Anže Škrube in Maestro najboljši v Evropi; Nika Kljun si ni upala nastopiti

Maestro je s točko 300 dokazano najboljši v Evropi.

Petsto slovenskih plesalcev je v minulih dneh naskakovalo Amsterdam, kjer je potekalo letošnje evropsko prvenstvo v hip hopu, electric boogiju in break danceu v vseh starostnih kategorijah.

Plesalci iz PK Urška pod vodstvom Azre Selimanovič so pozirali pod spomenikom Rembranta v Amsterdamu.
Najprej so šli v ogenj pionirji v hip hop formacijah, kjer je za las zgrešila kolajno  formacija Slovenia got talent (ŠKDPS Novo mesto), pristali so na četrtem mestu. Odlično je šlo mladinski mali skupini v break danceu, saj je  obranila naslov evropskih prvakov s točko The Chosen Ones (PK Zeko), bron pa so si priplesali plesalci skupine Go-b-chicks (AGK Panter).
Skupina The Chosen Ones iz PK Zeko je obranila lanski naslov evropskih prvakov v break danceu.
Med mladinskimi hip hop pari sta z zlatom slavila Nika Bolčič in Gašper Kunšek (Blejski plesni studio). Med članskimi pari sta za las zgrešila stopničke Anže Škrube in Matic Zadravec (ŠKPD Maestro) in sta se morala zadovoljiti s četrtim mestom. Sta pa Anže in Matic hranila moči za sobotni nastop v velikih formacijah, saj sta se skupaj z ostalimi plesalci skupine Maestro okitila z naslovom evropskih prvakov. Temu naslovu je Maestro dodal še naslov najboljših na stari celini v hip hopu med malimi skupinami. Anže, ki je še z nekaj soplesalci v Amsterdam priletel z letalom (ostali so najeli avtobuse) zaradi stiske s časom, je ves razpoložen za naš portal povedal: “Tekma je bila super, na splošno gledano pa se mi sodniški kader ne zdi primeren za tako elitno tekmovanje. Ocene sodnikov so malokrat usklajene, kar kaže na nepoznavanje hip hop scene in na politiko IDO (Mednarodna plesna zveza) sodnikov. Vsesplošno pa je vtis tekme dober, predvsem zaradi podpore gledalcev v dvorani, ki so nam dali energijo.”
Anže Škrube in Matic Zadravec sta bila v duetu četrta, a slavila zmago v veliki in mali formaciji.
Med sodniki je bila tudi Mimi Marčac Mirčeta, ki pa še ni utegnila pokomentirati dogajanja, saj prvenstvo še traja.
Je pa z veseljem doseženi rezultat komentiral minister za pravosodje Aleš Zalar, čigar sin Anže Zalar pleše v skupini Maestro, in kot oče spremlja vsa sinova udejstvovanja: “Ponosen oče in zvest navijač Maestra mislim, da so fantje svetovni talent. Čas je, da navdušijo Broadway. Slovenijo in Evropo so že, nam je vzhičeno sporočil.
Anže Zalar je ponos očeta Aleša, ministra za pravosodje, in menda lomilec ženskih src.
Maestro seveda ne počiva, saj fante že v tem tednu čaka snemanje spota za skupino Leeloyamais, nato pa šibajo v Budvo in na Kitajsko.  Organizatorji slovenskih državnih proslav so jih povabili, da s petimi točkami nastopijo na svetovni razstavi Expo v Šanghaju tako v slovenskem paviljonu kot na osrednjem prizorišču te velike manifestacije.
Amsterdam, Budva, Kitajska so Maestrove destinacije v bližnji prihodnosti.
Zmage med mladinskimi hip hop formacijami pa se je veselila Nika Kljun s točko Crazy Night (PK Bolero Ljubljana). Njena članska formacija pa ni nastopila, menda se je Nika zbala, da bo diskvalificirana, saj njena točka Ko se Bob in Bobka zaljubita menda ni koreografirana po pravilih mednarodne plesne zveze. Spomnimo, da je na minulem državnem prvenstvu Nika Kljun v svojo koreografijo vnesla tudi del, na katerega se pleše brez glasbe, tega pa pravilnik ne dopušča. Nika je bila menda s strani sodnikov opozorjena, da naj ta del popravi do evropskega prvenstva. Očitno tega ni storila in njeni plesalci so na tekmovanje v Amsterdam odšli, niso pa plesali. Nika na naša vprašanja do zaključka članka ni odgovorila. Samooklicana gurujka slovenskega hip hopa, kot jo je poimenoval koreograf Miha Krušič, in kandidatka za fatalko leta ima čas za pisanje infantilnih sporočil na socialni mreži Facebook, za kaj bolj konstruktivnega pa je verjetno potrebno že malo koncentracije. Te pa menda Nika zadnje čase nima prav veliko. Med plesalci  kroži vse več govoric, da ni več sposobna ustvariti kreativne koreografije, da so njene baterije popolnoma prazne. In da bi bilo dobro, da si vzame nekaj časa za premislek, kaj konkretno si na plesnem področju želi.
Nika Kljun in mladinska formacija Bolero je osvojila naslov najboljših v Evropi; člansko konkurenco pa so raje opazovali s tribun.
Zlato pa so si želeli in si ga tudi priplesali člani breakdancerji v kategoriji malih skupin, in sicer Go breakers (PK Urška Nova Gorica), break solist mladinec Aleš Ivanuša (PK Zeko) ter pionirski electric par Anja Štefančič in Janez Štrukelj (PK Miki Domžale).
Vse rezultate pa si lahko preberete na spletni strani Plesne zveze Slovenije, ki jih sprotno ažurira nepogrešljiva Vesna Vučajnk
www.plesna-zveza.si

View Gallery 7 Photos