Žan Roj in Monja Lorenčič. Tovarna plesa bo brez težav štrlela iz množice plesnih šol!

Žan Roj in Monja Lorenčič se podajata na lastno plesno pot s Tovarno plesa. (Foto: Anja Roj)

Pogovor z ustanoviteljema nove plesne šole v Mariboru, plesalcema, koreografoma in pedagogoma Monjo in Žanom

Pozdravjena, Monja, pozdravljen, Žan, in veseli me, da sta se odzvala povabilu za intervju na moji spletni strani. Kje sem vaju ujela? Že na ‘off’ ali v delovnem pogonu?
Žan & Monja: Pozdravljena, Barbra! Na začetku bi se ti rada zahvalila za povabilo na intervju. Ujela si pa naju ravno v delovni akciji v najini novi plesni šoli Tovarna plesa. Trenutno podiramo stene, jih na novo gradimo, brusimo, barvamo in polagamo tla. Čas, da bova na ‘off’, pa upava, da bo nekje v avgustu.
V poletne dni sta treščila z novico, da je plesna šola Tovarna plesa v ulici Veljka Vlahoviča v Mariboru pripravljena na vzlet. Kaj je botrovalo odločitvi oz. ustanovitvi, da gresta na svoje?
Žan & Monja: Želja po lastni plesni šoli je bila od nekdaj prisotna. Po več letih učenja drugod sva ugotovila, da imava veliko zamisli, ki jih želiva porabiti zase. Želela sva ustvariti prostor, kjer lahko midva in najini plesalci nemoteno in brez meja ustvarjamo.

Tudi naziv je odličen. Kaj se bo torej plesalo v vajini Tovarni in kdo bodo pedagogi poleg vaju dveh?
Žan & Monja: Hvala, tudi nama se zdi zelo poseben. Želela sva si ime, ki je močno, nevsakdanje in daje vedeti, da se tukaj nenehno ustvarja. V Tovarni bosta prevladujoča stila hip-hop in modern, glavna trenerja pa bova midva. Zraven tega bomo imeli še jogo za vse starosti, ki jo bo poučevala Patricija Roj, ter ples za malčke.

S kakšnim znanjem v smislu organizacije se lahko pohvalita, saj sta oba seveda odlična plesalca in pedagoga?
Žan & Monja: Vsak od naju se je v preteklosti lotil kakšne manjše stvari, vendar se s projektom v takšnem obsegu oba srečujeva prvič. Načrt za vsako podrobnost sva kovala vse leto in za zdaj nama gre vse kot po maslu. Veliko stvari sva se naučila skozi leta poučevanja, tako da zdaj natanko veva, kaj si želiva in kaj ne. Veliko pozornosti posvečava željam najinih plesalcev in njihovih staršev, ki nama pomagajo na vsakem koraku.

Vajin moto je od plesalcev za plesalce, torej komu je Tovarna plesa namenjena?
Žan & Monja: Tovarna je namenjena vsem plesalcem, tistim, ki se želijo s plesom samo sprostiti, in tistim, ki se želijo s plesom ukvarjati vse življenje. Že program za malčke je sestavljen tako, da bodo skozi igro spoznavali osnovno plesno tehniko, ki jim bo pomagala pri nadaljnjem plesnem izobraževanju. Za mladino imamo pripravljene tako rekreativne programe kot tudi tekmovalne. Sam vrh izobraževanja pa bodo predstavljali posamezniki in skupine, ki bodo obraz Tovarne in s katerimi se bodo ustvarjale plesne predstave ter večji projekti. Želiva, da so najini plesalci ponosni, da plešejo v Tovarni plesa. Nisva pa pozabila na starše, tete, strice in vse ostale, ki se želijo ob jogi samo sprostiti in natrenirati svoje telo. V Tovarni je tako dobrodošel prav vsak, ki ima rad ples.

Ne vem, če vesta, ampak Maribor ima okoli 30 plesnih šol, društev, zavodov, ki se ukvarjajo s plesom. Kako bosta poskrbela, da vajina Tovarna plesa ‘poštrli’ iz te množice?
Žan & Monja: Za to, da bo Tovarna ‘poštrlela’ iz množice, sva poskrbela že z imenom. Trenutno pa se midva in najini plesalci trudimo, da bomo imeli najlepše in najsodobnejše prostore v Mariboru. Veva, da plesalci gledajo plesne posnetke na instagramu, kjer ljudje plešejo v modernih dvoranah z neonskimi lučmi in dimom. Vse to jim želiva prinesti v njihovo novo plesno šolo. Zraven dveh takih dvoran ima Tovarna še čisto svoj prostor za druženje s kavči ter postajo za pijačo in prigrizke, kjer se bodo plesalci lahko družili pred ali po treningu. Plesalcem bodo na voljo tudi garderoba, tuš in majhna kuhinja, kjer si bodo lahko pogreli kosilo ali skuhali čaj. Naj poveva še, da bo v Tovarni zraven recepcije še trgovinica z oblačili in dodatki Tovarne plesa. V toplejših mesecih pa se bodo plesalci in njihovi starši lahko družili zunaj, kjer imamo za najmlajše lesena igrala, za malo večje pa košarkaško igrišče.
Zamisli nama vsak dan kar švigajo iz glave, zato imava za poletje že pripravljenih cel kup dogodkov. Prva stvar je veliko odprtje Tovarne plesa, ki bo 1. avgusta. Poskrbljeno bo za ples in glasbo, odvijale se bodo nagradne igre, obiskovalci pa se bodo lahko posladkali s sladoledom in torto. Druga stvar je poletni otroški tabor, namenjen otrokom med osmim in 13 letom, ki se bo odvijal drugi teden avgusta. Z otroki bomo poleg plesnih delavnic obiskali gasilce, Hišo eksperimentov, imeli bomo lončarsko delavnico, lov na skriti zaklad … Tretji dogodek tega poletja pa bodo open klasi, ki bodo potekali vsak četrtek v avgustu s priznanimi slovenskimi koreografi, kot so: Leja Messec, Lana Smolnikar, Rene Abram, Manca Langus in midva. Informacije o vseh dogodkih si lahko pogledate na instagramu, facebooku in naši spletni strani. Med sezono načrtujeva dve plesni produkciji, udeležbo na različnih tekmovanjih, festivalih, snemanje videov … Za najmlajše in tudi malo večje načrtujeva zabavo za noč čarovnic, ‘secret santa’, barvanje pirhov … Vsak mesec načrtujeva en open klas zunanjih koreografov, ki bo na koncu tudi posnet, tako da bodo plesalci imeli lastne plesne posnetke.
Svojim plesalcem bova dala možnost učenja klasov, ki bodo namenjeni izključno članom Tovarne. Tako se ne bodo spreminjali samo v boljše plesalce, ampak se bodo tudi naučili predajati svoje zanje in bodo imeli podlago za naprej, če se kdo odloči nadaljevati po tej poti.
Načrtujeva še en teden intenzivnih klasov, ki se bo zaključil s plesno predstavo.
Zamisli je še veliko, tako da se nama zdi, da bo Tovarna brez težav štrlela iz množice.

Predvidevam, da boste tudi tekmovalno usmerjeni. Kako pomembna se vama zdijo tekmovanja za plesalce?
Žan & Monja: Tako je, Tovarna bo tudi tekmovalno usmerjena. Tekmovanja se nama zdijo pomembna, ker se tako plesalci naučijo pripadnosti, trdega dela, discipline in dobijo malenkost tršo kožo. Naučijo se prenesti poraz in biti ponosni, ko je njihovo delo poplačano. Trudiva se, da bi najini plesalci podpirali druge in bi znali objektivno oceniti rezultate. V prvi vrsti pa nam tekme predstavljajo nove izkušnje in priložnost za urjenje nastopanja in prezence.

Monja Lorenčič

Začela sem kar s sedanjostjo, pa zaplešimo malo v preteklost. Se spomnita, kako vaju je življenje pripeljalo do plesa? In zakaj ravno ples?
Monja: Zanimivo, da je ravno to eno od vprašanj, saj mi je pred nekaj dnevi mama razlagala, da me je v prvo plesno šolo vpisal moj dedi, ker ob nobeni glasbi nisem bila pri miru.
Žan: Mene je na plesni tečaj vpisal moj oče, ker za nogomet nisem kazal interesa (smeh). Od malega sem ob vsaki glasbi migal.

Žan Roj

Zaupajta svoje plesno šolanje, izobraževanje, kje vse sta ga do zdaj pridobivala in kaj sta po izobrazbi, če sta kaj študirala?
Monja: Plesala sem na različnih plesnih šolah, znanje pa sem pridobivala tudi na različnih delavnicah in kampih v tujini (Nemčija, Japonska, Velika Britanija, Avstralija …) Opravljeno imam licenco PZS učitelj plesa in NPK usposabljanje koreograf.
Žan: Plesno sem se izobraževal na različnih plesnih šolah, večino znanja sem nabral v tujini na plesnih taborih (Italija, Poljska, Nemčija, Velika Britanija …) in različnih delavnicah. Ravnokar sem opravil del izpitov za strokovnega delavca v športu. Na ekonomsko-poslovni fakulteti pa me čakajo še trije izpiti in diploma.
Komu sta najbolj hvaležna za svojo kariero?
Monja: Mami, babi in Darko so itak zakon, jaz pa tudi nikoli nisem želela niti slišat o drugih možnostih.
Žan: Najbolj sem hvaležen svoji trmi in staršem za podporo.

Kaj vaju pri plesu najbolj osrečuje in kaj je tisto, kar vama je malo manj po godu?
Monja: Pri plesu me najbolj osrečujejo neskončne možnosti: lahko nastopaš, ustvarjaš, učiš, organiziraš, snemaš, potuješ in očitno tudi gradiš (smeh). Kaj mi je manj po godu? Zdaj se res ne spomnim ničesar, ker se najbolj na svetu veselim vsega, kar prihaja.
Žan: Pri plesu me najbolj osrečuje dejstvo, da se lahko nenehno izpopolnjuješ. Nikoli ni konec učenja. Manj po godu so mi dnevi, ko nimam navdiha.


Kako stimulirata sebe in kako plesalce, da ste obstali v tej korona situaciji?
Monja & Žan: Midva sva se med karanteno zamotila z ustvarjanjem in snemanjem videov, preizkusila pa sva se tudi v jogi. S plesalci smo imeli redne online treninge, snemali smo videe koreografij in jih potem zlagali v celoto, motivirali so nas tudi objavljeni datumi tekmovanj, zaradi katerih smo morali ostati v formi. Seveda pa brez velike ljubezni do plesa vse to ne bi bilo možno.
Ali je v vajinem urniku čas tudi za neplesne dejavnosti? Kaj počneta, kadar ne plešeta?
Monja & Žan: Zadnje tedne niti ni toliko časa za karkoli drugega. Ko ne pleševa, veliko časa posvetiva najinemu ‘frenchiju’ Čiliju in raziskovanju lepih kotičkov Slovenije.
Ne vem, če sta par tudi zasebno ali sta le dobra prijatelja, ki sta šla v skupni biznis. Kako funkcionira vajino partnerstvo?
Monja & Žan: Sva najboljša prijatelja in par. Na večino stvari gledava enako in se strinjava skoraj glede vsega. Oba sva zelo sproščena in spontana, o prihodnosti pa imava enako vizijo.
Kaj menita, po čem sta prepoznavna, da ljudje rečejo, ja, to pa je naša Monja, ja, to je naš Žan?
Monja: Če si z mano v debati, raje stoj dva metra stran. Prvič zato da ne oglušiš, in drugič da te zaradi kriljenja z rokami pomotoma na udarim (smeh).
Žan: Moji stavki včasih nimajo smisla, zato me ljudje velikokrat čudno gledajo ali pa se obrnejo na Monjo za razlago.
Je v Mariboru kakšen kotiček, ki vama je ljub, poseben?
Monja & Žan: Ko potrebujeva malo časa zase, se odpeljeva na Falo. Če se ob 2.00 zjutraj pelješ mimo klopce pri hidroelektrarni, je velika možnost, da naju vidiš sedeti z veliko vrečo McDonaldsa.
Kaj je za vaju ples?
Monja: Ples je moj vsakdan, vsaka misel, vsako dejanje … Brez plesa je vse sivo.
Žan: Zame je ples način življenja in izražanja.
In zadnje vprašanje. Kdo si, Monja Lorenčič, in kam si namenjena? Kdo si, Žan Roj, in kam si ti namenjen?
Monja: Sem oseba, ki želi veliko plesati, potovati, dobro jesti in uživati vsak dan. Z Žanom, Čilijem in Tovarno smo namenjeni novim dogodivščinam naproti.
Žan: Sem oseba željna novih izkušenj, namenjen pa sem, kamorkoli naju bo Tovarna popeljala.

(foto: Anja Roj)

Hvala in želim vama uspešno Tovarno plesa brez velikega stresa in lepo poletje.
Monja & Žan: Hvala, Barbra, za vprašanja in lepe želje, tudi tebi želiva lepo poletje!