Balerini Tijuana Križman Hudernik in Mirjana Šrot v foto akciji!

Tijuana Križman Hudernik (foto: Mirjana Šrot) in Mirjana Šrot (foto: Tijuana Križman Hudernik)

Izpod njunih rok je nastala serija fotografij mariborskih balerin v okolju SNG Maribor.

Pozdravljeni, Tijuana in Mirjana. Združili sta svoje moči in se odločili, da nastane sklop fotografij, na katerih sta obelodanili atraktivna oblačila iz tvoje trgovine, Tijuana. Najprej nam razložita, od kod zamisel, da se balerini lotita fotografiranja in stiliranja?
Tijuana: Pozdravljena, Barbra. Leto 2020 je leto, ki ga ne bomo pozabili. Počasi se vračamo v ‘normalo’, zame to pomeni biti plesno aktivna, imeti predstave, Natan in Etian lahko gresta v vrtec in šolo, plesni butik Tijuana je znova odprt. To je moj življenjski ritem. V trenutku, ko se ta ritem prekine, iščeš nek cilj/motivacijo. Na pomlad je prispel nov katalog blagovne znamke Ballet Rosa z novo kolekcijo dresov. Komu kataloge v covid situaciji predstaviti? Plesne šole so zaprte, otroci ne nastopajo, poučevanje je virtualno, posledično ni povpraševanja po plesnih izdelkih. Ponavadi na družbenih omrežjih objavljam slike balerin iz tujine. Tokrat sem želela predstaviti sebe in sodelavke v domačem okolju. Mirjana je v tem času opravila začetni tečaj fotografiranja in si želela pridobiti nove izkušnje na tem področju. Čas nam je dopuščal raziskovanje in rodile so se zamisli …

Catarina Meneses pred ogledali v SNG Maribor


Kako pa sta se potem lotili koncepta s svojimi baletnimi kolegicami iz SNG Maribor, Evgenijo Koškino, Emo Perič, Olesjo Hartmann Marin, Mino Radakovič, Monjo Obrul, Asami Nakashimo, Metko Masten, Satomi Netsu, Hristino Stojčevo, Catarino de Meneses in Ines Uroševič?
Tijuana & Mirjana: Večina sodelavk je zamisel o slikanju navdušeno sprejela. Vsaka punca ima svojo osebnost, svoj karakter, ki se je odrazil v izboru dresa blagovne znamke Ballet Rosa. Veliko ur dnevno preživimo v dresih, ki jih izberemo glede na počutje, razpoloženje in seveda vlogo, ki jo plešemo oz. pripravljamo. Sledili sva konceptu harmonije fotografij balerine v dresu nove kolekcije na raznih prizoriščih domačega gledališča.

Hristina Stojčeva na oknu SNG Maribor

Kaj sta želeli sporočiti, saj predvidevam, da ni šlo samo za prodajno predstavitev, kolikor sem videla po trenutnih fotografijah?
Tijuana & Mirjana: Želele smo predstaviti sebe, naše gledališče, ki pa ni le dvorana in odrske deske. Predstaviti kotičke gledališča, ki je naš drugi dom. Zaradi covid situacije smo izkoristile ekskluzivo fotografiranja.

Metka Masten in Monja Obrul


Mirjana, kaj meniš, da je pomembno za dobro fotografijo, da si jo zapomnimo?
Mirjana: Zelo podobno je kot pri plesu, saj tudi fotografija lahko pove več kot tisoč besed. Ljudje smo vizualna bitja in v celem dnevu zaznamo ogromno količino slikovnih informacij, ampak le redke so tiste, ki si jih zapomnimo.

Satomi Netsu in Olesja Hartmann Marin


Bo fotografija postala del tebe tudi v prihodnje?
Mirjana: Nikoli ne reci nikoli. To sem že enkrat naredila, ko sem rekla, da poučevala pa že ne bom, in prav to počnem danes z velikim veseljem. Za zdaj je fotografiranje le hobi, koliko mi prosti čas dopušča, in seveda veliko se še imam naučiti.
Tijuana, zdi se mi, da si nekako personificirala baletna oblačila, ne samo s sabo, ampak kar z baletno ekipo tvojih kolegic. Je bil to poseben izziv?
Tijuana: Nastale so prelepe fotografije zahvaljujoč Mirjani, in kar je najbolj pomembno, lepi spomini, ki ostanejo. Za nekatere punce je bila tovrstna izkušnja prva in zato edinstvena. Želiva si, da bi se projekt fotografiranja nadaljeval in razvijal. Tako da bi postal SNG stalnica. Zamisel za prihodnje leto že imava.

Evgenija Koškina in Asami Nakashima

Tudi vedve sta stopili pred foto objektiv, pa zaupajta, kako je bilo?
Tijuana & Mirjana: Tudi medve imava svoje fotografije, ki pa še niso ugledale luči družbenih omrežij. Pa naj bo Parada plesa prva. Fotografija Mirjane je nastala pod mojimi prsti.

Tijuana in Mirjana v baletni dvorani


Je še kakšen primer na svetu, da ima baletna solistka tudi svojo baletno trgovino?
Tijuana: Iskreno, ne bi vedela. Lahko pa se pohvalim, da letos obeležujem deseto obletnico.
Pri tebi najdejo plesalci in plesalke, ne glede na plesno zvrst, vse, kar potrebujejo za najboljši nastop na odru ali pa za vajo v plesni oziroma baletni dvorani. Na kaj si še posebej ponosna, da imaš v ponudbi?
Tijuana: Res je, v ponudbi imam široko paleto plesnih izdelkov. V desetih letih sva z možem utrdila prepoznavnost novih blagovnih znamk, predvsem francoske Merlet, avstralske MDM in portugalske Ballet Rosa. Ponosna sva, da imamo ponujeno in promovirano tudi dejansko na zalogi v butiku, česar konkurenca velikokrat nima.

Mina Radakovič in Ema Perić (foto: Mirjana Šrot)

Obe pa se zdajle že pripravljata na nastop na Bledu, ki bo 1. julija ob odprtju predsedovanja EU s predstavo Povodni mož, nato prihajate z baletom v Ljubljano na gostovanje s Peerom Gyntom. Po koronskem nenastopanju pa sledi kar tempo, kajne? Sta zadovoljni, da lahko plešeta, delata, kreirata?
Tijuana & Mirjana: Za nami je uspešna premiera Carmina Burana. Trenutno vadimo za predstavo Peer Gynt, pripravljamo pa tudi Povodnega moža, ki bo premierno uprizorjen na Bledu 1. 7. Sledile bodo še tri ponovitve za občinstvo. Veseliva se Bleda. Sama lokacija je edinstvena. Oder na jezeru bo postavljen prvič sploh, in verjameva, da bo predstava ‘top’. Tijuana: Na Bledu bom praznovala rojstni dan, ki bo dan pred premiero, takoj za tem, 2. julija, pa Natan upihne tri svečke. Razlogov za veselje je veliko, le vreme nam mora biti naklonjeno.
Nekaj časa pa bo namenjeno tudi poletju. Kam?
Tijuana: Vsako leto spustimo sidro v Piranu in tako bo tudi letošnje poletje. Z Mirjano bova zadnji teden julija in prvi teden avgusta na poletnem baletnem seminarju Dancs Piran.
Vse dobro vama želim in ostanita zdravi!
Lepo plesno poletje vsem in ostanimo zdravi.