovalnih plesov, le da te sodi s čepki v ušesih!

Za pogum in inspiracijo pa še nekaj člankov iz polpretekle zgodovine na isto temo. 

https://www.paradaplesa.si/?Id=ritem_izjav&View=novica&novicaID=2000#.XJ0kwphKg2w

https://www.paradaplesa.si/?Id=na_spici&View=novica&novicaID=1292#.XJ0lN5hKg2w

https://www.paradaplesa.si/?Id=na_spici&View=novica&novicaID=312#.XJ0lwJhKg2w

View Gallery 9 Photos