Sodni dnevi Petra Čeferina in Vasje Jagra

Pri Cankarjevi založbi je izšel težko pričakovani kriminalni roman Sodni dnevi, ki sta ga napisala poznani slovenski odvetnik dr. Peter Čeferin in preiskovalni novinar Vasja Jager. Na predstavitvi 14. marca v ljubljanskem Konzorciju je pogovor z avtorjema  vodila novinarka Vida Petrovčič.

"Pri opravljanju odvetniškega poklica sem pogosto spoznal, da so nekateri dogodki v resničnem življenju mnogo bolj šokantni, neverjetni od še tako pretresljive literature," je v uvodu na vprašanje, zakaj se je lotil knjige, odgovoril Čeferin. Povedal je, da je resnična zgodba, na kateri temelji roman, sojenje Ivanu Periću, ki je bil za trojni umor v Rovinju obsojen na več kot tridesetletno zaporno kazen. Potem ko kot odvetnik ni uspel na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu, mu je kot edino "pravno sredstvo" ostala le knjiga. "Drugega mi ni preostalo, to je zadoščenje za mojo dušo," je dejal. Gradivo za knjigo je zbiral in iskal dve leti, Jager pa ga v fikcijo oblikoval sedem mesecev. Vsa imena kot tudi čas in kraj dogajanja v romanu so spremenjeni.

Na predstavitvi v ljubljanskem Konzorciju: (z leve proti desni) Vasja Jager, dr. Peter Čeferin in Vida Petrovčič

Jedro zgodbe v napeti kriminalki je sodna drama s političnim pridihom, ki ima korenine v mračni preteklosti umorjenega in ki razburka mafijske naveze od Beograda do Münchna. V črnogorski Budvi najdejo razpadajoče truplo premožnega Slovenca Karla Marona. Vse okoliščine kažejo na vpletenost mladega Tomija Klajna. Ta edinega zaveznika najde v kljubovalnem odvetniku Edvardu Meliku, ki se po ženini smrti zažene v primer, kot da v njem išče lastno odrešitev.

"Napeta in dobro izpisana zgodba, pri kateri se ne sprašujemo samo, kdo je storilec, pač pa glede na avtorja tudi – kaj pa, če je vse res?" je o knjigi povedal pisatelj Tadej Golob. "Naj vas naslov ne zapelje: v rokah držite napeto kriminalno dramo o dvojnem maščevanju. Njen junak Edvard Melik se lahko primerja s Perryjem Masonom. Kaj primerja, presega ga!" je mnenje odvetnika, sodnika in pisatelja dr. Cirila Ribičiča.