Antoneta, Nina, Lana, Jan in Miha navdušeni nad poletno baletno šolo v Zagrebu.

Slovenska petperesna deteljica v Zagrebu.

Kratek obisk Zagreba in pogled na polno plesno dvorano v Plesnem centru v samem mestnem središču, ki je sicer v domeni sodobnega plesa, je bil navdušujoč. Aleksandru Lukjanovu, baletnemu pedagogu, ki prihaja iz Ukrajine in že tradicionalno vsako poletje organizira baletni seminar enkrat v Dubrovniku, drugič v Zagrebu, uspeva v dveh tednih združiti široko paleto bodoče baletne in plesne mladine, ki si želi pridobiti novih znanj. Balerine in baletniki prihajajo z vseh vetrov, seveda tudi slovenskih, saj nam je Zagreb blizu.

Glavni organizator in baletni pedagog Aleksandr Lukjanov v elementu. (foto: Maja Lukjanov)
Poleg Aleksandra so letošnji pedagogi še: Olga Carmon, Sven Copony, Marko Petrović, Leonard Jakovina, Vaclav Lamparter in Natalia Horsnell. Vaclav prvič v življenju poučuje, je sicer plesalec z bogato kariero – od sodelovanja z American Ballet Theatre do Semperoper Ballet Dresden. Natalia prihaja iz Avstralije in je baletna solistka nacionalnega baleta HNK. Za naš portal sta komentirala dogajanje po drugem dnevu druženja s plesalci: "Vsi se moramo še navaditi, da bomo malo bolj sproščeni. Med sabo se še ne poznajo, naju dveh ne poznajo, vse je nekako novo, ampak verjemite mi – po dveh tednih se bo videl napredek. Vsi bodo veseli, ker so pridobili ogromno znanja.
Natalia Horsnell in Vaclav Lamparter sta vesela poučevanja mladih talentov.

Zelo pomembno je zanje, ker so mladi plesalci, in govoriva iz lastnih izkušenj, da telo ne počiva šest tednov, kot si nekateri vzamejo počitnice. Po šestih tednih se vprašaš, ojoj, a je to še balet, telo in mišice zaspijo. No, tega si mladi ne morejo privoščiti, zato je pomembno, da se udeležujejo poletnih seminarjev ne glede na to, kaj si izberejo in kje ter katerega pedagoga, na koncu dneva se bodo vedno nečesa naučili."

Miha Florjanc Lukan (drugi z desne) bo 14 dni preživel v Zagrebu.
Plesalci in plesalke so razdeljeni v dve starostni skupini, med mlajšimi je tudi kazinski plesalec Miha Florjanc Lukan, ki sicer obiskuje balet šele eno leto. Je štipendist našega portala in v Zagreb je prišel z očetom. Nad seminarjem je navdušen: "Super je. Mogoče malo težko, ker nisem baletnik, ampak modern plesalec. Balet plešem šele eno leto, ampak se znajdem. V naši skupini sem edini Slovenec, se pa zato družim z drugimi in se odlično razumemo," je komentiral simpatični Miha.
Lana Voljč …
Iz Ljubljane prihaja tudi Lana Voljč: "Potrebujem nove izkušnje, nova mnenja, nova znanja. To je vsekakor dobro za razvoj za naprej. Tudi med počitnicami je treba trdo delati, da ne prideš iz forme."
Jan Trninič je na baletnem seminarju v Zagrebu že drugič. Jaz pa ponosna na mladino.
Mariborski trio pa sestavljajo: Nina Bačani, Antoneta Turk in Jan Trninič, ki je imel kot moški plesalec mnogo dela, ker fantov pač ni veliko: " Super je, ker nas fantov ni veliko in se pedagogi lahko z nami ukvarjajo. Še posebej sta dobra "moški klas" in pa pas de deux, tega na šoli nimamo posebej. Na tem seminarju sem bil že lani, na baletnem tekmovanju v Lendavi pa sem dobil za nagrado to štipendijo in seveda jo z veseljem izkoriščam."
… Nina Bačani …

Nina in Antoneta sta si bili edini: "Zelo je pomembno izpolniti se v baletu, saj na seminarju dobiš veliko novih izkušenj in spoznaš različne ljudi. Pa še Zagreb je lepo mesto in se lahko družiš s prijatelji."
… Antoneta Turk …
Seminar poteka precej intenzivno, in sicer od devete ure zjutraj do petnajstih. Popoldnevi in večeri so prosti, vsi pa se veselijo končne predstavitve, ki bo 30. julija. Na njej bo tudi naša sodelavka Daliborka Podboj, ki bo obširno poročala, kaj vse so se mladi plesalci in plesalke naučili.
View Gallery 9 Photos